A rózsaszín párduc nem bírt a medvével

Műkorcsolyában a párosok között a rövid program után a Voloszozsar, Tranykov duó vezet Szocsiban.

2014. 02. 12. 1:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sok furcsaság megesett anno a műkorcsolyázásban, így például az is, hogy a sportágban az első olimpiai bajnokokat az 1908-as nyári (!) londoni játékokon avatták. (Itt amúgy a férfiak versenyében az a svéd Ulrich Salchow győzött, akinek a neve az általa szabadalmaztatott ugrás révén kihagyhatatlan a korcsolyás közvetítésekből.) Olyasmire azonban nem volt példa, hogy valaki egyesben és párosban is nyerjen. Mindazonáltal említsük meg, hogy az 1948-as olimpián a férfiaknál Király Ede negyedikként zárt, és ez volt a rosszabb eredménye, mert párosban Kékessy Andreával ezüstérmes lett! Ennél jobb eredményünk nincs is a téli olimpiákról, s még a Regőczy Krisztina, Sallay András jégtánc kettősünk szerzett ezüstöt.

A csapatverseny most debütált Szocsiban, az oroszok nyerték, s közülük elsőként a párosok között a Tatjana Voloszozsar, Makszim Tranykov és a Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov duóknak adatott meg a duplázás lehetősége. A csapatversenyben félidőben lehetett cserélni, a regnáló világbajnok, háromszoros Eb-1. Voloszozsarék a rövid programjukat, az Eb-ezüstérmes Sztolbováék a kűrjüket adták elő. Szocsiban a párosok versenyében a rövid program után Voloszozsarék vezetnek, akik kedden este „világcsúcsot” jelentő 84,17 pontot kaptak. A második helyen a korábbi négyszeres világbajnok német Aliona Savchenko-Robin Szolkowy kettős áll 79,64-gyel, míg a harmadik helyet Sztolbováék foglalják el 75,21-gyel.

Savchenkóék kiváló programot adtak elő a Rózsaszín párduc zenéjére korcsolyázva, a pontozók azonban Voloszozsarékat még többre taksálták, s főleg a különbség a meglepő. Már ha egyáltalán a történteket meglepőnek nevezhetjük a csapatverseny után, ami előrevetítette, hogy Oroszországban az orosz „medvét” nehéz lesz megverni... (A decemberi Grand Prix-döntőben, Japánban a németek legyőzték az oroszokat.) „Nincsenek bennünk rossz érzések, mert az elemeink szépen sikerültek, tisztán korcsolyáztunk, és versenyben vagyunk az aranyéremért” – mondta el Szolkovy.

S hazai pálya ide vagy oda, a meccs még valóban nincs lefutva, mert Voloszozsaréknak a kűrjük a gyengébb pontjuk. A  budapesti Eb-n – ahol a németek a rövid program után Savchenko betegsége miatt visszaléptek – legalábbis nagyon csúnyán elrontották. Mindketten elestek, és egy ilyen baki szerda este végzetes lehetne.

Ilyesmire azonban természetesen nem is gondolnak. A sajtótájékoztatón Voloszozsar azt fejtegette, hogy két másik párossal készültek együtt, Sztolbováékkal és a versenyben a nyolcadik helyen álló Vera Bazarova, Jurij Larionov kettőssel, végig hajtották egymást, nem lankadtak, és ez hozta meg az eredményt. Trankov lazábbra vette az értékelést, és még sztorizgatott is: „Stephane Lambiel barátom (a svájciak korábbi, már visszavonult világbajnoka – a szerk.) egyszer megjegyezte, hogy van olyan jellegzetes kézmozdulatom, amivel őt másolom a jégen, és nem akartam elhinni, amíg meg nem mutatta videón. De ebből is látszik, hogy mennyire egy hullámhosszon vagyunk.”

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.