Wawrinka kilépett barátja, Federer árnyékából

A svájci sajtó a friss melbourne-i győztest példaként állítja a fiatalok és Roger Federer elé is.

Deák Zsigmond
2014. 01. 27. 14:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Wawrinka pályafutása során először a legjobb svájci, hiszen honfitársa, Roger Federer – aki legutóbbi, 2010-es diadala óta zsinórban negyedszer volt elődöntős Melbourne-ben, tehát nem vesztett, de nem is nyert pontot – a hatodikról visszacsúszott a nyolcadik pozícióba. Novak Dokovic maradt a második, míg Juan Martín del Potro ötödik helyett már negyedik, annak ellenére, hogy az Australian Openen ötödik kiemeltként meglepetésre a második körben kiesett. A spanyol David Ferrer és a brit Andy Murray két-két helyet rontva az ötödik, illetve a hatodik. A legjobb magyar, Fucsovics Márton a 181.

Stanislas Wawrinka két hónap múlva, március 28-án már huszonkilenc éves lesz, Goran Ivanisevic után – aki közel a harminchoz aratta 2001-es wimbledoni diadalát – a második legidősebb új Grand Slam-tornagyőztes. S abban is közvetlenül az egykori horvát adogatóspecialista mögött áll, hogy az a 48., ő pedig a 36. GS-indulásán ért a csúcsra. A neve nem az a klasszikus svájci, bár édesanyja az, édesapja viszont csehországi német. Nyolcévesen kezdett teniszezni, tehetsége hamar kiviláglott, 15 évesen abbahagyta az iskolát, és magántanulóvá vált, hogy karrierjére koncentrálhasson. 2003-ban a juniorok között megnyerte a Roland Garrost, miközben már egy évvel előtte debütált a felnőttek profi sorozatában. 2005-ben beért a Top 50-be a világranglistán, debütált a GS-tornákon, 2006-ban a horvátországi Umagban megnyerte pályafutása első ATP-viadalát. 2008-ban példaképével, jó barátjával, Roger Federerrel aranyérmet szerzett férfi párosban a pekingi olimpián, miközben már a legjobb tíz közé került a sorban. Ezt a szintet egy ideig nem tudta tartósítani, 2013 őszén érkezett vissza hasonló magasságba, miközben elődöntőzött a US Openen. Idei melbourne-i menetelését már ismerjük

A hírügynökségek mindegyike hangsúlyozza, hogy főképp fejben kellett megérnie erre a diadalra, s ez a magánéletére is jellemző, hisz 2011-ben elhagyta volt modell feleségét és kislányát, hogy csak a teniszre koncentrálhasson, de szerencsére visszatalált hozzájuk. Őket hívta fel történelmi sikere után bátyja és Roger Federer mellett Szakmailag egy kiváló tréner, a svéd Magnus Norman (aki játékosként 2000-ben döntőzött az Australian Openen) mutatta meg neki a csúcsra vezető utat. Wawrinka régebben előszeretettel mutatkozott be úgy, ellenpontozva példaképét-barátját: „Én vagyok a svájci, aki veszít.” S talán nem véletlenül tetováltatta a következő Samuel Beckett-idézetet az alsó karjára: „Mindig a próba. Mindig a bukás. Sebaj. Kezdd újra. Bukj újra. Bukj jobban.” Ám a bukásoknak most vége.

A svájci sajtó természetesen szuperlatívuszokban ír az új bálványról (miközben talán még Federer sem a régi). Lakóhelye, Saint-Barthélémy polgármestere átkeresztelte a bő hétezres városkát „Stan-Barthélémyre”. A Neue Zürcher Zeitung szerint Wawrinka kilépett Federer árnyékából, ennek nyomán pedig marketingértéke jelentősen emelkedni fog. „Wawrinka olyan, csak kevés sportolóra jellemző, népszerű értékeket képvisel, mint a megbízhatóság, a munkaszeretet és a szerénység, ezzel a fiatalok példaképe lehet” – fogalmaz a Tages Anzeiger. A „24 heures” arra hívta fel a figyelmet, hogy Wawrinka sosem akart Federer helyébe lépni, „csak a legjobb férfi mellékszereplő Oscarjára pályázott”. Azt is kiemelte, hogy míg Federer mindig vonakodott pályára lépni a Davis Kupa 1. fordulójában, Wawrinka friss melbourne-i bajnokként is ott akar lenni a hétvégén Újvidéken, a szerbek elleni összecsapáson.

Ahol akár újra felülmúlhatja Novak Dokovicot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.