Pólós mikrofonpróba

Férfivízilabda-válogatottunk címvédő világbajnokhoz méltó módon kezdte a 2014-es esztendőt. Így is kellene folytatnia, elsősorban a budapesti Eb-n.

Ch. Gáll András
2014. 01. 28. 8:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Benedek Tibor szövetségi kapitány kedden keretet hirdet, és kiválasztottjai számára mozgalmas napok következnek. A Barcelonában tavaly nyáron világbajnoki címet nyert együttes a jövő hét első három napján az Egyesült Államok csapatával kétkapuzik Budapesten, péntektől vasárnapig Szolnokon, a Volvo Kupán csobban vízbe, majd február 11-én Világliga-selejtezőt vív Görögországban. Nem vitás, a tétet tekintve ez utóbbi találkozó a legrangosabb, hisz a cél a júniusi nyolcas szuperdöntő.

A magyar, horvát, görög trióból egy jut el oda, erre a mieinknek a legkedvezőbbek az esélyeik. Az első fordulóban csapatunk 8–5-re verte a görögöket, akik a másodikban meglepetésre büntetőpárbaj után 12–11-re nyertek Horvátországban, majd a harmadik kanyarban Vargáék ugyanilyen módon kerekedtek felül 8–7-re Sibenikben.

Mivel a sima győzelemért 3 pont, a döntetlen után ötméteresekkel elért sikerért 2, az így elszenvedett vereségért 1, a ,,csont nélküli” fiaskóért pedig 0 pont jár, félidőben az 5 pontos magyarokat az egyaránt 2-2 pontos horvátok és görögök követik. Benedek Tibor ezért is hangsúlyozza: – Sibenikben nagyon jó mérkőzést játszottunk, az utolsó pillanatban lőtt egyenlítő góllal, büntetőpárbajjal, de abban a tekintetben nem léptünk előrébb, hogy ettől még nincs biztos helyünk a szuperdöntőben. Mert ha mellettünk a horvátok is legyőzik a görögöket, akkor az utolsó fordulóban, itthon nem kaphatunk ki tőlük, azzal ugyanis ők jutnának tovább.

A tavaly bevezetett új szabályok miatt a bíráskodás szerepe még a korábbiakhoz képest is megnőtt, az amerikaiak elleni találkozók így kettős értelemben is tesztmeccsek. Az egyik ok magától értetődik, erről Benedek Tibor így beszél:

– Azt kell megnézni, hogy a nemzetközi játékvezetés a sokmozgásos vagy a kétcenteres játékot díjazza inkább. Egyelőre úgy látom, durván ötven-ötven százalék az arány, ezért egyéni döntés, ki merre indul. Szerintem a válogatottnak inkább megfelel a sok mozgásos stílus, a tavalyi vb-n is ezt képviseltük, de a hazai bajnokság nem efelé tendál. Ez nyilván nem segíti a válogatott munkáját, de ha a klubok úgy gondolják, hogy a kétcenteres játék felel meg nekik, akkor azt választják.

Kényszeríteni természetesen képtelenség őket ennek az ellenkezőjére, ezért is tekinti Benedek különleges alkalomnak a jövő kedden 18.30-kor kezdődő, nyilvános mérkőzést a Komjádi uszodában, amelyre a belépés ingyenes. Ez valószínűsíti a telt házat, és a kapitány reményei szerint minél több utánpótlás korú pólós és nevelőedző látogat majd ki a ,,Komiba”, ahol egy jó meccs mellett útmutatást is kaphatnak.

A civil közönség számára egészen más csemegét is ígér az amerikaiak elleni parti. A kétszeres olimpiai bajnok kapus, válogatott edző, Gergely István ötletének első nyilvános, gyakorlati próbája következik. A felvidéki származású Gergely nemcsak sportolóként, hanem PR-szakemberként is igyekszik minél többet tenni a vízilabdáért, amelynek szerinte egyik fő rákfenéje, hogy a laikus nézők nem értik a játékvezetői ítéletek jelentős részét. Ezért – vallja a Honvéd kapusa – mikrofonnal kellene felszerelni őket, így meccs közben a publikummal is közölhetnék, éppen mi miért történik.

Február 4-én erre tesz kísérletet Vogel Gábor és Székely Balázs sporttárs. Már csak ezért is érdemes lesz kilátogatni az uszodába, hisz a mutatvány többféleképpen is elsülhet. Az egyik szélsőség, hogy a legértetlenebb néző is hevesen bólogat majd az ítéletek után, és megvilágosodott elmével indul haza, a másik, hogy a bírók, akik semmiképpen sem kommunikációs szakemberek, az olykor csak ,,érzésből” befújt szabálytalanság tényét és minősítését nem tudják majd szabatosan közhírré tenni. Ne adj isten, egy erősen vitatható ítéletet még élőszóban is kerékbe törnek, és ebben az esetben nyilván azonnal megkapják: „Te szerencsétlen, hát még magad sem tudod, hogy mit miért fújtál?!”

A folytatás – legalábbis egyelőre – persze nem a mikrofonnal kihangosított, hanem a csendes felkészülés időszaka lesz. A szolnoki Volvo Kupán jövő pénteken Németország, szombaton Szerbia, vasárnap az Egyesült Államok az ellenfél, aztán irány Görögország, a Világliga-selejtező zárásának, a magyar–horvát rangadónak pedig Pécs a helyszíne, és április 15. az időpontja.

Benedek Tibor ennyire azonban még nem néz előre, beszélgetésünkkor is beérte annyival: február elején nagyon fontos tíz nap következik. „Azt szeretnénk, hogy tele legyen a Komjádi-uszoda, pszichikailag is készülhessünk a nyári, budapesti Eb-re, hadd szokjunk hozzá ahhoz, milyen érzés több száz ember előtt félmeztelenül végigsétálni a parton” – tette hozzá.

Merész András egyesek bánatára nem veti alá efféle próbának a saját csapatát; ő ugyanis a nők szövetségi kapitánya.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.