Pljuscsenko indulhat az olimpián

Nem remegett meg a lába az oroszok legnagyobb klasszisának a szakbizottság előtt.

2014. 01. 21. 13:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múlt heti budapesti Európa-bajnokságot kihagyó Jevgenyij Pljuscsenkónak kedden Novogorszkban be kellett mutatni a kűrjét egy válogatóbizottság előtt, hogy bizonyítsa, ő érdemli meg az oroszok egyetlen olimpiai kvótáját. Az utóbbi években sérülésekkel bajlódó és több műtéten átesett 31 éves klasszis a régi formájában csillogott, edzője, Alekszej Misin úgy fogalmazott: „Most jobb volt, mint Vancouverben.”

Pljuscsenko a 2010-es vancouveri olimpián ezüstérmet szerzett, miként 2002-ben Salt Lake Cityben is, a 2006-os, torinói ötkarikás játékokon azonban ő állhatott a dobogó legfelső fokára. „Tiszta volt a négyfordulatos toe-loopja, ezen kívül a toe-loopból volt egy hibátlan négyfordulatos, tripla kombinációja, két tripla Axelje, továbbá tripla Lutza, tripla Salchowja. Az első Axel után a kezével érintette a jeget, ezt a nagy tét számlájára írhatjuk. Érzelemdúsan korcsolyázott, az igazi Pljuscsenkót láthattuk” – összegezte a bizottság előtti teljesítményét Misin, aki nyilvánvalóan elfogult, de nagyot bizonyára nem lódít. S így gyakorlatilag ekkor már biztosra vehető volt, hogy Pljuscsenko képviseli az orosz színeket Szocsiban.

„Pályafutásom legnagyobb téttel bíró helyzetében voltam, amilyenbe eddig még soha nem kerültem” – mondta el Pljuscsenko; beszélt a programjaiban eszközölt változásokról, de a szakvezetés várható döntésének nem kívánt elébe menni. Nem sokkal később azonban az orosz sportminisztériumból kiszivárgott, hogy a téli olimpia férfi műkorcsolyaversenyében ő indulhat. Mindazonáltal a hivatalos bejelentésre csütörtökig várni kell - közölte az orosz szövetség elnöke. Alekszandr Gorskovból csak annyit lehetett kihúzni, hogy Pljuscsenko jól korcsolyázott; ezzel együtt kijelenthetjük, hogy a történtek után a bejelentés már csak formalitás.

A sportág történetének egyik legnagyobb alakja a decemberi orosz bajnokságon a második helyen végzett, de legyőzője, a 18 éves Makszim Kovtun az Eb-n csak ötödik lett. Elméletileg a válogatásnál szóba jöhetett volna még az újdonsült Eb-ezüstérmes Szergej Voronov, aki az orosz bajnokságon harmadik volt, de nagy meglepetés lett volna, ha Pljuscsenko keddi produkciója után ő kap bizalmat.

A kérdés Oroszországban erősen foglalkoztatta a közvéleményt, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy a Szovjetszkij Szport internetes oldala a kiemelt hírek között jelezte előre, hogy az ellenőrző edzésre moszkvai idő szerint 13.30-kor kerül sor. Pljuscsenkót Szocsiban a téli olimpia arcának szánják, s kétségkívül furán vette volna ki magát, ha kimarad az orosz csapatból. De most már senki sem mondhatja, hogy csak a korábbi érdemei miatt esett rá a választás.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.