Sima zakóval melegítettünk az Izland elleni meccsre

Nem volt esélyünk a győzelemre a vb-győztes spanyolok ellen.

Gabay Balázs
2014. 01. 12. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előzetesen is tudtuk, hogy nem Manuel Cadenas tanítványait kell majd legyűrnünk ahhoz, hogy a középdöntőbe jussunk, bár szívesen fogadtunk volna egy világraszóló bravúrt a vb-győztes ellen. A két évvel ezelőtti szerbiai Eb-n megfricskáztuk őket, sokan emlékezhetnek még Enterrioszék arcára, amikor Császár Gábor bevágta az időntúli hetest, és pontot csentünk tőlük. A tesztmeccsek alapján kevés esély látszott egy hasonló hőstettre, és sajnos a pályán bizonyították is klasszisukat a spanyolok.

Védekezésben áthatolhatatlan falat húztak fel kapujuk elé az ibériaiak, negyed óra alatt mindössze három magyar lövés talált utat a hálóig. Mivel támadásban fénysebességgel hajigálták a gólokat Rocaszék, Mocsai Lajosnak már a hetedik percben időt kellett kérnie. 15 perc után feltámadtunk, és két gólra megközelítettük a riválist, de ezzel el is lőttük az összes puskaporunkat.

A félidőig úgy tornázta fel hét gólra a különbséget Spanyolország, hogy Mikler Roland közben több ziccert is védett.

A második 40 percben sem tudott keményebb védekezésre kapcsolni a magyar válogatott, de elöl legalább pontosabban célzott. Iváncsik Gergő hat góljával próbált irányt szabni a csapatnak, de a vezérnek ezúttal nem akadtak követői. Feltűnő volt például, hogy a 2 méter feletti Ancsinnak legalább három bombáját játszi könnyedséggel blokkolták a spanyol védők. Tatai Péter alig-alig találkozott a labdával a második félidőben, így esélyünk sem volt lerohanásból gólokat szerezni, miközben a spanyolok minden második góljukat így lőtték.

Mocsai Lajos az utolsó 20 percben már vetésforgóban cserélgette a játékosokat, minden benevezett pályára léphetett, miközben Császár Gábor, Mocsai Tamás már Izland ellen tartalékolhatott.

Sajnos ezen a meccsen nem bizonyították Gulyásék, hogy túlléptek a korábban védekezésben tapasztalt problémákon. Nagy Lászlót hátul nem sikerült megfelelően pótolni, 34 kapott góllal nagyon kevés meccsen lehet nyerni. Kristálytisztának tűnik, hogy először a hatos falon kell betömködni a réseket. Ha ez megvan, akkor a kapusteljesítmény is más lesz, és elöl is eredményesebbek lehetünk. Erre várunk Izland ellen! Csüggedni semmiképp sem szabad, javulni kötelező!

FÉRFI KÉZILABDA EB
CSOPORTKÖR, 1. FORDULÓ
B-CSOPORT

Spanyolország–Magyarország 34–27 (17–10)

Gólszerzők: Tomás, Rocas 5-5, Andreu, Rivera 4-4, R. Entrerríos, Guardiola 3-3, Maqueda, Sarmiento, Ugalde, García 2-2, Gurbindo, Canellas 1-1, ill. Iváncsik 6, Lékai 4, Vadkerti 3, Schuch, Császár, Mocsai, Gulyás, Szalafai 2-2, Ilyés, Putics, Nagy K., Ancsin 1-1

VÉGE A MÉRKŐZÉSNEK!

30. perc: Szalafai ziccerből nem hibázik (33-27). Még egy spanyol találat a végére...

29. perc: Vadkerti a meccs végéig pihenhet szabálytalanság miatt, Tomas berakja a hetest (32-26). Ancsinnak sokadik lövését blokkolja a spanyol fal. Rivera a lerohanásból nem hibázik (33-26).

27. perc: Ilyés nagyon messziről lő gólt, székelyudvarhelyi honfitársunk első gólja (30-25). Putics gyorsan felel egy spanyol löketre szélről (31-26).

26. perc: Vadkerti szemfüles gólt szerez lerohanást követően (30-24).

25. perc: Sarmiento bombáját simán kitenyereli Tatai, de elöl emberhátrányban is eladjuk a labdát...miért?

23. perc: Gurbindo előtt széles lövőfolyosó nyílik, nem is hibázza el (30-23). Lékai két percet és büntetőt harcol ki. Guardiola kiáll. Putics nem szerzi meg első gólját...

21. perc: Ancsin kettétöri a lécet. Ellene is belemenést ítélnek. Ilyés a haját tépi egy másik ítélet kapcsán, két percet ő is pihenhet emiatt. Spanyol időkérés.

19. perc: Macheda belekap Putics szemébe, leküldik 2 percre. Félelmetes: először blokkolnak bennünket emberelőnyben, majd belemenés miatt övék a labda...Tatai bemutatja első védését, az ellentámadásból Szalafai is megszerzi első találatát (29-23).

