Vegyvédelmisek a Super Bowl helyszínének közelében

A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy csak rutinnyomozást folytat, nincs szó fenyegetésről.

TK
2014. 01. 31. 22:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gyanús fehér port tartalmazó küldemény érkezett Rudy Giuliani volt New York-i polgármester manhattani irodájába és ugyanilyen szert találtak három New Jersey-i szállodában is. A CNN úgy értesült, összesen hat borítékot vizsgáltak meg. Az egyik borítékban talált szerről megállapították, hogy kukoricakeményítő. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) közölte, hogy csak rutinnyomozást folytat, nincs szó fenyegetésről.

Noha Super Bowllal kapcsolatos konkrét biztonsági riasztás nem futott be a hatóságokhoz, a Seattle Seahawks és a Denver Broncos összecsapásának 16 kilométeres körzetében vasárnap reggeltől légtérzárat rendelnek el. Ennek a vám- és határőrség harckészültségbe helyezett Blackhawk helikoptereivel és a New Jersey-i nemzeti gárda Atlantic Cityben állomásozó F-16-os vadászgépeivel fognak érvényt szerezni.

A MetLife Stadionban mesterlövészek vigyáznak majd a mintegy 80 ezer szurkoló és a játékosok biztonságára a New Yorktól mindössze 16 kilométerre található, New Jersey állambeli East Rutherfordban. A helyszínt mintegy négyezer biztonsági ember fogja biztosítani.

A bostoni maratonon tavaly áprilisban elkövetett kettős robbantás, valamint a szocsi téli olimpiát ért terrorfenyegetések rendkívüli óvatosságra késztették a szervezőket, mert a sportesemény miatt összesen mintegy 400 ezren utaznak majd a helyszínre vagy annak közelébe.

A New Jersey-i állami és a New York-i városi rendőrség a 34 emberéletet követelt decemberi volgográdi merényletek példáján okulva felkészült a tömegközlekedési eszközök és csomópontok védelmére is. A stadion környékét már egy hete lezárva tartják és a hatóságok február 2-ra rendkívüli módon megszigorították a parkolás rendjét.

A várhatóan mintegy 30 ezer, busszal vagy vonattal érkező szurkoló csak érvényes stadionbelépővel szállhat majd fel a járatokra vagy szerelvényekre. A nézők csak legfeljebb 30×30×15 centiméteres méretű, átlátszó táskákat vagy 11,4×16,5 centiméteres női erszényt vihetnek be magukkal. A kapukat vasárnap délután 2-kor, vagyis több mint négy órával a kezdőrúgás előtt nyitják. A nézőknek biztonsági kordonon és fémdetektorokon kell majd áthaladniuk.

William Bratton, New York rendőrfőnöke közölte, hogy az irányítása alatt álló testület széles körű hírszerzési tevékenységet folytat a Super Bowllal kapcsolatban. Az esetleges fenyegetések feltérképezésének technikáit a 2001. szeptember 11-én a World Trade Center ellen elkövetett terrortámadások nyomán fejlesztették tovább. Bratton szerint a magányos elkövetők és a helyszínen „felejtett” csomagok kiszűrésére is készültek forgatókönyvek.

A New York-i Brodawayn megnyílt, Super Bowl Boulvard elnevezésű, több mint egy kilométeres hosszúságú vásár területén – amelyet a várakozások szerint összesen egymillióan fognak felkeresni – szintén rendkívüli a készültség. A videokamerák és civil ruhás rendőrök által biztosított területen átlátszó műanyag zsákokra cserélték le a korábbi szeméttárolókat. Biztonsági szakemberek ugyanakkor úgy vélekedtek, hogy lehetetlen szavatolni a százszázalékos biztonságot.

A New York-i rendőrség egyébként csütörtökön, a Super Bowl közeledtére való tekintettel letartóztatott egy 18 tagú bandát, amely arra készült, hogy kokainból és főleg ázsiai prostituáltakból álló „particsomagokat” forgalmazzon a mérkőzésre érkező turisták körében.

A szövetségi hatóságok ugyancsak a mérkőzésre időzítve jelentették be, hogy egy júniusban kezdődött nagyszabású művelet keretében eddig összesen 21,6 millió dollár értékben foglaltak le hamisított NFL-jegyeket, ruhákat, illetve emléktárgyakat, és 50 személyt letartóztattak az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.