Orosz tinilányok hódítanak Budapesten

A Turóczi Dóra, Major Balázs jégtánckettős egy hellyel csúszott le a továbbjutásról.

2014. 01. 15. 21:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor szerda délután a SYMA-csarnokban a műkorcsolya- és jégtánc-Európa-bajnokság megnyitóünnepsége pörgött, a jégen történelmi múltidézéssel, a női mezőny tizenhárom indulója már ezt az Eb-t is múlt időbe tehette a maga részéről. Ekkor ugyanis már túl voltunk a szebbik nem rövid programján, és tudtuk, hogy a harminchét versenyző közül melyik huszonnégy lesz érdekelt a pénteki kűrben is. Az utolsó két csoportban a nagy esélyesek közül először a 2012-es világbajnok, immár hatodik Eb-címére törő, tavaly Zágrábban is elsőként zárt Carolina Kostnert szólították, és a 26 éves olasz versenyző hibátlan produkciójára idei legjobb pontszámát kapta, 68,97-et. Ám ezzel is csak a harmadik helyet foglalja el, mert az oroszok két tinije megelőzte!

A 17 éves, és tavaly már Eb-2. Adelina Szotnyikova programjára a pontozók 70,73-at adtak, ami neki élete legjobbja, de az utolsóként jégre lépő Julija Lipnyickaja még nála is lenyűgözőbb volt. Az eredményjelzőn aztán „csak” 69,97 jelent meg (az ő egyéni legjobbja 72,24), lelkük rajta a pontozóknak. Az elképesztően hajlékony jekatyerinburgi kislány júniusban lesz 16 éves, az egész Eb-mezőny legfiatalabbja, természetesen újonc a kontinensbajnokságon, ennek dacára árad belőle a magabiztosság. Decemberben a fukuokai Grand Prix-döntőben második lett, csak a japán Mao Aszada előzte meg, és meglepődnénk, ha Budapesten most aláírná az ezüstérmet.

Este a jégtáncosok rövid programjában a Turóczi Dóra, Major Balázs kettősünk a sorsolás szeszélye folytán elsőként lépett jégre, azzal a szilárd eltökéltséggel, hogy bekerüljön a legjobb húszba, így csütörtökön a kűrjét is bemutathassa. A duó egyéni csúcsot jelentő 46,80 pontot kapott, és elégedetten érkezett az újságírókhoz a vegyes zónába.

„Három edzővel dolgozunk, és mind a hárman azt mondták, hogy elégedettek velünk. És mi is elégedettek vagyunk. Sokkal jobban sikerült a programunk, mint az edzéseken, az elemeink tiszták voltak, és nagyon figyeltünk az előadásmódra is. Szóval, mi minden tőlünk telhetőt megtettünk” – szögezte le Major Balázs, társa pedig a hazai pályára utalt. A SYMA-csarnokba szerdán mintegy kétezren látogattak ki, és amikor a mieink következtek, kétségkívül nagy hangzavar támadt. „Egyáltalán nem számítottunk arra, hogy ekkora őrjöngés lesz, amikor becsúszunk a jégre, kicsit könnybe is lábadt a szemem. Eszméletlenül jó érzés, hogy ennyi pozitív energia árad felénk. Bizakodunk, hogy bejutunk a legjobb húszba, de izgulnunk kell” – fogalmazott Turóczi Dóra.

Nos, azt kellett volna kiszurkolnunk, hogy a mieink legalább kilenc riválisukat megelőzzék, de csak nyolcat sikerült nekik, és ez roppant módon bosszantó A Turóczi, Major kettős tehát a 21. helyen befejezte az Eb-szereplését, a kűrjét már nem mutathatja be. Az Eb-n még egy érdekeltségünk lesz, a férfiak rövid programjában Forgó Kristóf csütörtökön 12.39-kor lép jégre.

Eredmények:
Nők, állás a rövid program után: 1. Szotnyikova (orosz) 70,73; 2. Lipnyickaja (orosz) 69,97; 3. Kostner (olasz) 68,97; 4. Leonova (orosz) 64,09; 5. Meite (francia) 58,64; 6. Marchei (olasz) 57,38.

Jégtánc, állás a rövid program után: 1. Anna Cappellini, Luca Lanotte (olasz) 69,58; 2. Jelena Iljinih, Nyikita Kacalapov (orosz) 69,54; 3. Penny Coomes, Nicholas Buckland (brit) 61,76; 4. Viktorija Szinicina, Ruszlan Ziganscsin (orosz) 60,63; 5. Jekatyerina Rjazanova, Ilja Tkacsenko (orosz) 60,35; 6. Julija Zlobina, Alekszej Zsitnyikov (azeri) 59,82.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.