Párbajtőrrel szúrják le egymást a plázában

Világpremier nálunk: a hét végi női párbajtőr WestEnd GP négyes döntőjét a bevásárlóközpontban rendezik meg.

2014. 01. 29. 16:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Tavaly a nagy sikerű budapesti világbajnokságon a szurkolók eljöttek hozzánk a SYMA-csarnokba, és úgy döntöttünk, hogy most mi megyünk el hozzájuk. Kilépünk a megszokott közegünkből, és az új helyszínválasztással is megpróbáljuk népszerűsíteni a vívást” – fogalmazott a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) szerdai sajtótájékoztatóján Csampa Zsolt elnök. S mint utóbb kiderült, a WestEnd GP – ami egyúttal Sákovics József-emlékverseny is – négyes döntője világpremier lesz: bevásárlóközpontban még sehol nem rendeztek ilyen rangos vívóversenyt. A WestEnd plázában, a Millennium Udvarban a vasárnapi finálét az emeletről is nyomon lehet követni, de szombaton éjjel kétszáz fős mobillelátót is felhúznak, ami egy héten keresztül áll majd a pásttal együtt. Tudniillik jövő szombaton a női tőr világkupa négyes döntőjét is itt bonyolítják le. Az érdeklődők pedig a két verseny között sportágtörténeti kiállítást tekinthetnek meg.

A selejtezőket az Angyalföldi Sportközpontban bonyolítják le, itt kezdik a csatározásokat a 64-es táblán is, és versenyzőinknek nem lesz könnyű eljutniuk a végjátékig. Az már hivatalos, hogy a női párbajtőr GP-n
a 150 fős mezőnyben a világranglista első 32 helyezettje közül 28 pástra lép; köztük a címvédő és olimpiai bajnok ukrán Jana Semjakina, a tavaly Budapesten világbajnok észt Julija Beljajeva, valamint a világranglista-vezető román Ana-Maria Branza is.

Ám a tavaly a vb-n és az Eb-n egyaránt bronzérmes, s a világranglistán is harmadik Szász Emese a sajtótájékoztatón úgy fogalmazott, hogy most nem írná alá előre a harmadik helyet. „Mindig nyerni szeretnék, de a fő célom, hogy szépen lassan lépegessek előre, hogy aztán majd a Rio de Janeiró-i olimpián is lehessen fényesíteni az érmet. Mert ezüstöm és bronzaim már vannak a világversenyekről” – mosolygott a Vasas vívónője. Mellette szép eredményt érhet el Révész Julianna is, aki két hete a dohai világkupán a harmadik helyen zárt.

A jövő hét végi női tőr világkupára a nevezés még nem zárult le, de már több mint száz versenyző részvétele biztos. S az is, hogy a szakágban nagyhatalomnak számító olaszok a legerősebb csapatukkal érkeznek, így a hatszoros olimpiai bajnok Valentina Vezzalit is köszönthetjük. No persze a mieink ígéretük szerint itt sem adják olcsón a bőrüket. „Szeretnék érmet nyerni, de ha nem kerülnék be a négyes döntőbe, akkor azt kívánom: úgy jöhessek el ide a WestEdbe, hogy valamelyik csapattársamat kísérem, aki érdekelt lesz a végjátékban” – fogalmazott válogatottunk vezéregyénisége, a kétszeres vb-bronzérmes Knapek Edina.




Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.