Elhunyt Karl Erik Böhn

A hírt Andreas Smeby, Karl Erik Böhn barátja erősítette meg egy norvég hírcsatornának.

TK
2014. 02. 02. 8:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hírt Andreas Smeby, Böhn barátja erősítette meg a norvég TV2-nek – írja az NSO.

A norvég szakember szervezetében egy évvel ezelőtt mutattak ki vérrákot. Hosszú gyógykezelés után novemberben gyógyultnak nyilvánították, karácsony előtt azonban közölték vele norvég orvosai, hogy ismét rákos és gyógyíthatatlan.

Karl Erik Böhn játékosként 1986 és 1993 között 126-szor ölthette magára a norvég válogatott mezét, karrierje befejezése után edzőnek állt.

A norvég válogatottnál másodedzői feladatot látott el, majd irányította a Drammen férfi csapatát, 2002-től a Larvik edzői stábjában dolgozott, 2005-től vezetőedzőként.

2011 elején menesztették a csapattól, a nyár végén pedig kinevezték a magyar női válogatott szövetségi kapitányának. Novembertől párhuzamosan ellátta a Győri ETO irányítását is, amellyel megnyerte a bajnokságot, és döntős volt a Bajnokok Ligájában.

2012-ben bronzérmet szerzett a válogatottal a szerbiai Európa-bajnokságon.

Szeretném őszinte részvétemet kifejezni Karl Erik Böhn családjának és barátainak – idézte a szövetségi elnököt az MKSZ honlapja. „Nagyon nehéz megszólalnom, még akkor is, ha az utóbbi hetekben sajnos tudtuk, hogy elkerülhetetlenül közeledik a vég. Az egész magyar kézilabda-társadalom hálás KEB-nek azért a fáradhatatlan és eredményes munkáért, amit a magyar női kézilabda-válogatott élén végzett” – mondta Vetési Iván, aki jelezte azt is: Böhnt a Magyar Kézilabda Szövetség saját halottjának tekinti.

Hajdu János, aki Karl Erik Böhn helyett megbízott kapitányként átmenetileg vezette a csapatot, azt mondta: mindenki bízott Böhn felgyógyulásában, még akkor is, amikor azt mondták neki, hogy gyógyíthatatlan beteg. Kiemelte: azzal a szándékkal vette át tavaly a csapatot, hogy idén márciusban visszaadja neki. Éppen ezért ugyanazzal a stábbal, ugyanazokkal a játékosokkal vívta végig a világbajnokságot – tette hozzá Hajdu János.

A válogatott szövetségi kapitányára vasárnap délután 17 órától gyertyagyújtással emlékeznek a Sportok Házánál.

Böhnre Győrben, a Magvassy Csarnoknál is gyertyagyújtással emlékeznek vasárnap 18 órától. Görbicz Anita, a Böhnnel 2012-ben bajnok és kupa-győztes, BL-döntős Győr és a válogatott sztárja a Győri Audi ETO KC közleményében elmondta: sajnos csak rövid időt tölthettek együtt Karl Erikkel, de ez alatt a pár hónap alatt is megtapasztalhatták, hogy nemcsak kiváló szakember, hanem emberként is fantasztikus. „Egyedülálló módon tudott motiválni bennünket, játékosokat, hatására csodákat műveltünk a pályán. Halála óriási veszteség számunkra” – nyilatkozta Görbicz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.