Sima ügy volt az Eb-középdöntő kulcsmeccse

Parádés első félidő után látványosan vissza is vehetett a magyar válogatott a dániai férfi-Eb-n, Macedónia ellen.

2014. 01. 18. 16:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiril Lazarov kihagyott, illetve mondjuk úgy, Mikler Roland által kivédett hetesével kezdődött Magyarország Macedónia elleni első középdöntős mérkőzése, ez pedig megadta az alaphangot: fél félidő után 3 kapott magyar gól állt a táblán. Lazarov, a torna első számú gólkirályjelöltje még két büntetőt kihagyott ezután, a támadójátékukat pedig a félidő végéig nem tudták helyre rakni a macedónok, miközben Ancsin Gábor, Putics Barna és még inkább Császár Gábor irányításával ugyanannyi gólt hoztunk össze 30 perc alatt (16), mint Norvégia ellen. Az egy félidő alatt kapott 9 „tus” európai színvonalú védekezésről tanúskodott, Mikler teljesítménye a vonalon pedig 54 százalékos volt.

Azt lehetett tudni, hogy ez a mérkőzés még nincs megnyerve, mégis, mintha már csak félgőzzel játszottak volna a fiúk a második félidőben. Arra azért figyeltek Ancsinék, hogy ne 1 góllal nyerjenek (31-25 lett a vége), hiszen Izlanddal szemben a gólkülönbség dönthet arról, hogy a 7–8. helyen zárunk vagy játszhatunk az ötödik helyért Dániában.

A hétfői Dánia elleni (este 8 után) és a szerdai Ausztriával szembeni mérkőzésen, ha minden a papírformának megfelelően alakul, az alap célkitűzés biztosan teljesül, hiszen a szövetség a legjobb 8 közé várta a csapatot.

Herning, Jyske Bank Boxen, 8500 néző, v.: Guszko, Repkin (fehéroroszok)

magyar gólszerzők: Császár 7 (ebből 4 hetesből), Ancsin 4, Zubai 4, Nagy K. 4, Putics 3, Gulyás 2, Vadkerti 2, Szalafai 2, Szöllősi 1, Iváncsik G. 1, Mocsai 1

macedón gólszerzők: Pecakovski 5, Manaskov 5, Mirkulovski 4, Lazarov 4/1, Georgiesvski 2, Dimovski 2, Mojsovski 1, Stoilov 1, Angelovski 1

 

NYILATKOZATOK

 

„A fehérorosz játékvezetők végig korrekt bíráskodást mutattak be, szerencsére a provokáción is felül tudtunk emelkedni, valamint a Lazarov elleni taktikát is remekül megvalósítottuk. A dánok itthon örömkézilabdát játszanak, amihez megpróbálunk felnőni. Ezzel a mai sikerrel jó eséllyel pályázunk arra, hogy a legjobb nyolc között végezzünk majd”. (Mocsai Lajos)

 

„Örülök, hogy a csapat az első félidőben gyakorlatilag nem ismert lehetetlent, és hogy ilyen előnyt sikerült kidolgoznunk. Nem lelkesítettük be a macedónokat egy pillanatra sem, nagyon kellett ez a siker”. (Mikler Roland)

 

„Nagyon fontos győzelem volt ez. Persze voltak hibák, amelyeket szeretnénk a következő mérkőzésre kijavítani. Ugyanígy kell harcolnunk a következő mérkőzéseken, akkor van esélyünk akár a legjobb hat közé is bekerülni”. (Ancsin Gábor)

 

„Most valamivel jobb volt már a teljesítményünk a saját posztunkon, a csapat együtt pedig megint összeszedte magát és megmutatta, hogy bármire képes. Végig harcoltunk és megérdemelten nyertünk”. (Putics Barna)

 

„Szörnyen kezdtük a mérkőzést, ziccereket és heteseket hibáztunk. A második félidőben már jobban játszottunk, de hétgólos hátrányban szinte esélyünk sem volt. Az Izland elleni találkozó előtt az a legfontosabb, hogy ezt a mait most minél gyorsabban elfelejtsük”. (Ivica Obrvan, a macedón válogatott szövetségi kapitánya)

 

„A magyarok kiválóan játszottak, mi meg nagyon rosszul, nem nagyon tudok mit mondani. Mostantól az izlandiakra kell készülnünk”. (Dejan Pecakovski, átlövő)

A Macedónia elleni győzelemmel nekünk már három pontunk van a hatos középdöntős csoportban, a macedónok most kerültek mögénk (2), az osztrákok pedig várhatóan 0 ponttal búcsúznak a küzdelmek ezen szakaszában, marad a sógoroknak a csoportküzdelmekből való váratlan továbbjutás, illetve a csehek elleni, erőn felüli győzelem.

