Bajuszos cseh lány a hódeszkakrossz bajnoka

Kezdetben a freestyle-t művelte, de aztán áttért a krosszra, és nem bánta meg: Eva Samková a szám bajnoka.

Ch. Gáll András
2014. 02. 16. 12:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mielőtt belevágunk a közepébe, mondjuk el, mi az a hódeszkakrossz. Nos, a verseny döntőjében hatan vágnak neki a lejtőnek, s aki elsőnek beér a célba – roppant egyszerű –, az az olimpiai bajnok. Nyilvánvalóan van átjárás a freestyle és a krossz között, például az újdonsült olimpiai bajnoknő, a cseh Eva Samková is a freestyle-lal kezdte.

Itt, Szocsiban megkönnyítette a helyes cseh lány dolgát, hogy a torinói olimpia időközben 28 évesre „öregedett” ezüstérmese, a csodaszép amerikai Lindsey Jacobellis – aki mintha Botticelli ecsetje alól került volna ki – az elődöntőben toronymagasan vezetett, amikor bukott, és nem került be a fináléba.

Bajusz nélkül már nem is menne a szép Evának

Jacobellis már nyolc éve, Torinóban is elpackázta az aranyat. Akkor 40 méteres előnnyel száguldott az olimpiai arany felé, amikor az utolsó előtti buckánál – biztosnak érezvén győzelmét – bemutatott egy trükköt, a levegőben megfogta a deszkája peremét, és felbukott. Utána felpattant, de a svájci Tanja Frieden megelőzte, és az amerikai lánynak maradt az ezüst.

 

Most döntőbe se került, és Samková végig vezetve, biztosan lett olimpiai bajnok.

A csinos Eva sem visszafogott alkat, piros-fehér-kék cseh nemzeti színű bajuszt pingált magának, és azzal versenyzett. Samkovánál a bajusz kabala, három éve a világbajnokságon bejött neki, és azóta mindig kipingálva vág neki a döntőnek.

Hódeszkakrossz, nők

1. Eva Samková (cseh)

2. Dominique Maltais (kanadai)

3. Chloe Trespeuch (francia)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.