A könnyebb utat választotta a világ legjobbja

Floyd Mayweather Jr. a neki fekvő, nagyütő Marcos Maidanával bokszol május 3-án a technikás Amir Khan helyett.

Deák Zsigmond
2014. 02. 25. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közismert, hogy a hivatásos ökölvívás boszorkánykonyhájában leggyakrabban olyan meccseket „főznek ki”, amelyeket megéri megszervezni, mert pénzügyi hasznot hozhatnak, a sportérték, esetleg a közvélemény várakozása csak ezután következik. S ha néha mindhárom összejön, akkor tényleg mindenki boldog (a vesztesen kívül). Napjaink legjobb profi bokszolóját, Floyd Mayweather Jr.-t nem hiába becézik Money-nak, tehát Pénznek, a 37. születésnapját most ünnepelt veretlen (45-0) amerikai sztár szinte bárkivel csatázik, az komoly összeget generál. Már évek óta mindenki Manny Pacquiaóval szemben szeretné megnézni, de Mayweather kijelentette, amíg a Fülöp-szigeteki kiválóság a Top Rank menedzseriroda kötelékébe tartozik, addig nem áll ki ellene. Ugye, hogy nem a szakmai szint dönt

Rivális azért mégis kell, s a nagyképű tengerentúli bunyós – mondjuk, van is neki mire – úgy gondolta, megszavaztatja rajongóit a honlapján. Két szóba jöhető ökölvívót jelölt ki, a brit Amir Khant (28-3) és az argentin Marcos Maidanát (35-3). Előbbi amatőrként 18 évesen olimpiai ezüstéremig jutott 2008-ban Pekingben, a hivatásosok között pedig a WBA szervezet kisváltósúlyú világbajnoki övét szerezte meg. Közben azért belefutott néhány nagy pofonba, sokan üvegállúnak tartják. Utóbbit senki sem, kevésbé technikás a 30 éves dél-amerikai, viszont igazi nagyütő, legutóbb meglepetésre simán verte a Mayweather utódjának kikiáltott Adrian Bronert, megszerezve a WBA váltósúlyú vb-címét. Érdekesség, hogy Khannal egyszer, 2010 decemberében már összefutott, s akkor a jemeni származású brit bunyós szoros, de egyhangú pontozással megnyerte a derbit. Mint ahogy a megkérdőjelezhető hitelű voksolást is 60-40 százalékos arányban, ő tűnt tehát az esélyesebbnek.

Ehhez képest Mayweather most azt jelentette be, hogy mégis Maidanával csap össze. Az általa megszervezett szavazásról már egy szót sem szólt: „Marcos legutóbbi produkciójára felkaptam a fejemet. Vérbeli bunyós, aki ellen folyamatosan ott van a levegőben a kiütés veszélye. Nagy kihívás lesz számomra ez a mérkőzés, Maidana egyértelműen megérdemli a lehetőséget, hogy megpróbálja megtenni azt, amivel korábban már negyvenöten próbálkoztak, de nem sikerült nekik: megverni engem.” Az ügyeit intéző Golden Boy Promotions nevében Richard Richard Schaefer igazgató így fogalmazott: „Egyeztettünk Khannal is, a brit sajtó szinte már tényként közölte a megegyezést, és sokan úgy vélik, Amir a gyorsaságával komoly kihívás elé állítaná Mayweathert. Szerintem is remek meccs lenne, de Floyd úgy érezte, hogy Maidana többet tett le az asztalra váltósúlyban. Khannak még bizonyítania kell ebben a kategóriában, hogy ilyen bevételű és presztízsű csúcsmeccset vívhasson.”
Ebben is van igazság, mégis úgy néz ki, a stílusok alapján Mayweather ezúttal a könnyebb megoldást választotta. Persze ha Maidana egyszer véletlenül betalálna

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.