A félidőben a mérkőzést közvetítő köztévé felhívta Harsányi Gergelyt telefonon, akinek gyermeke született két nappal ezelőtt (Magyarországon), ezért nem játszott eddig az Eb-n: a játékos jelezte viszont, hogy amennyiben Mocsai Lajos hívja, azonnal indul Dániába. A szélsőjátékhoz hozzátehet

60. perc: Már unják a csapatok, vastaps, Mocsai még ront egy lövést. Vége, 6 góllal nyertünk, vezettünk már 9-cel is, de ez talán több is a vártnál. Bravó, fiúk, jöhetnek a hazai dánok hétfő este!

59. perc: Mikler Roland tehetetlen Lazarov tét nélküli löketénél (31-25).

58. perc: Miénk a labda, Mocsai Lajos időt kér, tudja, hogy számít, mennyivel nyerünk, de nem izgatott. Megint a Barcelona-szerű figurát kéri, ha lehet. Mocsai Tamás talpról, emberhátrányból, 31-24!

57. perc: Schuch Timuzsint kell ápolni, alaposan Aztán még ki is állítják, amikor meggyógyul. Manaskov pedig gólt lő (30-24).

56. perc: Kapunk egyet (30-23), Szalafai pedig ziccert ront.

55. perc: Nagy Kornél két gólt lő gyorsan (29-22, 30-22), már négynél tart. Hátul még egy picit javulhatnánk.

54. perc: Szalafai Gábor második gólja rövid időn belül (28-21), Mitkovról viszont lemaradunk (28-22).

53. perc: Indulás van, Lékai Máté betörése, de ziccert hibáz, meg is sérül Újabb macedón gól (27-21).

52. perc: Mocsai időt kér, azt mondja, felpuhult a védekezésünk, és a fekete gyerek próbálkozik, nem kéne. Vadkerti góljával fejeződik be a támadás (27-20).

51. perc: Emberhátrányban talál be Szalafai Gábor! 26-19, de Mirkulovski visszaapaszt 6-ra (26-20).

50. perc: Filip Mirkulovski immár emberelőnyben talál be (25-19).

49. perc: Pecakovski 5. gólja (25-18), Lazarov, a gólzsák még mindig csak kettőnél tart

48. perc: Manaskov, már csak 7 gól az előny (24-17). De emberelőnybe kerülünk, Mitkov a vétkes Nagy Kornéllal szemben, ami után Császár visszateszi közé a 8-at hetesből (25-17).

47. perc: Nagy Kornél ziccert ront.

46. perc: Pecakovski a blokk mellett (24-16).

45. perc: Lazarov a kaput sem találja el, elöl aztán Vadkerti is ront.

44. perc: Mirkulovski fölé, Zubai kapuba, nem tudják tartani (24-15).

43. perc: Mikler véd egy átlátszó lövést, elöl Császár Gábor hétméterest harcol ki és lövi be ravaszul (23-15).

42. perc: Vadkertire nem jut ember, 22-15.

41. perc: Emberelőnyben kapunk leindításgólt (21-15). Kicsit nagyvonalúan támadunk...

40. perc: Óriási kapkodás, Pecakovski kézilabdapályára nem való mozdulattal viszi le egyik játékosunkat, emberelőny, Császár mégis hibáz.

39. perc: Zubainak 3 lövés, 3 gól 21-14

38. perc: Pecakovski lövése után 20-14

37. perc: Gólt kapunk, középkezdésnél labdát vesztünk, rohamosan apad az előny. (19-13) Nagy Kornél aztán lemozogta védőjét, ziccerbe hozva magát, 20-13.

