Egy osztrák lett Szocsi Usain Boltja

Nagy meglepetésre Matthias Mayer nyerte a férfilesiklást Krasznaja Poljanában.

2014. 02. 09. 10:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 22. téli olimpia második hivatalos versenynapján alpesi síben is megkezdődtek a versenyek, és Krasznaja Poljanában rögtön a legnagyobb érdeklődéssel várt szám, a férfilesiklás nyitotta a programot. Előzetesen a norvégok zászlóvivője, a világkupa-sorozatban nagy fölénnyel vezető, emellett a szezonban kiegyensúlyozottan szereplő Aksel Lund Svindal számított a legnagyobb favoritnak. Már csak azért is, mert a rangsorban második helyen álló osztrák Hannes Reichelt, a kitzbüheli vk-győztes január végén porckorongsérve miatt kénytelen volt lemondani az olimpiai szereplésről. A papírforma alapján így Svindal mellett a vk-rangsor harmadik és negyedik helyezettje, a svájci Patrick Küng és a kanadai Erik Guay számított még esélyesnek. Ám ha bevezetőnkben már párhuzamot vontunk a 100 méteres férfisíkfutás és a lesiklás között, azt se hallgassuk el, hogy utóbbiban az olimpiákon rendre borul a papírforma.

Krasznaja Poljanában az ötven induló közül kezdetben a pályának harmadikként nekivágó svájci Carlo Janka 2:06,71 perces idejéhez viszonyíthattunk, amíg nem jött az amerikai Travis Ganong (2:06,64), majd a norvég Kjetil Jansrud (2:06,33). Tizenegyedikként indult az osztrák Matthias Mayer, aki a szakági világkupában is a 11. helyen állt. A 23 éves versenyző – akinek a legjobb eredménye eddig egy vb-5. hely volt – most szenzációsan jött le a lejtőn, 2:06,23-es idejével az élre állt, és az éremben mindenképpen reménykedhetett. Dacára annak, hogy a világkuparangsor legjobbjai csak ezután következtek. Ám az amerikai Bode Miller csupán a hatodik helyre jött be 2:06,75-cel, majd Svindal is csak a harmadikra 2:06,52-cel. A norvégnak a második ellenőrző pontnál kilenc század hátránya volt, a harmadiknál azonban már negyvenkettő, és hiába igyekezett, ebből a végére is megmaradt huszonkilenc. Mayer mindezt a célban félszeg mosollyal nyugtázta.

Küng gyengén teljesített (2:07,82), a huszadikként rajtolt olasz Christof Innerhofer viszont Mayernél is nagyobb tempóban kezdett, az első ellenőrző pontnál ötvennyolc, a másodiknál negyvennégy, és még a harmadiknál is huszonegy század volt az előnye az osztrákkal szemben. A negyediknél azonban egy századdal már lemaradt, a célban pedig azt látta, hogy hat századdal kikapott Mayertől (2:06,29). De úgy ünnepelt, mintha megnyerte volna az olimpiát. Ekkor természetesen még nem tudta, hogy milyen nagy előnyt adott le.

Guay nem váltotta meg a világot (2:07,04), miként a mezőnyből a többiek sem. S azt még említsük meg, hogy a címvédő svájci Didier Défago (2:07,79) messze végzett a dobogótól, a végelszámolásnál a 14. helyen kötött ki.

Az olimpiai bajnok tehát Matthias Mayer lett, és az osztrákok Fritz Strobl 2002-es, Salt Lake Ciyben aratott győzelme után tudták újra megnyerni a lesiklást. A második helyen Innerhofer zárt, a harmadikon Jansrud. Svindalnak be kellett érnie a negyedik hellyel, Miller nyolcadik, Guay tizedik, Küng tizenötödk lett – az olimpián lesiklásban most is borult a papírforma.

EREDMÉNYEK:

Alpesi sí, férfi lesiklás:
1. Matthias Mayer (Ausztria) 2:06,23 perc
2. Christof Innerhofer (Olaszország) 2:06,29
3. Kjetil Jansrud (Norvégia) 2:06,33

Hódeszka, női slopestyle:
1. Jamie Anderson (Egyesült Államok) 95,25 pont
2. Enni Rukajarvi (Finnország) 92,5
3. Jenny Jones (Nagy-Britannia) 87,25

Sífutás, férfi 30 km-es üldözéses verseny:
1. Dario Cologna (Svájc) 1:08:15,4 ó
2. Marcus Hellner (Svédország) 1:08:15,8
3. Martin Johnsrud Sundby (Norvégia) 1:08:16,8

 

Szocsi 2014

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.