17. perc: Vadkerti kontrából megszerzi első találatát a meccsen (27-21). Garcia talpról elengedi, beviszi a lövés Tatai kezét. Mocsai Lajos időt kér. Tomas rohan a megszerzett labdával, Vadkerti éber egy kipattanónál, bevágja (29-22).

16. perc: Rocas lesántikál a vállát fájlalva. Iváncsik halálpontos, Rocaszt másolja, átejti Vargaszt. (26-19). Schuch lerohanásból eredményes, de Andreu azonnal válaszol..(27-20).

14. perc: Lékai mellé tüzel talpról. Andreu simán beteszi beállósból (26-18). Először nyolc a különbség.

13. perc: Rocas felavatja Tatait, átejti kapusunkat (25-18).

12. perc: Varázslatos támadás volt ez, Lékai bejátszása Gulyásnak, megvan a 18. gólunk. Rocas a szélről első akciógólját lövi (24-18). Jön Tatai Mikler helyére.

11. perc: Potyognak a gólok, Lékai labdát lop, Iváncsik pedig megszerzi az ötödik gólját (22-17). Zúg a lelátón a védekezz!! De hiába (23-17). Ancsin két percet pihenhet, emberhátrányba kerülünk.

9. perc: Machedát megint megtalálják, de Lékai újra egy másodpercen belül felel, kérdez-felelek játékot játszanak a csapatok. Macheda viszont újra jegyez egy találatot (22-16).

7. perc: Gulyást leblokkolják, Iváncsikot viszont nem. A beállós helyéről vágja be most (19-14). Macheda simán elküld mindenkit egy testcsellel, de Ancsin villámgyorsan válaszol (20-15).

6.perc: Emberhátrányban labdát szerzünk, Iváncsik egyedül megy, és nem is hibázik! (18-13). A játékvezetőkre nagyon haragszanak a mieink, belemenés helyett hetest ítélnek. Rocas képtelen hibázni (19-13).

5. perc: Mocsai bátran: egy szépen kivédekezett támadás után pattint a kapuba (18-12). Aztán kiáll 2 percre...

4. perc: Mikler hiába véd, Ilyés ellépi támadásban...

1. perc: Szöllösi is a pályán a kezdéskor. Puticsnál belemenést fújnak. Gyors gólváltás: ott Ugalde, itt Lékai (18-11).

Rettentő hullámzóan játszik Magyarország az Eb-nyitányon. A spanyol hatos fal minimum 5-6 lövésünket blokkolta játszi könnyedséggel, mely után lerohanásból hajigálják a gólokat a déliek. Így Mikler hiába mutat be számtalan bravúrt. Sokkal keményebb védekezésre lenne szükség, elöl pedig be kéne fejezni a ziccerek elhibázását.

ELSŐ FÉLIDŐ

30. perc: Nagyot blokkolják, Andreu viszont beállósból betalál (16-10). Ugalde lerohanásból hétre hizlalja az előnyt, és ez a vége a félidőnek....(17-10).

29. perc: Sarmiento ütemtelenül lő, Mikler nem tud védeni, öttel mennek a spanyolok.

27. perc: Nálunk belemenés, náluk lerohanásos gól, Guardiola büntet (14-10).

26. perc: Lékai bevág egy kipattanót, már a harmadik gólját lövi! (13-10).

25. perc: Szalafai, Vadkerti is a pályán, de passzívig támadunk. Sarmiento beállósból besuhintja (13-9).

24. perc: MIKLER!!!!! A harmadik ziccert fogja, nagyon kellenek a bravúrjai, meccsben maradunk ezekkel! Macheda büntetőt harcol ki, Puticsot kiküldik. Tatai a kapuban, Rocaszt ez nem érdekli (12-9).

22. perc: Szerencsések vagyunk, Schuch kiejti a labdát, majd bevágja beállósból. Machedát viszont nem lehet megállítani, betör, és gólt lő (11-9).

21. perc: Lékai Máté megmutatja, hogy kell középről, átlövésből gólt lőni! (10-8). Mikler nagyszerű, megint véd! Lékai szépen átkígyózik a spanyol falon, hetes jár érte. Vargas próbálja fogni Csaszi lövését, sikerrel teszi...

19. perc: Most jól megyünk: Mocsai lapattintja Sierra elé, szép gól (9-7). Hetest kap Spanyolország, Rocas kíméletlen (10-7).

18. perc: Iváncsik ugyanonnan, ugyanúgy, már csak 3 a különbség (9-6).

17. perc: Emberhátrányban most picit tétovák a spanyolok. Tomas hatalmasat kap, fetreng, jön hozzá a doki.

16. perc: Császár hetest és 2 perces büntetést kapar ki. Gólra is váltja a hetest (9-4). Lépéshiba a spanyoloknál, Iváncsik Gergő a szélről gyönyörűen lő a hosszúba (9-5).

15. perc: Ancsin az alapvonal közeléből szétlövi a kapust. Tomas ziccerből simán besuhintja...már (9-3).

