Csonka olimpia: napsütés után sűrű köd

A meleg után a felhők uralják Szocsit, a biatlonosok és a hódeszkások versenyét sem lehetett megrendezni.

D.Zs.
2014. 02. 17. 15:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az eredeti program szerint a férfi sílövő számban már vasárnap bajnokot avattak volna, de a közel 1500 méteres magasságban lévő, a sílövő- és a sífutóversenyeknek otthont adó Laura sportkomplexumra köd ereszkedett, s emiatt elnapolták a küzdelmet – magyar idő szerint – hétfő reggel 7 órára. Az időjárási viszonyok azonban nem sokat változtak az éjszaka folyamán, így délelőtt mégsem sikerült elindítani a versenyzőket. A szervezők abban bíztak, hogy később javulnak a látási viszonyok, s délután meg tudják rendezni a viadalt, de végül úgy döntöttek, újabb egy nappal elcsúsztatják a rajtot, amelyre így kedden 11.30-tól kerül sor.
Az eredeti programnak megfelelően hétfőn 16 órától a nők 12,5 kilométeres tömegrajtos futamát bonyolítanák le, de a köd miatt ez a verseny is veszélybe került. Végül ezt meg tudták rendezni, de a hódeszkások férfi krossz számát nem. Utóbb kijelölték az új időpontot is, eszerint a verseny kedden 7.30-kor kezdődik. Az alpesi sízők női óriás-műlesikló számának kezdési időpontját pedig másfél órával tolták el, az első futamot így magyar idő szerint reggel 6.30 órakor rendezik meg, míg a második 10 órakor kezdődik. A mezőnyben két magyar, Miklós Edit és Berecz Anna szerepel.
A síugrás csapatviadalát viszont nem fenyegeti veszély, mert bár a hegyeket összefüggő felhő borítja, a havas sportágak közül egyedüliként azonban a síugrás versenyhelyszíne, sánca nem magasan, hanem a völgyben fekvő hegyi központban, Krasznaja Poljanán van, amely 560 méter magasan fekszik. A felhősödés nagyjából a tengerszint felett 850-900 méterre kezdődik, a sífelvonó a távirati iroda helyszíni tudósítója szerint egyszer csak tejfehér felhőbe kerül, s azonnal minimálisra, helyenként legfeljebb öt méterre csökken a látótávolság. A csaknem 1500 méteres magasságban lévő létesítményhez érve valamelyest ritkul a köd, talán 100-200 méterrel feljebb már lehetne versenyt rendezni. Nem túl reményt keltő, hogy teljes szélcsend van, így a felhők is szinte mozdulatlanul ülnek meg a hegyekben.
Vasárnap délelőttig a tavaszias, tiszta meleg idő jelentette az extrém körülményeket, amikor egyesek rövid ujjú dresszben, sőt, néhányan rövidnadrágban versenyeztek. A napsütésben legfeljebb az olvadó hó minőségére lehetett panaszkodni, de a rendezést nem fenyegette veszély.
Az időjárás-jelentések szerint keddre sem várható változás, egész napra felhős időt jósolnak, de szerdán már ismét kisüthet a nap és megkezdődhet a felmelegedés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.