36. perc: Zubai emberrel együtt! Szemfülesen ő is a felső sarokba. 19-11

35. perc: Nagy Kornél első gólja, nem is akármilyen, megdöglött minden pók. (18-11)

34. perc: Ancsin Gábor talpról egy helycsere után gólt lő emberhátrányból (17-10), aztán Pecakovski is gyorsan puffant egyet (17-11)

33. perc: Mirkulovski bevágja, 16-10. Mocsai cserélget. Császár Ristovski lábába lövi, az ismétlésnél Vadkerti nem hatékony.

32. perc: Furcsa ítélet: Vadkerti Attilát belökik a hatoson belülre, ezek után a fehérorosz bíró kiküldi Putics Barnát két percre...

31. perc: Mi kezdünk, 16-9 ide. Ancsin belemenése miatt nem találunk be.

30. perc: Emberhátrányban lő Miklernek köténygólt Manaskov (15-9). Időn túli hetes még nekünk, Császár Gábor 16-9-es vezetést jelentő találata az első félidő utolsó mozzanata.

29. perc: Iváncsik Gergő balról ziccert ront, de oldalt megy ki, ezért folytatjuk, végül emberelőnybe is kerülünk. Putics indít egy akciót, észreveszi Iváncsikot, aki nem hibáz (15-8)

28. perc: Mikler ziccert fog, miután elhibázzuk a figurát és leindítanak minket. Az ismétlést csak bepréselik (14-8).

27. perc: Mocsai Lajos kér időt, a Barcelona nevű figurát fogjuk játszani, Mocsai aktív és kemény játékot kér.

26. perc: Macedón időkérés megint, ez is esemény. De 8 góllal Magyarország vezet. Mint az előbbinél... kiállítanak tőlünk megint egy embert, Tatai áll a hetesre a kapuba, de már nem Lazarov lövi. Be is megy, Mojsoskié a gól (14-7).

25. perc: Szöllősié a következő gól, Lékai a pályán (14-6)

24. perc: Stoilov ziccerét is védi a visszaállt Mikler, 57 százalékos, világklasszis!

23. perc: Kapufát dobnak a macedónok, az ellentámadásban Császár gyorsabb a labdánál.

22. perc: A negyedik macedón hetes, Tatai Péter a kapuban, megfogja Lazarov hetesét ő is!!!

21. perc: Ilyés és Császár labdaszerzés után elindul, utóbbi állítja 13-7-re az állást.

20. perc: Dimovski beállósból apasztja 5-re a különbséget. Mocsai cserélget. Ancsin iszonyú messziről megint! 12-6

19. perc: Rohanás. Lazarov ellépi, az ellenoldali ziccert Gulyás lövi fára, aztán Zubai nyugtatja le a kedélyeket (11-5)

18. perc: Putics berohant a vonaltól, háromból három, vagyis: 10-5!

17. perc: Balszélről kapunk Manaskovtól egyet megint, az ő oldala nagyon él sajnos. 8-5 Gulyás hihetetlen éles szögből riposztol. 9-5

16. perc: Császár megtámasztja magát védőjében, 8-4!

15. perc: Emberhátrányból egy csel után Császár Gábor 7-3. Időt kér Macedónia, vagyis Stevce Alushovski. Schuch Timuzsin oldalán harcolják ki harmadik hetesüket, jön megint Lazarov, eddig kettőből nulla. Háromból viszont egy, 7-4 az állás. Kiegészültünk.

14. perc: A második hetest lőhetik a macedónok, akik Ilyés Ferenc kiállítása nyomán emberelőnybe is kerülnek. DE MIKLER KIVÉDI LAZAROV BÜNTETŐJÉT MEGINT!

13. perc: Lazarov meglövi első gólját (5-3). Ugye ő a torna gólkirályjelöltje Putics válaszol! 6-3

12. perc: Ancsin elkapta a fonalat, újra nagyon messziről suvasztja be! 5-2

11. perc: Elveszítik a labdát a macedónok, aztán valahogy összekaparják, és az egyedül hagyott Manaskov szépít bal szélről (4-2).

10. perc: Kiváló a védekezésünk! Lazarov hatástalan, társai még inkább!

