Björgen rekorder lett Szocsiban

A norvég versenyző a harmadik olyan női sportoló lett, aki összesen hat ötkarikás aranyéremmel rendelkezik.

KG
2014. 02. 22. 13:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvég versenyző mögött honfitársai, Therese Johaug és Kristin Störmer Steira értek célba a második és a harmadik helyen.

Björgen ezzel a sikerrel utolérte az örökranglistán Ljubov Jegorova orosz sífutót és Ligyija Szkoblikova szovjet gyorskorcsolyázót, akik pályafutásuk során szintén hat olimpiai aranyérmet nyertek.

A 33 éves norvég sífutó ráadásul ezzel minden idők legsikeresebb női téli olimpikonja lett, hat aranya mellett ugyanis három ezüsttel és egy bronzzal is rendelkezik. A téli játékok legeredményesebb sportolóinak örökranglistáján Björgen feljött a harmadik helyre honfitársai, Ole Einar Björndalen sílövő és Björn Dählie sífutó mögé.

Marina Lisogor ukrán sífutó pozitív doppingmintát produkált a szocsi téli olimpián – jelentette be az Ukrán Olimpiai Bizottság szombaton. A szervezet azt közölte, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) tájékoztatása szerint a sportoló mintájában a trimetazidin nevű tiltott szert találták meg.

Az ukránok bejelentése szerint Lisogor a NOB fegyelmi bizottsága előtt azt mondta, nem tudta, hogy az általa szedett gyógyszer tartalmazza a tiltott szert, s hogy így megsérti a doppingellenes szabályokat.

Pénteken Evi Sachenbacher-Stehle német sílövő és William Frullani olasz bobos mintájának vizsgálata zárult pozitív eredménnyel.

A férfiaknál a párhuzamos óriás-műlesiklásban is győztes orosz Vik Vajld, míg a nőknél az osztrák Julia Dujmovits nyerte a hódeszkások párhuzamos műlesikló-versenyét a szocsi téli olimpia szombati napján.

Az amerikai születésű Vajld 2011 óta versenyez orosz színekben, első aranyát szerdán nyerte Szocsiban. Mögötte most a szlovén Zan Kosir végzett a második, míg az osztrák Benjamin Karl a harmadik helyen.

A nőknél az ezüstérem és a bronzérem is a németeké lett: előbbi Anke Karstens, utóbbi Amelie Kober nyakába került.

1. Marit Björgen (Norvégia) 1:11:05.2 óra
2. Theres Johaug (Norvégia) 2.6 mp hátrány
3. Kristin Störmer Steira (Norvégia) 23.6 mp h.

1. Vik Vajld (Oroszország)
2. Zan Kosir (Szlovénia)
3. Benjamin Karl (Ausztria)

1. Julia Dujmovits (Ausztria)
2. Anke Karstens (Németország)
3. Amelie Kober (Németország)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.