Ancelotti euforikus: tökéletes, fantasztikus!

Nemcsak a világsajtó, hanem a visszafogott edző, Carlo Ancelotti is odavan a Real Madrid parádéjáért.

Ch. Gáll András
2014. 02. 27. 5:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Veltins-Arenában már-már meghatottan értékelte csapata teljesítményét az olasz tréner. „Büszke vagyok a csapatomra, tökéletes este volt. Mindenki remekül teljesített, fantasztikus mérkőzés volt, olyan meccs, amit nehéz lesz megismételni. Gyorsan rúgtunk két gólt, utána kinyílt számunkra a mérkőzés. Kihasználhattuk játékosaink gyorsaságát, kedvünkre kontrázhattunk. Nem törődtünk azzal, hogy eddig nem sok siker kísérte a Madrid németországi kupaszerepléseit, csak a győzelem lebegett a szemünk előtt, és az, hogy már Gelsenkirchenben eldöntsük a továbbjutás kérdését”

A fölényes győzelem ellenére kiemelte Iker Casillas produkcióját. „Iker a 14. percben hihetetlen védést mutatott be, amely meghatározó volt a végeredmény szempontjából. Azt hiszem, ez volt a meccs egyik kulcsmomentuma.”

Ancelotti nem óvatoskodott: „Kétségtelen, hogy hatalmas az előnyünk, de tisztelnünk kell az ellenfelet, a szurkolóinkat és a Bajnokok Ligáját. A visszavágón is tudásunk legjavát kell nyújtani. A három duplázó csatárunkról: Benzema góljai mellett gólpasszokat is adott, s rengeteget segített a labdaszerzésben. Ronaldo nem lepett meg, tudtam, mennyire motivált az eltiltása után. Bale pedig szerintem az idény legjobb meccsét játszotta, mélyről indult, hatalmas önbizalommal futballozott.”

Mellékszála is volt a csodálatos estének: Iker Casillas 952 perc elteltével kapott újra gólt, amikor a mérkőzés 91. percében Klaas-Jan Huntelaar, az egykori madridi betalált a vendégek hálójába.

A BBC-csatársor (Bale, Benzema, Cristiano) már 70 gólnál tart az idényben, a válogatott meccseket nem számolva: Ronaldo 36, Benzema 20, Bale 14. Ronaldo ebben a BL-sorozatban már 11 gólnál tart, visszavette az elsőséget a tízgólos Ibrahimovictól.

A világsajtó – az internetes is – leborul a Madrid teljesítménye előtt. Véleménycsokor Európa nagy újságaiból.

L’Equipe: „A Real Madrid a futball ajándéka. Soha egyetlen csapat sem rúgott még hat gólt Németországban.”

Bild: „Se berúgás a Schalkénak. Azt hittük, a Leverkusen hazai 4-0-s veresége után már nem jöhet rosszabb, de tévedtünk.”

BBC: „2002 óta rögeszmévé vált Madridban a Tizedik hajszolása. Nos, a Tizedik, amelyre annyira várnak Madridban, hamarosan valósággá válhat. Tökéletes csatársora van a Madridnak, a csapat 32 meccs óta mindig szerzett gólt a Bajnokok Ligájában.” (A tizedik BL/BEK-győzelem)

José Mourinho, a Chelsea menedzsere az isztambuli 1-1 után panaszkodott együttesére. „A Chelsea nem olyan csapat, amely képes megölni az ellenfelét.”  A mester szerint még hiányzik játékosaiból a futballban oly fontos „gyilkos ösztön”, amellyel be tudnak fejezni egy már-már megnyert mérkőzést. Persze a Guardian szerint így is rózsásak a londoniak kilátásai a másik három angol BL-résztvevővel (Arsenal, Manchester City, Manchester United) szemben, amelyek egyformán 2-0-s hátrányból próbálkoznak a fordítással.

Mourinho az elpuskázott lehetőségeket sajnálta. „Ez a mi csapatunk, ez a mi csapatunk Egyes csapatok három helyzetből három gólt szereznek, nekünk van öt helyzetünk, és rúgunk egyet. De ez nem a csatáraink bírálata, nem. Ilyen a Chelsea profilja. Szépen odaérünk a támadóharmadba, aztán az utolsó megoldást rendre elrontjuk ”

A menedzser szerint sok elveszített pontjába került már ez a Chelsea-nek. „A Premier League-ben már értékes pontokat veszítettünk a gyilkos ösztön hiánya miatt. Remélem, a BL-ben nem bosszulja meg magát a nagylelkűségünk. Az 1-1 ebben a stadionban nem rossz eredmény.”

Végül érdekes kijelentést tett Fernando Torres góljának előkészítőjével kapcsolatban: „Tizenegy Azpilicuetával megnyernénk a Bajnokok Ligáját.” Még úgy is, hogy a spanyol balbekk lenne a kapus?

Roberto Mancini, a Galatasaray edzője sem volt elégedett. „Az első 25 percben nagyon tiszteltük a Chelsea-t, sok teret adtunk nekik a támadásokhoz. Londonban nehéz visszavágó vár ránk, de szerintem 40 százaléknyi esélyünk még mindig van a továbbjutásra.”

A százalékos esélyekről Mourinhót is faggatták. „Nem vagyok jó a matematikában – válaszolta a Különleges. – Ha jó lennék, akkor most a harmadik ligában dolgoznék ”

A Guardian elemzésében arra a konklúzióra jut, hogy a Chelsea, még ha tovább is jut, nem elég erős ahhoz, hogy megnyerje a Bajnokok Ligáját – jelen pillanatban a Bayern, a Real Madrid és a Barcelona egyértelműen erősebb a londoniaknál. Igaz, 2012-ben ez nem zavarta abban a Chelsea-t, hogy megnyerje a BL-t Mourinhónak igaza van a lap szerint: a Chelsea most még az építkezés fázisánál tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.