Gulácsiék lekörözik Sebastian Vettelt

Az Ajaxot búcsúztató Red Bull Salzburgra Franz Beckenbauer és Thomas Morgenstern is kíváncsi volt.

2014. 02. 28. 14:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák bajnokságban 24 forduló után 19 pont előnnyel vezető gárda – a kapuban Gulácsi Péterrel – csütörtökön este a négyszeres BEK/BL-győztes Ajaxon túllépve jutott be az Európa-liga legjobb tizenhat csapata közé. Ez persze várható volt azután, hogy az osztrákok az első meccset 3-0-ra megnyerték a hozzávetőleg másfélszer értékesebb játékoskerettel rendelkező ellenfél otthonában. Mondani sem kell, hogy a salzburgi visszavágón hely nem maradt üresen a 29 320 fős befogadóképességű Red Bull Arenában; a díszpáholyban Mateschitz és a német futballcsászár, Franz Beckenbauer mellett ott feszített Thomas Morgenstern helyi síugrólegenda is. S láthatták, hogy az Ajaxot megint a fűbe döngölik, a visszavágót a Salzburg úgy nyerte meg 3-1-re, hogy a vendégek becsületgólja a 82. percben született, amikor összesítésben már 0-6 volt a szemszögükből. S hogy az első játékrészben nem találtak be, az nem kis részben Gulácsi érdeme is.

„Hihetetlen, hogy 6-1-es összesítéssel kiejtettük az Ajaxot. Nagyon nagy nap ez számukra” – jegyezte meg Jonatan Soriano csapatkapitány, aki a harmadik hazai gólt szerezte, és hét találatával jelenleg a sorozat legeredményesebb játékosa. (A 28 éves spanyol csatár két éve a Barcelona B csapatából mindössze félmillió euróért igazolt Mozart városába, az osztrákok jó vásárt csináltak vele.) A következő körben a Salzburg a Maccabi Tel-Avivot, Paulo Sousa csapatát búcsúztató Basel együttesével találkozik, ez sem leküzdhetetlen akadály.

A másik magyar érdekeltségű együttes, a Genk – Köteles László gárdája – viszont a 32 között elbukott, az első meccsen hiába ért el biztató 0-0-t a néhány évvel ezelőtti nagy terveit alább adó Anzsi Mahacskala vendégeként. Dzsudzsák Balázs egykori csapata az orosz élvonalban tökutolsó, a 19 meccséből egyet sem nyert meg (a nyolc pontját nyolc döntetlennel szerezte), Genkben viszont 2-0-ra győzött. Az oroszok első találata öngól volt, egy baloldali beadás az egyik védő lábáról csorgott be, de a kapuban nem Köteles bosszankodhatott, mert lovaglóizom-húzódása miatt kénytelen volt kihagyni a találkozót. A Genk összességében hiába birtokolta hetven százalékban a labdát, a 71. percben a vendégek kontrája megpecsételte a sorsát.

Külön kell szólni a Ludogorec bravúrjáról. A bolgár csapat az első találkozót Rómában 1-0-ra megnyerte a Lazio ellen, amely nem vette komolyan a kiscsapatot, a visszavágón pedig 3-3-at elérve kiverte az olaszokat. Pedig csütörtökön a vendégek már az első percben betaláltak a bolgár kapuba, vezettek 2-0-ra, majd 3-2-re is, a Ludogorec továbbjutást érő gólja a 88. pecben született. A mérkőzést a szófiai Vaszil Levszki-stadionban játszották 35 ezer néző előtt, de a Ludogorec valójában razgradi csapat, és a pályája nem alkalmas nemzetközi mérkőzések lebonyolítására. A klubot azonban a hajómágnás Kiril Domuszcsiev a 2010-es színre lépése után már felfuttatta, a másodosztály megnyerése után egyből első lett az élvonalban is, tavaly megvédte a címét, és most is listavezető. S 40 millió fontért közös stadiont építenek a Szlávia Szófiával. Természetesen nem Razgradban.

Európa-liga, a nyolcaddöntő párosítása:

AZ Alkmaar–Anzsi
Ludogorec–Valencia
Porto–Napoli
Lyon–Viktoria Plzen
Sevilla–Real Betis
Tottenham–Benfica
Basel–Salzburg
Juventus–Fiorentina.

Az első mérkőzéseket március 13-án rendezik, a visszavágókra egy héttel később kerül sor.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.