Az első pólómeccs, amit értett is a néző

Magyarország férfivízilabda-válogatottja a Komjádi uszodában 13-6-ra lelépte az Egyesült Államokat.

Ch. Gáll András
2014. 02. 04. 21:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

137 évnek kellett eltelnie a sportág megalkotása óta, hogy végre olyan vízilabda-mérkőzést rendezzenek, amelyet meg is ért a publikum. Ehhez egy kétszeres olimpiai bajnok kapus, Gergely István zseniális ötletére volt szükség, melynek lényege: a bírói ítéleteket azon nyomban meg is magyarázzák a nézőközönségnek. A „magyarázós” tesztmeccset a Komjádi uszodában a világbajnok magyar válogatott 13-7-re nyerte az Egyesült Államok ellen.

A találkozót félhivatalosnak minősítette a honi szövetség, nyilván amiatt, hogy két magyar bíró, Székely Balázs és Vogel Gábor fújta a sípot, fején olyan mikrofonnal, amilyen a musicalszínészeken látható. Az újítás lényege: a játékvezető minden ítélet után odaszól a zsűriasztalnál ülő kollégának, elmondja, hogy milyen szabálytalanságot fújt be, s ezt a társ azonnal be is mondja a hangosanbeszélőn át, mintegy szabálymagyarázatot tartva a nagyérdeműnek. A „magyarázós” pólónak a kedd esti válogatott összecsapás volt a világpremierje.

A szövetség – nagyon helyesen – nem szedett belépődíjat, ennek megfelelően zsúfolásig megtelt a mintegy kétezer nézőt befogadó lelátó, de úgy, hogy még a medence partján is szorongtak a szurkolók.

Válogatottunkban hat barcelonai világbajnok (Decker Attila, Madaras Norbert, Varga Dániel, Vámos Márton, Hárai Balázs, Hosnyánszky Norbert) szállt medencébe, a nagy nevek közül Varga Dénes, Szivós Márton, Nagy Viktor, Bátori Bence, Gór-Nagy Miklós, Bedő Krisztián és Decker Ádám hiányzott.

Kettő-nullra megugrott a hazai csapat, de 3-3-nál már egál volt, a mi három akciógólunkra három emberelőnyös amerikai találat volt a válasz. Félidőre azonban négygólos vezetést szerzett Benedek Tibor válogatottja, és 8-4-nél lényegében eldőlt a meccs. Az egri Kovács Gábor remekelt, és Madaras Norbert bődületes szabaddobásgólja is tapsot aratott.

A bemikrofonozott bírók szabálymagyarázós produkciója a kezdeti bizonytalankodás után lendületet vett, a második negyedtől már tökéletes összhangban volt a bíró és a szpíker, részrehajlásra nem lehetett panasz, hiszen még Madaras káprázatos bombagólját is volt merszük érvényteleníteni azzal, hogy az egyik magyar pólós két méteren belül állva zavarta az amerikai kapust. Amit egyébként még a mellettünk helyet foglaló montreali olimpiai bajnokunk, Horkai György sem vett volna észre

A szpíker szerepében remekül debütált Petrovics Mátyás, az Újpest férficsapatának korábbi, a BVSC női együttesének jelenlegi vezetőedzője, a női válogatott volt szövetségi kapitánya.

Gergely István, a Honvéd exválogatott, kétszeres olimpiai bajnok kapusa elégedett volt a premierrel: „Szerintem nem sikerült rosszul a szabálymagyarázós meccs, meggyőződésem, hogy az átlagon felüli színvonalú bíráskodásban az is szerepet játszott, hogy a játékvezetőket felelősségteljesebb működésre kényszeríti ez a fajta nyilvánosság. Optimistán várom a folytatást.”

A magyar válogatott amúgy olykor látványosan pólózott, Varga Dániel félrenézős bombagóljai, Hárai svédcsavarjai, Kovács Gábor erőtől duzzadó játéka emelhető ki.

Magyarország – Egyesült Államok 13-6 (3-2, 5-2, 2-2, 3-0)
a magyar góldobók: Kovács G. 3, Varga Dániel, Salamon, Hárai 2-2, Madaras, Erdélyi, Hosnyánszky, Vámos 1-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.