Hajrá, magyarok, hajrá, fiatalok!

Folytatódik a labdarúgó NB I, a csapatokban továbbra is nyomasztóan sok légióssal.

NM
2014. 02. 28. 9:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Erős késztetést éreztem, hogy a hatékony szélső- és centerjáték fortélyairól írjak mélyen szántó elemzést, esetleg a török riviéra, tipp-mix iroda, belvárosi pláza hármas kötésben feltérképezzem egy rutinos játékos téli felkészülését, netán a stadionépítésre „elszórt” milliárdok nyomát kutassam, ám komolyságot erőltettem magamra, végtére is itt a tavasz, itt a rajt.

Igen, folytatódik a labdarúgó nemzeti bajnokság, az NB I.

Az iróniát elvetettem ugyan, de az őszinte bizakodásra is képtelen vagyok. Kivárásra játszom.

Ahogy sokakkal ellentétben nem rajongtam Ricardo Monizért, Thomas Dollt sem tudom az egekbe emelni csak a hírneve okán; kíváncsian várom, hogy a fiatal kora ellenére rendkívül megbecsült Horváth Ferenc végre képes lesz-e eredményt elérni, Tomiszlav Szivicsnek csak füstje van-e, vagy lángja is, José Gomes okkal kapott-e türelmet – és sorolhatnám még a kételyeimet.

Olyan volt a magyar holtidény, mint a neve, csendes, eseménytelen, szenzációktól mentes. A még a felkészülés kezdete előtt levezényelt edzőváltásokon kívül semmi érdemleges nem történt. És újszerű sem. Mindenki azt papolja, az a magyar futball rákfenéje, hogy a fiatalok nem kapják meg időben a lehetőséget az első osztályban, s mire odakerülnek, már késő. Ám ha baj van, mindenki az immár legalább egy évtizedes recepthez nyúl: a keret lecserélése, jellemzően légiósokkal. Az Újpest a télen öt új játékost igazolt, kivétel nélkül külföldit, Kaposvárott pedig Selymes Tibor teljes vérátömlesztést írt elő, Antal Botondot leszámítva kilenc zsoldost hozott a klubhoz. Az is ijesztő, hogy a szerdai Ligakupameccsen a Videoton kezdő tizenegyében tíz légiós szerepelt, csak reméljük, hogy José Gomes Juhász Rolandot, Kovács Istvánt és társait a Pécs elleni bajnokira tartalékolja.

A tervszerűség, tervezhetőség – tisztelet a kivételnek – továbbra is hiányzik a magyar futballból. Marad a rövid távú csodavárás, ami sokszor kapkodáshoz vezet.

Én már egy ideje csak azt figyelem, egy csapatban hány magyar, lehetőség szerint fiatal játékos szerepel. A klubszimpátiámat is ez határozza meg.

Tehát, hajrá, magyarok, hajrá, fiatalok!

Péntek:
Puskás Akadémia–Paks 19.00 (Sport 1)
Szombat:
Honvéd–Újpest 14.00 (M1)
Kaposvár–Pápa 16.00
Haladás–MTK 16.00 (Sport)
PMFC–Videoton 18.00 (Sport1)
Mezőkövesd–Kecskemét 20.00 (Sport1)
Vasárnap:
Ferencváros–Győr 16.30 (M1)
DVTK–DVSC 18.30 (Sport2)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.