Éheztetik az oroszok az olimpiai bajnokukat

A már sporttörténelmet író Julija Lipnyickajának vigyáznia kell a súlyára, de bírja a szenvedést.

2014. 02. 12. 16:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Julija Lipnyickaja, aki januárban Budapesten lett minden idők legfiatalabb Európa-bajnoka műkorcsolyázásban, Szocsiban is megdöntötte a „korrekordot”. Amikor vasárnap az ötkarikás játékokon most debütáló csapatversenyben aranyérmes lett az orosz együttessel, 15 éves és 249 napos volt. S ezzel Tara Lipinskit törölte le az ide vonatkozó statisztika éléről, az amerikai versenyző 1998-ban, Naganóban 15 évesen és 255 naposan nyerte meg a női versenyt.

Lipnyickaja Szocsiban duplázhat, az egyéni verseny aranyérmére is pályázhat. S Oroszországban máris hatalmas sztár, a sajtó többet foglalkozik vele, mint Jevgenyij Pljuscsenkóval, ami nem kis szó. A csapatvezetés úgy gondolta, jobb, ha a kislányt kimenekítik az olimpiai zsongásból, és kedden visszautaztatták Moszkvába, ott készül a női versenyre, amelyben a rövid programot február 19-én, a kűrt másnap rendezik. Elutazása előtt a Szovjetszkij Szport megszólaltatta edzőjét, Eteri Tutberidzét, s a tréner megdöbbentő információval szolgált kis tanítványáról, aki 158 centi magas, a súlyáról viszont nem nyilatkozott az olimpia honlapján, a válasz helyét kihúzta. S ez sarkalatos kérdés nála.

– Még soha nem találkoztam ilyen esettel, Julijának egyszerűen nem szabad ennie, nap mint nap küzd a súlyával. Rettenetesen sajnálom, hogy szenved, de nincs mit tenni. Tavaly ingadozott a súlya, és ebből adódtak a sérülései. Ezzel ő is tisztában van, nagyon fegyelmezett, mindent megvon magától. Amikor fogynia kell, az étkezését a Squeezy diétás por jelenti, emellett még kefírt szabad ennie. A gond az, hogy naponta tíz dekánál többet képtelen leadni – mondta el Eteri Tutberidze.

Szerdán este a párosok versenye kettős orosz győzelemmel zárult: az aranyérmet a papírformának megfelelően a világbajnoki címvédő, és a rövid program után vezető Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov kettős szerezte a Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov és a német Aliona Savchenko, Robin Szolkowy duók előtt. A kűr előtt még a korábbi négyszeres világbajnok németek voltak a másodikok, de szerdán többször is hibáztak, így – ugyanúgy, mint négy éve Vancouverben – be kellett érniük a bronzéremmel. Az előző olimpián két kínai, most két orosz kettős előzte meg őket. Voloszozsarék második aranyérmüket szerezték Szocsiban, hiszen a csapatversenyben győztes orosz együttesnek is tagjai voltak.

Műkorcsolya, páros:

1. Tatyjana Voloszozsar, Makszim Tranykov (orosz) 236,86 pont
2. Kszenyija Sztolbova, Fjodor Klimov (orosz) 218,68
3. Aliona Savchenko, Robin Szolkowy (német) 215,78
4. Pang Csing, Tong Ji-an (Kína) 209,88
5. Kirsten Moore-Towers, Dylan Moscovitch (Kanada) 202,10
6. Vera Bazarova, Jurij Larionov (Oroszország) 199,60

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.