Ez ám a szégyen: elhasaltak az oroszok

A finnek simán, 3-1-re verték a házigazdát az olimpiai jégkorongtornán, s az elődöntőben a svédekkel találkoznak.

2014. 02. 19. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pedig orosz szempontból jól kezdődött a mérkőzés, Kovalcsuk már a 3. percben megszerezte a vezetést. Ám ennek dacára sem volt meggyőző Ilja Biljaletgyinov gárdája, a finnek könnyedén fordítottak Aaltonen (10. pec) és a veterán, 43 évesen is villámgyors – nem véletlenül a finn villanás, „finnish flash” becenévre hallgató – Selänne (18.) góljával. Granlund a 26. percben már 3-1-re növelte a finnek előnyét. Ahogy arra a szakemberek már a torna előtt is figyelmeztettek, az orosz védelem nem állt a helyzet magaslatán.

Biljaletgyinov kapitány kapust cserélt, s a Varlamovot váltott Bobrovszkij be is mutatott néhány bravúrt, de hát gólt kellett volna ütni. A hajrában elkeseredetten rohamoztak az oroszok, a végén a kapusukat is lehozták, de képtelenek voltak bevenni Tuukka Rask kapuját.

Maradt a 3-1, nyertek a finnek, avagy kiestek az oroszok.
Hiába szereztek a házigazda sportolói immár 6 aranyat, összesen 21 érmet Szocsiban, a legfontosabb címről biztosan lemaradnak. Mindezt megfordítva: a hokitornán a győzelem fontosabb lett volna nekik, mint az összes többi érem együttvéve.

A kudarc azonban csak fájdalmas, nem döbbenetes. Az oroszok a korábbi négy meccsükön sem sziporkáztak, s újabban sehogy sem megy nekik az olimpián. Négy éve Vancouverben már a legjobb nyolc között alulmaradtak – méghozzá simán, 7-3-ra – Kanadával szemben, 2006-ban pedig szintén a finnek verték ki őket, akkor az elődöntőben 4-0-lal. Torinóban a harmadik helyért a csehektől is kikaptak 3-0-ra, így immár zsinórban a harmadik olimpián maradnak érem nélkül!

Zinetula Biljaletgyinov, az oroszok szövetségi kapitánya a vereség után Alekszandr Ovecskint tette meg bűnbaknak. „Érthetetlen, hogy az a játékos, aki a tengerentúlon ontja a gólokat, az olimpián miért nem képes ugyanerre” – jegyezte meg bírálatát Ovecskinnek címezve. Kétségtelen, a Washington Capitals csatára csupán egy góllal és egy assziszttal zárta a tornát.

Az első negyeddöntőben a svédek könnyedén verték a szlovéneket. Este az amerikaiak könnyedén lelépték a cseheket, a kanadaiak viszont megszenvedtek a lettekkel.

Negyeddöntő:
Finnország–Oroszország 3-1
Svédország–Szlovénia 5-0
Egyesült Államok–Csehország 5-2
Kanada–Lettország 2-1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.