Cristiano Ronaldóékra szabták a bűvös 4-3-3-at

22 éve nem állt azonos pontszámmal az élen három csapat Hispániában a 23. forduló után – gyilkos hajrá jön!

Ch. Gáll András
2014. 02. 10. 13:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden idők legszorosabb és legizgalmasabb versenyfutása van kibontakozóban a Primera Divisiónban. Ilyesmire az 1992-1993-as idény óta nem volt példa a spanyol bajnokság történetében, mármint hogy 23 forduló elteltével három csapat állt volna azonos pontszámmal a tabella tetején, s még a gólkülönbségük is csaknem megegyezett. A Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid versengés elképzelhetetlen izgalmakat ígér a hátralévő 15 fordulóban. 22 éve a 24. forduló után állt 36-36 ponttal a Barcelona, a Deportivo la Coruna és a Real Madrid. A végén a katalánok örülhettek, 58 ponttal bajnokok lettek a Real (57) és a Depor (54) előtt. Akkoriban még csak két pont járt egy győzelemért.

Az már úgyszólván biztos, hogy Carlo Ancelottinak, a Real Madrid edzőjének nem lesz igaza. Az olasz mester még decemberben kijelentette, hogy „ennek a bajnokságnak a megnyeréséhez legalább száz pontra lesz szükség”.

Nos, jelenleg 57 ponttal áll a nagy trió, még csapatonként 45 pont vár kiosztásra, de mivel a három csapat még találkozik egymással (Atlético–Real 26. forduló, március 2., Real–Barcelona 29. forduló, március 29., Barcelona–Atlético Madrid 38., utolsó forduló, május 18.), legfeljebb egyikük lépheti túl a 100 pontot, feltéve ha valamennyi meccsét megnyeri. Ahhoz, hogy mindhárman 100 ponttal végezzenek, az kell, hogy mindenki mást megverjenek, egymás között pedig három remi szülessen.

Ha a lendületet irányadónak vesszük, akkor a Real lesz a bajnok. A királyi csapat ősszel kikapott 2-1-re a Nou Campban, 1-0-ra az Atléticótól a Bernabéuban, s egy adott ponton a Barcával szemben hat, az Atlético mögött öt ponttal volt lemaradva.

Mára a különbség eltűnt, Ronaldóék ledolgozták az együttvéve 11 pontos hátrányt.

A Real feltámadása a védelem stabilizálódásával magyarázható. Az őszi 19 fordulóban meccsenként 1,1 kapott gól volt az átlaga, azóta négy mérkőzésen 0,75. Ugyanakkor a rúgott gólok terén is javult a mutató, az őszi 2,78-as átlagról kerek háromra.

„Bevált a 4-3-3, ezzel a formációval a leginkább kiegyensúlyozott a csapat – mondja Ancelotti. – Eleinte próbálkoztam a 4-4-2-vel, amikor Bale beszállt, átálltunk a 4-3-3-ra, aztán amikor megsérült Khedira, a 4-2-3-1 következett Iscóval a középpályatengelyben, a 19. forduló óta pedig ismét a 4-3-3.”

És úgy tűnik, Ancelotti megtalálta az ideális tizenegyet is. Diego López – Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo – Modric, Xabi Alonso, Di María – Bale, Benzema, Ronaldo.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.