Élő adásban húzós csalni

Vadas úr, ha rájött, hogy tévedett, felköpött és aláállt. A mai bírók másként gyakorolhatnak önkritikát.

Ch. Gáll András
2014. 02. 04. 9:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Na, helló. Be tudsz vinni minket kedden a Fütyivel a magyar–amerikai pólómeccsre? Mi? Ingyenes? Akkor szerintem bejutunk mi is. Bár a Fütyinek a fél hetes kezdés lehet, hogy késő, mer’ újabban nem vesére, hanem agyra dolgozik. Amúgy tudod, mióta nem voltam vízilabdán? Amióta a Fradit kipörgették a Bajnokok Ligájából. Pedig annak már van vagy tíz éve. Nem, több, mert a pesti Eb előtt volt, azt meg 2001-ben rendezték. Tudod, volt az Egérnek egy spanja, egy veterán, megbízható alkesz, régi pólós, közvetlen a tatárjárás előttről. Az előre mondta, ne szívjuk magunkat, mert a görögök hatezer euróval megkenték a szlovák bírót, a másik meg nem a Fradi miatt fogja összetörni magát. Mi persze hülyére vettük, mondtuk is neki, ja, te adtad át a táskát a zsetonnal, mi? Aztán tényleg úgy kicsalták a Fradit, hogy fociba’ én ekkora görénységet összesen egyszer láttam, még Majosházán, ifibe’. Na szóval, a Fradi kiesett, mi meccs után odarohantunk a zsűriasztalhoz, ahol a szlovák izzadt, mint a vaddisznó, mire odaértünk, kábé egy vödör nyál csorgott a fején, és többen egy centiről beszéltek bele az arcába, ment az anyák napja szépen. Este elég sok nyugtatót be kellett öntenünk, de azzal vigasztaltuk magunkat, hogy ezt a „csalóközi” csávót most háromszáz évre úgyis elmeszelik. Erre két hónap múlva látom a tévében, hogy ott fütyörészik az Eb-n, lehet, még ki is tüntették. Nálam a pólónak akkor lett annyi. Mert ha fociba’ a Kassai meg a komplett, öt plusz egyes kispályás bírócsapata se veszi észre az Eb-n, hogy az ukránok gólt rúgtak, aztán meg pont a Bayern–Barcán fúj úgy, mintha nem lenne százas, hanem csak az ünnepekre engedték volna ki, akkor nem megy a vb-re. Csak ti, újságírók sírtatok, hogy mi történhetett szegénnyel, meg a Bede szakértett olyan mereven, ahogy bíráskodott, majdnem eltört, mint a partvisnyél, amire ráragasztottak egy bajuszt. Pedig tudod, mi történt a Kassaival? Annyi, hogy sz*rul vezetett, a foci meg komoly sportág, ezért azt ott büntetik.

Agyas ilyen tájt általában már levegőt vesz, ezúttal azonban a szokásosnál is nagyobb vehemenciával hirdette az igét. Nagy nehezen szóhoz jutva végre megkérdezhettem, azért jönne-e ki majd tizenhárom év elteltével vízilabda-mérkőzésre, mert arra kíváncsi, miként sül el, hogy bemikrofonozzák a játékvezetőket, így a sporttörténelem során a bírók először kommentálják a közönség felé saját ítéleteiket. Még szép, vágta rá, majd azzal folytatta:

– Ez a mikrofon nagy okosság. Nem is hiszem, hogy kapus ilyet ki tudott találni, pedig a Gergely Pista volt az. Kussolva könnyű csalni, de kihangosítva, élő adásban húzós, nagyon jó duma kell hozzá. Az meg nem olyan egyszerű. Emlékszem, amikor a tököli sárga buszon bevezették a mikrofont, a legköcsögebb, amúgy folyamatosan pofázó sofőr úgy berinyált tőle, hogy az első mondata az volt, kérem az ajtókat záródni. A sóderbánya megállóig az egész busz röhögött. Hát az uszoda is röhögni fog, ha valamelyik bíró középfokú magyar nyelvvizsgával nyökögni kezd. A „szakértők” meg majd válaszolnak is. Ott voltál, amikor egyszer régen a Csonti, tudod, aki ahogy itta el az eszét, úgy használt egyre kevesebb hangot, azt akarta kérdezni a bírótól, hogy mit ítéltél, átálltál, de csak annyi jött ki belőle, hogy „Mit itétté, átáttá?” Még a bíró, azt hiszem, a Székely volt, is majdnem beesett a medencébe. A Szentgyörgyi a szigeten, a Hajós fedettben meg bele is esett, mert belökték. Egy Vasas-drukker, pedig épp a Vasasnak adott fórt, de a csávó, aki már nem volt szomjas, azt hitte, kontrát fújt, ezért hátulról nekirohant. Na, ilyen nem lenne, ha mostantól mindig be kellene mondani a mikrofonba: a center visszahúzása miatt kiállítás a Vasas javára. Vagy ha lenne vér a pucájába’, néha azt mondaná: bocs, most hülye voltam. Mint a Vadas Gyuri bácsi, aki ha rájött, hogy marhaságot fújt, felköpött és alá állt. Bár a Fütyi szerint az még jobb, ha ő köp fel, és a bíró áll alá. Lehet, hogy mégse viszem ki a meccsre, egy esélyt adjunk a bíróknak is. Na, helló.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.