Rejtélyes betegség után már úszik Európa-bajnokunk

Kapás Boglárka a berlini Eb-n 800 gyorson címet védene.

2014. 01. 16. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Szép lassan sikerül visszarázódnia a régi kerékvágásba? – indítottuk a beszélgetést Kapás Boglárkával, aki a 2010-es szingapúri ifjúsági olimpián megnyerte a 200 pillangót és a 400 gyorsot, 200 gyorson ezüstérmes lett, azóta pedig már a felnőttek között is letette a névjegyét. A 2010-es eindhoveni rövid pályás Eb-n 800 gyorson s második helyen végzett, majd 2012-ben a debreceni nagy medencés Európa-bajnokságon ő győzött 800 gyorson.
– Eredetileg úgy volt, hogy a BVSC-ben január 6-án kezdődnek az edzések, de mivel az orvosok azt mondták, hogy az új évben újra úszhatok, már 2-án lementem az uszodába. Szinte én nyitottam a kaput, hétfő óta pedig itt vagyunk Hajdúszoboszlón, több mint tízen. Még soha nem voltam ilyen helyzetben, hogy három hónapot kihagytam, így fogalmam sincs, mennyi időbe telik, amíg úgymond teljesen visszaállok. Lélekben felkészítettem magam arra, hogy nem lesz könnyű, és jól tettem, mert látom, hogy tényleg nem az. Ám rengeteget jelent, hogy mindenki abszolút segítőkész, érzem a bizalmat, és az edzőm, Nagy Peti is azt mondja, hogy semmit sem szabad siettetnem, türelmesnek kell lennem.
– Ezek szerint most még nem lényeges, hogy mit mutat a stopperóra?
– Egyelőre nem. Próbálom tartani az iramot a többiekkel, de ha érzem, hogy fáradok, akkor visszavehetek a tempóból.


– A kálváriája tavaly hogyan kezdődött?
– Szeptember elején megfáztam, volt egy kis hőemelkedésem, fájt a torkom, ezeknek azonban nem tulajdonítottam különösebb jelentőséget. Azt hittem, hogy csak egy szokásos influenza, és ki is lábaltam belőle. Legalábbis azt hittem. Szeptember végén aztán az egyik reggel arra ébredtem, hogy alig látok valamit a jobb szememmel. Rettenetesen megijedtem, egyből szaladtunk az orvoshoz, és kórházba kerültem. Itt végül szemideggyulladást állapítottak meg az influenza szövődményeként, de valami más is lehetett a háttérben, amire igazából nem sikerült rájönniük az orvosoknak. A lényeg azonban az, hogy most már egészséges vagyok. Kontrollvizsgálatokra persze még vissza kell mennem.
– Hogyan viselte a kényszerpihenőt?
– Rosszul Nagyon nehéz időszak volt, s bár a látásom szép lassan kezdett helyreállni, szteroidkezeléseket kaptam, és hetekig semmiféle mozgásra nem volt lehetőségem. Amit egy sportoló nehezen visel, és én is sokat szomorkodtam. Amikor három hét után újra láttam, és olvashattam, viszont tudtam tanulni, és ez legalább lefoglalt. Szeptember óta az ELTE-re járok, nappali tagozatra, pszichológia szakra, és most már csak egy vizsgám van hátra, a közgazdaságtan.
Kapás Boglárka a 2012-es debreceni Eb-aranyával
Fotó: Europress/AFP
– Tavaly a barcelonai vb-n három számban is döntőbe jutott: 800-on negyedik, 400-on ötödik, 1500-on hetedik lett. Hogy vonja meg a 2013-as mérlegét?
– Ha eltekintek az őszi, téli időszaktól, akkor mondhatom, hogy talán az egyik legeredményesebb évem volt; dacára annak, hogy nem nyertem érmet. Három számban indultam a vb-n, mindegyikben döntőbe jutottam, és mindegyikben országos csúcsot úsztam. Szóval, nem lehetek elégedetlen.
– Idén mivel lenne elégedett? Berlinben Eb-t rendeznek, ahol 800 gyorson címvédőként indul.
– Bizony, s bevallom, már forognak a gondolataim e körül. A január most nehéz, szerintem még a február is az lesz, de bízom benne, hogy utána már minden úgy alakul, mint tavaly. Az Eb-n pedig természetesen szeretném megvédeni a címemet. Tudom, hogy nem lesz könnyű, de úgy állok hozzá, hogy sikerülni fog!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.