Egy tizeden múlt, hogy nem írt sporttörténelmet

Lauryn Williams Londonban atlétaként aranyat, Szocsiban kettes bobban „csak” ezüstöt nyert.

2014. 02. 19. 19:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A norvégok sílövőlegendája, a nyolcadik ötkarikás aranyát begyűjtő Ole Einar Bjorndalen után szerdán az amerikai Lauryn Williams is történelmet készült írni az, hogy ő legyen az első nő, akinek nyári és téli olimpián is sikerül nyerni. Ami eddig csak két férfinak jött össze: honfitársa, az amerikai Eddie Eagan 1920-ban az ökölvívás félnehézsúlyú kategóriájában bizonyult a legjobbnak, 1932-ben, Lake Placidben pedig négyesbobban; míg a svéd Gillis Grafström megmaradt műkorcsolyázónak, de az 1924-es és az 1928-as sikerei előtt 1920-ban az antwerpeni nyári olimpián is győzött – az első téli olimpia előtt a nyárin korcsolyáztak.

Lauryn Williams a londoni olimpián atlétaként az amerikaiak 4×100 méteres váltójával győzött, Szocsiban pedig kettes bobra váltva sokat ígérően indított. Az Egyesült Államok első számú csapatában társával, Elana Meyersszel ugyanis kedden megnyerték az első és a második futamot is, és 0,23 másodperccel vezettek a címvédő kanadai Kaillie Humphries-Heather Moyse duó előtt. Szerdán a harmadik siklásban azonban a kanadaiak voltak a leggyorsabbak, 0,12 másodpercet vertek Williamsékre, azaz 0,11-re csökkentették a hátrányukat. Így a negyedik, záró futam előtt még abszolút nyitott kérdés volt, ki nyeri az olimpiát.

Utolsó előttiként a kanadaiak magukhoz képest nem rajtoltak túl jól, de aztán belehúztak, és 57,92 másodperc alatt száguldottak le a jégteknőben, a csúcssebességük 128,6 km/h volt. Majd jöttek Williamsék, akik a legjobb rajtot produkálták, ezután azonban a bobjuk kétszer is nekizökkent a falnak, és a második ellenőrző pontnál már huszonkét századdal elmaradtak a címvédőtől. S itt gyakorlatilag el is veszítették a már zsebben érzett aranyat. A pálya alsó szakaszán hiába gyorsultak fel 128,8 km/h-ra, nem tudtak visszajönni a meccsbe, csak 58,13 másodperc alatt mentek végig a pályán. Így éppen egy tizeddel kaptak ki, s lettek ezüstérmesek.

Mindazonáltal Lauryn Williams így is nagyon nagy tettet hajtott végre, és igen illusztris társaságba lépett. Eddig azok is csak hárman voltak, akiknek nyári és téli olimpiákról egyaránt van érmük; igaz, arany csak az egyikről. A norvég Jacob Tullin Thams 1924-ben síugrásban nagysáncon nyert, majd 1936-ban Berlinben vitorlázásban a 8 méteres hajók között ezüstöt gyűjtött be. Christa Rothenburger-Luding kelet-német gyorskorcsolyázónő 1984 és 1992 között két aranyat, egy ezüstöt és egy bronzot szerzett, emellett az 1988-as szöuli nyári olimpián a kerékpárosok között indulva a sprintversenyben második lett. A kanadai Clara Hughes előbb az 1996-os atlantai olimpián kerékpározóként zsebelt be két bronzot, majd gyorskorcsolyázóként 2002–2010 között egy aranyat, egy ezüstöt és ként bronzot. Hozzájuk csatlakozott tehát Lauryn Williams, ha már Eddie Eagan és Gillis Grafstöm mellé nem tudott.

Kettes bob, nők:
1. Kaillie Humphries, Heather Moyse (Kanada I.) 3:50,61 perc
2. Elana Meyers, Lauryn Williams (Egyesült Államok I.) 3:50,71
3. Jamie Greubel, Aja Evans (Egyesült Államok II.) 3:51,61

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.