Pintér csapata a spanyolok vagy a portugálok ellen?

Nem kizárt, de iparkodni kell, ha erős, európai, vb-re készülő csapat ellen játszana a Pintér-válogatott.

2014. 01. 15. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár nem volt tisztán kivehető Pintér Attilának, a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának keddi szavaiból, hogy milyen ellenfeleket keres a következő, nemzetek közötti játéknapokra, ami biztos, hogy a következő hónapokban két igazán erős nemzeti csapat is összemérheti erejét az új tréner alakulatával.

Elöljáróban annyit, hogy a március 5-ei játéknapon biztosan nem verhetetlen gárdával mutatkozik be a Győrrel és a Fradival bajnok, a Sopronnal pedig kupagyőztes szakvezető, de a júniusi erőfelmérőn jegyzett országokkal mérkőzünk. Nézzük, kik jöhetnek szóba! (Ismert, a 2016-os Eb-selejtezők előtt legalább második kalapos, illetve 2014-es vb-résztvevő csapat lenne az edzőpartner.)

Horvátország
Déli szomszédunk lehetne az egyik, érvényes rá Pintér két feltétele, Horvátország vb-résztvevő és ugyanabba a kalapban van, mint Magyarország – az első 24 csapatos Eb selejtezői előtt. A FIFA-ranglistán 16. helyen állnak, 2013-as mérlegük 6-2-4. Jugoszlávia felbomlása óta 4 felkészülési és 2 tétmeccset játszottunk ellenük, az összes és a csak felkészülési meccseket figyelembe véve is ugyanannyiszor ikszeltünk, mint ahányszor kikaptunk, de még sohasem nyertünk. (Összmérleg: 0-3-3) Érdekesség, hogy Csank János 1996-ban éppen a horvátok ellen ült először kispadon, 4-1-re kaptunk ki.

Svájc
A világranglistán 8. Svájcra szintén igaz a második kalap és a vb-részvétel, de márciusra az alpesieket is buktuk: éppen Horvátország ellen kötöttek le felkészülési találkozót. Ellenük amúgy 12 éve nem is játszottunk, akkor is ők játszottak, 2-1-es svájci siker született Cipruson. Tavaly tétmeccsen nem kaptak ki (5-3-1 az összes meccset figyelembe vevő mérleg), megverték a brazilokat, és 9 meccsen összesen 7 gólt kaptak, ebből 4-et Izland ellen (4-4).

Belgium
Erre szintén igaz lenne mindkét pintéri feltétel, de Elefántcsontpartot választották a márciusi játéknapra, így az 1958 óta tartó nyeretlenségi sorozatunk ellenük márciusban még biztosan nem szakad meg – 8 összecsapáson nem tudott diadalmaskodni a magyar válogatott az elmúlt 56 évben. (Jegyezzük meg: Belgium Brazília mögött áll a FIFA-rangsor 11. helyén, 2013-as mérlege: 7-2-2, idegenben verte az USA-t és Horvátországot is.)

Ukrajna
Nincs ott a világbajnokságon, de második kalapos. A FIFA-lista 18. helyezettje elvileg még márciusra sem ígérkezett el, biztosan nem ellene akar bemutatkozni Pintér Attila: 9-2-1-es mérlege eléggé durva – épp a franciák elleni pótselejtező-visszavágó volt az egyetlen kudarcuk. Az 1992-es két barátságos meccs jó rég volt már – mindkettőn nyertünk. Kicsi az esélye, hogy idén ellenük gyarapítjuk a mérkőzéseink számát, ha a vb előtt „éles” csapat ellen akar gyakorolni a kapitány.

Svédország
Ibráék szintén nincsenek ott a vb-n, de második kalaposak, és ha a csehekből indulunk ki, akik visszavágót kértek tőlünk hazai vereségük után, akár a FIFA-ranglétra 27. helyezettje is kopogtathat nálunk júniusban. (Márciusban Törökország lesz a játszótárs.) A 6-2-5-ös tavalyi mérleggel rendelkező Svédország egyébként rövidesen 3 felkészülési találkozón is túl lesz, növekvő erősségi sorrendben. Velük sűrűn összehoz a sors Eb- és vb-selejtezősorozatokon, nem adnánk rá sok esélyt, hogy őket vendégül lássuk az év első felében.

Dánia
A papíron 25. legjobb, velünk egy kalapban lévő, de nem vb-résztvevő dánoknak Angliát sikerült lekötniük márciusra, róluk ráadásul kellemes emlékeink vannak Erwin Koeman időszakából (0-0 Pesten, 1-0-s magyar győzelem idegenben). 7-3-3 a 2013-as mérlegük, de Macedóniától, Örményországtól és a lengyelektől sikerült nekik kikapni, hektikus esztendejük volt. Júniusban pedig már a strandon lesznek...

Csehország
A csehek ellen két barátságost is játszottunk Egervári Sándor időszakában (2-1 ide idegenben, 1-1 itthon), és március 5-ére ők is lekötöttek már valakit (Norvégia). Huszonnyolcadikak a világranglistán, 5-2-3 a tavalyi mérlegük. Fura évük volt, ugyanúgy ikszeltek az olaszokkal, mint ellenünk, és bár kikaptak otthon az örményektől, idegenben verték Bulgáriát és Törökországot. Legjobbjaik júniusban már szabadságukat fogják tölteni.

Írország
Az utolsó második kalapos. Furcsa módon csak a 67. a FIFA-nál, de hát ezért meg is dolgozott tavaly. (Mérleg: 5-5-4) A szerbek így is méltónak találták őket egy márciusi edzőmeccsre. Nem csodálkozhatunk, ha nem keresték a társaságunkat, másfél évvel ezelőtt egy rém unalmas mérkőzésen 0-0 lett az eredmény, Giovanni Trapattonit és Szalai Ádámot nem dicsérte meg ezért senki. 2014 nyarán örülni fognak, hogy vége a szezonnak, nem az a tüzes együttes lesz, akire Pintér Attila most vágyhat.

Az „A” kategóriás európaiak, tehát a vb-résztvevők közül Hollandia márciusban Franciaország ellen készül, de a júniusi naptárja is tele van már. Az olaszoké márciusban Spanyolország, júniusban pedig a szintén betáblázott Anglia. Németország Chilét várja nemsokára, aztán Kamerunnal és a csalafinta örményekkel labdázik még a nagy utazás előtt. Oroszország még beeshet, a FIFA honlapja szerint nekik sincs még sem márciusi, sem június eleji edzőpartnerjük. Bosznia Egyiptommal próbálkozik márciusban, júniusra viszont még vannak lukak a naptárban. Spanyolország még szintén nem írt be senkit júniusra, és ha a németek stratégiájához hasonlóan kellene nekik egy-egy önbizalom-növelő, akár velük is játszhatunk. A hátralévő két elitalakulat – Portugália és Görögország – egymás ellen játszik május 31-én, és Portugáliának még lehet egy kis ideje június elején, csakúgy, mint a görögöknek.

Tekintettel arra, hogy – Pintér Attila szavai szerint – júniusban két erős csapat ellen szeretnénk játszani, az alábbi „éles” válogatottak elvileg tehát szóba jöhetnek: Horvátország, Svájc, Belgium, Oroszország, Bosznia, Spanyolország, Portugália és Görögország.

Pintér Attila „szakirányú” nyilatkozata a videóban 3\'40”-nél következik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.