Se kép, se hang

Régi cimborám, Agyas valamikor négy-öt sportágban célozta meg a világszínvonalat.

Ch. Gáll András
2014. 01. 20. 11:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel azonban a megyei első osztálynál tovább semmiben sem jutott, húszas évei elején a sport mellett más szenvedélyt talált magának. A kisfröccsöt, amelyet jeles napokon nagyfröccsre cserél. Ilyenkor a szokásosnál is nagyobb hevülettel osztja az észt kedvenc törzskorcsmájában, és ha már úgy érzi, kinőtte a hallgatóságát, olykor felhív telefonon. Én pedig a hajdani barátságra emlékezve végighallgatom, és tétova kísérleteket teszek ellenérvek felsorakoztatására. Mint vasárnap este is. Agyas ezúttal a kézilabda-Eb tévéközvetítése miatt került izgalmi állapotba, és már mondta is:

– Na, helló. Nézed a francia–horvátot? Nem? Ja, mert nem is adják. Tudod, mi megy helyette? Valami autóverseny. Úgy látom, felvételről. Én eddig azt hittem, a Sport tévénél értenek a kézilabdához, vagy legalább szeretik. Nyomják normálisan, nem okoskodnak, nem hülyéskednek, nem őrjöngenek úgy az Alsógöd–Felsőgöd első félidején, mintha a vb-döntő hosszabbítása lenne. Még a hangot se szoktam levenni. Most meg nem adják az Eb eddigi bőven legjobb meccsét. A Sunyi előre megmondta, hogy nem is fogják, de azt hittem, már délelőtt beázott. Erre itt nézzük, ahogy éjszaka, egy szántóföld közepén, a szakadó esőben, a kihalt úton megy egy autó. Oké, gyorsan megy, biztos nehéz így vezetni, hát még piásan, de hát a francia–horvát helyett nézze, akinek két anyja van! Ilyenkor, ha övék a jog, annyi kézit közvetítenének, amennyit akarnak, nem? Mert akkor pont a francia–horvátot nem akarták. Vagy ezt ki dönti el? Valami fogalmatlan, tornából felmentett?

Ekkor szóhoz jutván, megjegyeztem, a sportcsatornának nyilván megvan rá az oka, hogy így döntött, illetve feltehetően így kellett döntenie, és mivel azt nem ismerjük, ne ítéljünk. Ne feltételezzük egy ilyen kézilabdabarát, valóban szakértő társulat tagjairól, hogy elkerülte a figyelmüket a horvát–francia rangadó, vagy nem tartották azt fontosnak. Eddig jutottam, amikor Agyas félbeszakított, és onnantól már nem osztott nekem lapot:

– Jól van, hagyd már ezt a kamut, most nem az újságnak írsz, hanem velem beszélsz. Ha találkozol a sporttévésekkel, mondd meg nekik, hogy pusziljuk őket, adjanak még sok jó ilyen ralit, vagy mit, most meg már különben amerikai foci megy. Tudom, azt nálunk is egyre többen szeretik, szerintem főleg azok, akiknek nem sikerült megtanulni se focizni, se kézilabdázni. Mindegy, holnap talán adja még valaki a magyar–dánt. Amúgy amerikai kézilabda nincs még, ugye? Na, helló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.