13. perc: Putics büntetőt harcol ki. Csaszi beteszi, így kell ezt! (7-3). Mocsai alig jön be, már mehet is pihenni 2 percre..Puticsot is kirakják ütésért. A szélről Rivera eredményes (8-3).

11. perc: Hetes a délieknek belülvédekezésért. Rivera bevágja (7-2).

10. perc: Mikler védi a spanyol ziccert, Nagyot előtte leblokkolták. Sokadik lövésünket blokkolják simán a spanyolok....az ellentámadásból növelik az előnyt (6-2). Császár eladja a labdát.

8. perc: Nagy Kornél iszonyatosan nagy gólt ragaszt a rövid felsőbe!! (4-2). Tomas gyorsan válaszol a bal szélről (5-2).

7. perc: Mikler lába között Guardiola bepöccinti a negyedik spanyol gólt (4-1). Mocsai időt kér.

6. perc: Mikler bemutatja első bravúrját! Ez az, Roli!!

5. perc: Iváncsik ziccerét fogja Sierra...Enterrios viszont büntet a túloldalon (3-0). Gulyás szerzi az első magyar Eb-gólt (3-1).

3. perc: Sárgát kap Schuch. 2-0 oda, Canellas 10 méterről is betalál egy magyarral a nyakában. Nagy Kornél kezd balátlövőben, Ancsin a jobb oldalon.

1. perc: A spanyolok kezdik a meccset. Guardiola összeszed egy kipattanót, vezetnek az ibériaiak (1-0). Császár betörése eredménytelen.

A magyar válogatott fehér mezben játszik Spanyolország ellen.

A 2012-es Európa-bajnokságon megtréfáltuk egy csoportbeli döntetlennel a spanyolokat, de az elmúlt hét egymás elleni meccsből ezen iksz mellett csak egyet tudtunk megnyerni.

Már a spanyol himnuszt hallgatja az aalborgi publikum. Jó sokan kijöttek a meccsre.

A beállós poszton Aguinagalde hiányzik a spanyoloknál, Alberto Enterrios korábban lemondta az Eb-t.

Pontosan egy héttel ezelőtt drámai helyzetről beszélt Mocsai Lajos szövetségi kapitány az Eb-re készülő férfi csapat kapcsán. Tette mindezt két elvesztett és egy megnyert felkészülési mérkőzést követően, melyeket közepes képességű, de az Európa-bajnokságra kijutott ellenfelekkel szemben vívtunk meg. Kétségtelen, a magyar válogatott rég nem látott gyenge teljesítménnyel rukkolt elő, tragédiáról azonban még korai lenne beszélni.

A dániai Eb-t illetően az adott helyzet tükrében kötelező megítélni az Ilyésék előtt álló feladatot . A posztján idén újra a világ legjobbjának választott Nagy László sérülés miatt nem lehet ott a keretben. Ez óriási érvágás, de a londoni olimpia előtt Mocsaiéknak volt pár éve arra, hogy támadásban és védekezésben is begyakoroljanak olyan figurákat, melyek nem Nagyra épülnek. Ezeket most le kell porolni. Iváncsik Gergő rövid szünet után visszatért a csapatba, de sérülésből lábadozik, ahogyan a Nagy pótlására Veszprémbe szerződő Mocsai Tamás is. Ha mindehhez hozzávesszük, hogy első számú balkezes szélsőnk, Harsányi Gergely gyermekáldás miatt hagyja ki a kontinensviadalt, és Császár Gábor sem teljesen egészséges, mindjárt másként festenek az esélyeink.

A szövetség a nehézségek ellenére nem változtatott az előző évek gyakorlatán és az 1–8. helyek valamelyikére várja a nemzeti csapatot. Ez azt jelenti, hogy tovább illene jutnunk a halálcsoportból, majd a középdöntőben is győzelmeket kellene aratnunk.

Csoportbeli ellenfeleink közül a világbajnok spanyolokkal kezdünk, akik megfiatalított csapattal érkeztek Aalborgba. Ettől függetlenül bombaerős a keretük, a végső győzelemre is esélyesek. Izlandot ugyan legyűrtük az olimpián, és bár náluk is komoly nevek hiányoznak majd Dániában, sok szurkolójuk, küzdőszellemük messzire repítheti őket. A csoport leggyengébbjének kikiáltott Norvégia szinte hazai pályán játszhat majd. Az eddigi Eb-ken nem tudtak kiemelkedő eredményt elérni, viszont masszív csapattal érkeznek, ellenük is kínkeservesen meg kell majd szenvedni a győzelemért.

A négyes csoport első három helyezettje jut tovább a középdöntőbe, ahol minden bizonnyal a dánok, a csehek és a macedónok ellen kellene készülni.

A magyar válogatott az elmúlt három Európa-bajnokságon kétszer a 8. lett, egyszer pedig a 14. Legjobb helyezésünk egy hatodik hely volt.

Férfi kézilabda-Eb – csoportkör, 1. forduló
B csoport (Aalborg)

Spanyolország–Magyarország 18.15

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.