Eb-sorsolás: újra utazhat Bukarestbe a magyar válogatott

Görögország, Feröer szigetek, Észak-Írország, Finnország, Románia – velük küzdhetünk a franciaországi Európa-bajnokságért.

WL
2014. 02. 23. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A csoportok első két helyezettje, illetve a legjobb harmadik azonnal kvalifikálja magát az Eb-re, a maradék nyolc csoportharmadik oda-visszavágós rendszerben dönt a fennmaradó négy hely sorsáról. A rendező Franciaország csapata alanyi jogon résztvevője az Európa-bajnokságnak, azonban beosztják majd a már említett ötcsapatos csoportba, ahol versenyen kívül vesz majd részt világranglistás pontokért, illetve a felkészülés részeként.

A magyar válogatott a második kalapból várhatta a sorsolást. Annak köszönheti kiemelését, hogy bár az elmúlt évek világversenyei közül egyikre sem kvalifikálta magát, viszonylag sok pontot gyűjtött a selejtezőkben, így az összesített pontrendszer alapján előkelő helyre került.

A görögöket az első kalapból, azaz a legerősebbek közül kapta Pintér Attila gárdája, a további ellenfelek közül a románok a harmadik, a finnek a negyedik, az északírek az ötödik, a Feröer szigetekiek pedig a hatodik kalapból kerültek ki.

 

A 2016-os kontinensviadalon először léphet pályára 24 csapat, a selejtező szeptember 7-én kezdődik, és jövő október 13-áig tart.

A magyar válogatott éppen a finnekkel játssza idei első meccsét, Pintér Attila a március 5-ei győri barátságos mérkőzésen debütál majd a kapitányi kispadon. A románokkal a nyári, brazíliai világbajnokság selejtezősorozatában játszott legutóbb a magyar csapat: Budapesten, zárt kapuk mögött 2-2-es döntetlen, míg Bukarestben 3-0-s román siker született.

A sorsolás előtt a szövetségi kapitány az Mlsz.hu-nak nyilatkozott: „Természetesen én is várom a sorsolást, de előzetes esélylatolgatásokba nem szeretnék belemenni, mert nekünk nem az a feladatunk, hogy az esélyekkel foglalkozzunk, hanem az, hogy minél jobban felkészítsük a csapatot a szeptemberi kezdésre. Azt az elvet vallom, hogy azt kell legyőznünk, akit kisorsolnak mellénk, teljesen mindegy, hogy ellenfeleink hol állnak a világranglistán, melyik kalapból kerültek a csoportba” – mondta el Pintér Attila.

„Ez az Eb vízválasztó lesz, a magyar labdarúgásnak ez az utolsó komoly esélye. Ha most sem sikerül, akkor nagyon mélyen el kell gondolkodnunk azon, hol is van az igazi helyünk a világ futballjában. Már annyira felemelték a résztvevők létszámát, hogy aki kicsit is a jobbak közé tartozik, annak minden esélye megvan a kijutásra.” Ezt nemrég Dzsudzsák Balázs, a magyar válogatott talán legtöbbre taksált tagja nyilatkozta, tehát a nemzeti csapaton belül is mindenki tisztában van a téttel, illetve a kínálkozó lehetőséggel.

Dzsudzsák mellett többen is kiemelik, hogy a kibővített létszámú kontinenstornával a szebb időket is látott magyar foci nagy esélyt kapott, de nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ez más, a korábbi selejtezőkön kevesebb sansszal induló országok csapatára is igaz, tehát kiélezett versenyre lehet számítani majd a csoportmeccsek során.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.