Botrány a röplabda-válogatottnál!

Hollósy László: Gerinctelen emberek koncepciós eljárásának vagyok az áldozata.

2014. 02. 04. 10:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hónapja még mindenki Hollósy Lászlót ünnepelte a magyar röplabdában. A fiatal, 37 éves tréner tartotta a szavát, az év elején azokat a játékosokat vitte ki a világbajnoki selejtező 3. körébe Horvátországba, akikkel kivívta a továbbjutást októberben. S noha három klasszis hiányzott a keretből, a csapat három erősebb ellenfele közül egyet – Franciaországot – így is legyőzött. Ehhez fogható eredményt a magyar női röplabda-válogatott hosszú évek óta nem ért el. Világversenyen történetesebb legutóbb akkor járt, amikor a jelenlegi keret több játékosa még meg sem született: 1987-ben, Európa-bajnokságon.

Talán nem haszontalan felidézni, hogyan értékelte a tavaly októberi továbbjutást a menesztett kapitány. Először is érzelemdúsan. „Itt fekszünk, vándor, vidd hírül az otthoniaknak, megcselekedtük, amit megkövetelt a haza!” – nyilatkozta a röplabdaszövetség honlapjának. De mintha már akkor a jövőbe látott volna. „A felkészülés során a feltételek finoman szólva messze voltak az ideálistól. Egyrészt a szövetségtől nem kaptuk meg a szükséges támogatást, sőt az egyik vezetőségi tag nyíltan a vesztemet akarta, másrészt három kulcsjátékos, Horváth Dóra, Milovits Júlia és Liliom Rita különböző okok miatt lemondta a szereplést. A dac, a bizonyítási vágy azonban eszméletlenül összekovácsolta a lányokat, valóban úgy küzdöttek, mint a spártaiak Leónidasz vezetésével a perzsák ellen: az utolsó leheletükig.”

A szövetséggel való feszült viszonyt a januári helytállás sem oldotta fel. Az elnökség – a szakmai kollégium ajánlására, amelynek egyébként Hollósy is tagja – „nem folytatja a további együttműködést” a női válogatott szövetségi kapitányával, azaz felmentette a szakembert. Az elnökségnek persze szíve joga eldönteni, hogy kivel kíván együtt dolgozni, Hollósy László elküldésének indoklása azonban nem szokványos, mintha az elnökség szándékosan meg akarta volna alázni a volt kapitányt. „A Magyar Röplabda Szövetség a döntés előtt a következő kérdéseket tette fel magának. Lehet-e a magyar röplabdázásnak olyan szövetségi kapitánya, aki mérkőzés alatt magára hagyja a csapatot? Lehet-e a magyar röplabdázásnak olyan szövetségi kapitánya, aki szembemegy a nemzetközi fair play elvárásokkal?” – olvasható a szövetség közleményében.

„Kész szerencse, hogy nem loptam, hazudtam, s embert sem öltem. Gerinctelen emberek koncepciós eljárásának vagyok az áldozata. Ludwig Zsolt főtitkár, korábbi szövetségi kapitány vezetésével szerveződött egy kör a lejáratásomra” – ezt már a kiebrudalt szakember mondta az érdeklődésünkre. Arra a kérdésre, hogy mégis mit követett el, így felelt: „Egyszer nem fogtam kezet a kárunkra szándékosan tévedő bíróval, januárban a vb-selejtezőn a franciák ellen pedig pedagógiai okokból személyesen nem, csak a másodedzőmön keresztül szóltam a lányokhoz. Megjegyzem, 0:2-ről fordítva megnyertük a meccset. A lányokkal kiváló a kapcsolatom, talán nem véletlen, hogy SMS-ben, telefonon kivétel nélkül mindannyian a megdöbbenésüket fejezték ki.”

Az MTV-nek nyilatkozva ugyanezen kifogásokat említette Poór Csaba, a szövetség elnöke is. A felek tehát nyílt lapokkal játszanak. Ám az új leosztásért már az elnökség felel. Májusban Eb-selejtező következik. Hollósy a továbbjutást tűzte ki célul a csapata elé. Ennél lejjebb az utódja sem helyezheti a mércét.

A magas labdát a pályán is le kell csapni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.