Gareth Bale, a Bernabéu fantomja

Az ördöngös walesi szélsőt hol a dereka gyötri, hol a combja, folyamatos játék nélkül képtelen belelendülni.

Ch. Gáll András
2014. 02. 06. 7:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Habár előzőleg a kezdőtizenegybe jósolta a spanyol sportsajtó, a szerda esti, Atlético elleni madridi Király-kupa-derbit is kihagyta a százmillió eurós Gareth Bale, a földkerekség legdrágább futballistája. Kidobott pénz volt a harmincegymilliárd forint?

Egyre inkább úgy tűnik, hogy hibás árut vásárolt meg a nyáron a Real Madrid történelmi rekordösszegért. Pedig eleve tudták a hófehérek, hogy a cardiffi szélső sérülten érkezik a Tottenhamtől, ám Florentino Pérez és Carlo Ancelotti bízott benne, hogy gyorsan felépül a szélvészgyors 11-es. (CR7 mintájára elnevezték GB11-nek )

Azóta hol játszik, hol nem. Többnyire nem. Egyik sérülésből a másikba zuhan. A lumbágója rendbe jött – már amennyire egy lumbágó rendbe tud jönni –, erre a combhajlító izma adta meg magát.

A legutolsó nyavalyája a combsérülés volt, amit január 25-én szedett össze a Granada elleni bajnokin. Állítólag már felgyógyult belőle, Ancelotti mégsem állította be az Atlético elleni létfontosságú kupaelődöntőre, az alábbi magyarázat kíséretében: „Gareth már teljesen egészséges, de inkább kímélem, mivel Cristiano a következő három bajnoki meccsünkön nem játszhat.” (Ronaldót szerdán, a huszonkilencedik születésnapján tiltotta el három bajnoki mérkőzésről a szövetség, a vasárnapi, bilbaói kiállítását követően.)

Már februárt írunk, és a nyár végén megvásárolt walesi nem képes belelendülni, nem tud huzamosabb ideig játszani, nem képes felvenni a bajnokság–BL–Király-kupa ritmust.

A Primera División 22 olyan fordulójából, amikor már a Real Madrid játékosa volt, 14-en lépett pályára, 11-en kezdőként (50%). Összesen 957 percet játszott a lehetséges 1980-ból.

A Király-kupában a hét mérkőzésből négyre nem is nevezték be, összesen 216 percet töltött a pályán, nem egészen két és fél teljes meccset.

Még viszonylag a legtöbbet a Bajnokok Ligájában futballozott a Bernabéu fantomja – aki hol látható, hol nem –, a hat csoportmérkőzésből ötön került a pályára. Az idényben tíz gól a termése eddig, nyolc a bajnokságban, kettő a BL-ben.

Bale már a Tottenhamben sem volt a szerencse kegyeltje, Harry Redknapp, a londoniak menedzsere nem engedte oda a kezdőtizenegy közelébe két és fél éven keresztül. Igazából 2010 októberében, az uralkodó BL-címvédő, az Internazionale ellen tudta csak felhívni magára a futballvilág figyelmét az akkor 3-as számmal játszó balszélső/balhátvéd.

A San Siróban 38 perc leforgása alatt emberelőnybe és 4-0-s vezetéshez jutott az Inter, ahonnan Bale egymaga felhozta 4-3-ra a Spurst mesterhármasával.

Majd a visszavágón – amelyen a meccs emberének választották – két gólpasszal járult hozzá a 3-1-es győzelemhez és a világra szóló továbbjutáshoz.

Ha nincs az a meccs, most nem futballozna a Real Madridban. Már ha futballozik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.