9. perc: Császárnak kellett lőnie, nem ment vele semmire most. Lazarovot aztán Mikler kedvetleníti el megint. Ancsin az ellentámadásból: 4-1.

8. perc: Mikler óriásit véd, elöl viszont nagy helyzetben, gyámoltalanul elrontjuk a támadást...

7. perc: Putics Barna talpról, fal mögül, csípőből! 3-1

6. perc: Georgievski szépít (2-1), aztán Ancsin lövését blokkolják.

5. perc: Kapkod mindkét csapat, de mi még nem kaptunk gólt. Végül Császár Gábor szólózik egyet, mellélő, de hetes, mert ledöfték. Az ítélet-végrehajtó ugyanő, 2-0!

4. perc: Schuch Timuzsin szerez önfeláldozóan labdát.

3. perc: Gulyás igen messziről, átlövésgól! 1-0

2. perc: Putics kezd, kicsit álmatagon támadunk.

1. perc: Fehérorosz bírók vannak, Macedónia kezdte a mérkőzést. Mikler védi Lazarov hetesét!

Kevesen vannak a csarnokban Herningben, ennek az az oka, hogy a dániai városban a hazaiak csak az esti meccsen lépnek pályára, utánunk az izlandiak jönnek Ausztria ellen. Macedónia pirosban szerepel majd, a mieink fehérben. A tempós sport-Himnusz helyett most valami mást játszanak a csarnokban, jó pár hanghibával.

Ahhoz, hogy célkitűzését megvalósítva Európa legjobb 8 csapata közé kerüljön a dániai kontinenstornán, a három középdöntős mérkőzés közül, összhangban Nagy László véleményével kettőt valahogyan hoznia kellene a Mocsai Lajos legényeinek Herningben.

A mostani (délután 4 óra) az egyik, az Ausztria elleni szerdai lesz a következő, a hétfő este negyed 9-kor kezdődő Dánia ellenin nem igazán számolhatunk pontszerzéssel – a drukkerek felesleges áltatása lenne, ha Spanyolország, Izland és Norvégia ellen nyeretlen válogatottunk a parádézó házigazda ellen lépne pályára pontszerzési esélyekkel.

No, de most még szombat van, az ellenfél pedig Macedónia, amely két pontot hozott magával a csoportmeccsekről, Ausztria megveréséből kifolyólag. Ha valaki azt hinné, a mi csoportunk annyival erősebb volt a dánokénál, nem árt, ha tudja, hogy az a Csehország pottyant ki abból a kvartettből, amelyik nem is olyan rég jól kontrollált játékkal verte Gyöngyösön a magyar válogatottat.

Ráadásul aki nekünk Nagy László lenne, az Macedóniánál az exveszprémi (2002–2007) Kiril Lazarov, és ő nemcsak lenne, hanem van is. S ha már van, gyakorlatilag egyedül viszi a hátán csapatát és vezeti a góllövőlistát is, a dánoknak 7 gólt vert, a cseheknek 12-t (!), az osztrákoknak pedig 8-at. Rajta kívül nincs macedón, aki 4 gólnál többet képes dobni 60 perc alatt, legalábbis az eddigi mérkőzések alapján az összkép ezt mutatja. Hiába adott Lazarov még 10 gólpasszt is az Eb-n

Nálunk a csapategység az igazi fegyver, és hogy a nehéz pillanatokban mindig más veszi vállára a többieket. Legutóbb, Norvégia ellen Lékai Máté demoralizálta a riválist, dobva fel ezzel a társakat, olyan lenyűgöző gólokat szórva, amiről az MNO-n is csak ódákat zenghettünk (nézze vissza itt a Celje kreatív játékosának 7 találatát, közte a csodagólt!).

Délután négykor tehát Macedónia a vetélytárs, amely ellen nem elég a döntetlen: győzni kell, és egy hellyel máris előre lépünk az ötödikről a hatcsapatos középdöntős csoportban. Igazából a mai meccs annak az eredménynek (8 közé jutás) a kulcsa, amit a szövetség Mocsai Lajos kapitány elé kitűzött. Legutóbb, az olimpiára selejtező göteborgi meccsen (2012) két góllal mi voltunk jobbak (28-26).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.