Wawrinka lelőtte a pályáról a sérült Nadalt

A világelső Rafael Nadal a hátát fájlalta, de Stanislas Wawrinka megérdemelten nyerte első Grand Slam-tornáját.

Deák Zsigmond
2014. 01. 26. 11:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy tucat még gombócból is sok, hát még vereségből! Márpedig az idei ausztrál nyílt teniszbajnokság férfi egyes döntőjének résztvevői közül Stanislas Wawrinka éppen ennyiszer kapott ki riválisától, Rafael Nadaltól, ráadásul úgy, hogy egyszer sem sikerült nyernie, nemhogy meccset, még játszmát sem! Először éppen hét éve, a 2007-es Australian Open 3. fordulójában találkoztak, sima három 6:2-es szett lett a vége, legutóbb pedig a tavalyi ATP-világbajnokság csoportmérkőzésén, ott viszont már kétszer is csak a rövidítésben adta meg magát a 28 éves, cseh származású svájci.

Aki élete első Grand Slam-torna fináléjában minden előzetes statisztikára rácáfolva szenzációsan kezdett. 2:1-nél elvette a spanyol világelső adogatását, majd 5:3-nál ugyan három bréklabdát ajándékozott neki, de minden hárította, s 37 perc alatt vezetést szerzett. Huszonhat elveszített játszma után ez volt az első megnyert Nadal ellen! Majd azonnal jött a második is, a favorit 2:1-nél hiába ment ki a hátát kezelteti – kapott is érte hideget-meleget a sportszerűtlenséget sejtő közönségtől –, nem bírt az ihletett formában teniszező Wawrinkával. Hogy a sérülése miatt-e, vagy sem, jó kérdés, mindenesetre többször is úgy nézett ki, középre indul, feladni a meccset, ám rendre meggondolta magát.

S milyen jól tette! A harmadik játszmára a svájci „megsajnálta” szenvedő ellenfelét, miközben az főképp lelkileg, de testileg is összeszedte magát. Ennek folyománya lett egy brék és egy szépítés, miközben az elején „atomteniszt” bemutató Wawrinka elvesztette a fonalat. Ám aztán megtalálta, újra bejöttek az első szervái, s bár egyszer az adogatásánál megremegett a keze, végül új GS-bajnokként, első mérkőzéslabdáját kihasználva ő ülhetett a trónra a 2 óra 21 perces derbit követően.

„Gratulálok Stannek, hiszen igazán jóban vagyunk, sokat dolgozott érte, hogy a csúcsra jusson, megérdemelte. Elnézést a befejezésért” – utalt sérülésére a díját az egy GS-diadallal (14 és 13) még előtte járó Pete Samprastól átvevő Nadal, Wawrinka pedig szinte bocsánatot kért a spanyoltól: „Kár, hogy nem tudtál száz százalékot nyújtani, remélem, hamar rendbe jössz, Rafa. Tavaly őrült mérkőzésen kaptam ki itt, most viszont minden sikerült, nagyon boldog vagyok.”

Ausztrál nyílt teniszbajnokság, férfi döntő: Wawrinka (svájci, 8.)–Nadal (spanyol, 1.) 6:3, 6:2, 3:6, 6:3.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.