Egyből rangadó az NB I-ért

A Dunaújváros és a Nyíregyháza meccsével megkezdődik a tavasz a másodosztályban.

Schleinig Ádám
2014. 02. 28. 10:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szezon felénél járva belátható, eredményes volt az MLSZ reformja, az egycsoportosra szűkített másodosztály, ugyanis a színvonal tagadhatatlanul emelkedett. A második vonalban maradt, vagy oda épp visszacsúszott csapatok mindegyike stabil háttérrel bír (most már az egy hete önkormányzati kézbe került ZTE-t is ideemelhetjük) és, ami a legfontosabb, a klubok nem csak célként emlegetik a bennmaradást, esetleg az NB I-be kerülést. Nyíregyháza és a Dunaújváros a feljutás két toronymagas esélyese, hiszen a még dobogós Siófok is tíz-, illetve hétpontos hátrányban van a duó mögött. Lejjebb viszont nagy a tolongás, a kieső, 14. helyen álló Kisvárda mindössze tizenegy ponttal marad el a 3. helyezettől.

A színvonal-emelkedést hatványozottan érzékelheti a sereghajtó Kozármisleny, hiszen az előző két idény ezüstérme után jelenleg csupán 8 ponttal sereghajtó. A tavaszra egykori NB I-es labdarúgókkal (Fitos László, Holczer Ádám, Petrók Viktor és Oláh Lóránt) erősítették meg a keretet.

Nehéz a helyzete az utolsó előtti Tatabányának is. Bozsik Péter együttese számára az ötpontos hátrány elméletben ledolgozható, de ehhez bravúros tavasz s az ellenfelek botladozása is szükséges. Sok mindent eldönthet a szezonrajt, a Bányász sorrendben a Szolnokkal, a Vasassal, a Siófokkal és a Nyíregyházával találkozik..

Érdekes színfolt az NB II-ben Bodnár László. A korábbi 46-szoros válogatott, a Dinamo Kijevet és a Salzburgot is megjárt hátvéd tavasszal a Kisvárdának segít kiharcolni a bennmaradást – a szintén NB I-es múlttal bíró Bognár Zsolttal egyetemben.

Még szokni kell, hogy az NB II-ben szerepel a Vasas, ott is csak a 10. helyről startol a tavasszal. A klubnál  jelentős változások történtek a téli szünet alatt. A korábbi német tulajdonos helyett ismét Jámbor János kezébe került a klub, és rögtön elköszöntek valamennyi külföldi játékostól, valamint Dirk Berger edzőtől. Az érkező labdarúgók azonban ezen a szinten mindannyian minőséget képviselnek, elég, ha Ferenczi Istvánra, Grúz Tamásra, Nánási Balázsra, vagy épp a többszörös U-válogatott Pál Dávidra gondolunk. Amennyiben az edzői poszton még rutintalan Szanyó Károly egységes brigádot tud összegyúrni, szép lehet a tavasz Angyalföldön.

Meglehetősen „hangosra” sikeredett a tél a szintén évtizedeken át elsőosztályú, sőt 2002-ben még aranyérmes Zalaegerszegnél, hiszen a pénzügyi nehézségek okán a klub léte is veszélybe került. A süllyedő hajóról csapatnyi labdarúgó menekült el; legnagyobb veszteség kétségkívül a 2008 óta Egerszegen légióskodó Darko Pavicsevics, aki az ősszel 13 meccsen 10 gólt szerzett. A ZTE ráadásul mindössze az átigazolási szezon utolsó napján kapta vissza a korábbi edző, Simon Antal felé fennállt tartozás miatt megvont igazolási engedélyét, így csupán Vittman Ádám visszarendelése erősíti a csapatot. Ahogyan azt Lendvai Miklós az MNO kérdésére elmondta, ilyen körülmények között a tisztes helytállás az elvárás, illetve, hogy emelt fővel fejezhessék be a szezont.

A Dunaújváros véghez viheti a bravúrt, hogy kettő év alatt kettő osztályt lépjen felfelé, hisz tavaly még a harmadosztályban szerepelt. A szintén korábbi magyar bajnok (még 2000-ből) egyből rangadóval kezd. Úgy is fogalmazhatunk, a Nyíregyházára csak a Dunaújváros lehet veszélyes. Persze csak az aranyéremre gondolva, jelen állás szerint az a valószínű, hogy e két csapat kerül fel az NB I-be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.