Elég volt egy gól: döntőBenn Kanada

Egyetlen találat döntött a második elődöntőben. A vasárnapi fináléban Kanada–Svédország.

2014. 02. 21. 19:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha más sportágat, de legalábbis más szintet, más osztályt láttunk volna a második elődöntőben, Kanada és az Egyesült Államok elkápráztatta a hoki rajongóit. Döbbenetesen nagy volt az iram, alig akadt játékmegszakítás, egy-egy harmad úgy bruttó 28 percig tartott, pedig már akkor nagyon gyors a játék, ha ez az idő 30 perc. Kanada egy árnyalattal jobban hokizott, de az első húsz percben nem tudta bevenni Quick kapuját, s Benn révén a másodikban is csak egyszer.

A két csapat négy éve Vancouverben a döntőben találkozott, akkor is remek meccset vívtak, 2-2-es rendes játékidő után Crosby a hirtelen halálban verte be a győztes találatot, s nyert Kanada nyolcadszor, amivel az olimpiák történetének legeredményesebb csapata. (A Szovjetunió hét plusz egyszer nyert, nyolcadszorra, 1992-ben Független Államok Közösségeként). Az Egyesült Államok két aranyérmet szerzett, 1960-ban és 1980-ban (utóbbi a Csoda a jégen, a Szovjetunió feletti váratlan diadal.)

Kanadának Szocsiban az a gondja, hogy talán a legnagyobb sztárja a korábbi négy meccsen csupán két pontot szerzett. Crosby az első harmadban a ziccerig újfent eljutott, de a kapuvasat találta el. A juharlevelesek óriási iramot diktáltak, így próbálták hibára késztetni a „csillagosokat”. Akik azonban jól állták a sarat. Crosbyéknak a hajrában elég volt tartani az eredményt, s ők Napóleon útmutatása szerint a legjobb védekezés a támadás elvet választották, az USA egyszerűen nem jutott helyzetig. Maradt az 1-0.

A másik elődöntőben, Svédország 2-1-re verte Finnországot, így vasárnap Kanada–Svédország döntő lesz, miként 1994-ben. Akkor a svédek nyertek 3-2-re. A pénteki forma alapján ezúttal a tengerentúliak tűnnek az esélyesebbnek.

Jégkorong, férfi elődöntő:
Kanada–Egyesült Államok 1-0
Svédország–Finnország 2-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.