Halotti tort ültek felette, olimpiai bajnok lett

A történelmet író Jevgenyij Pljuscsenko indul az egyéni versenyben is.

2014. 02. 10. 10:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az oroszok nagy fölénnyel nyerték meg a műkorcsolyázók csapatversenyét, 75 helyezési ponttal zártak, miközben a második kanadaiak 65-tel, a harmadik amerikaiak 60-nal. Szocsiban olimpiai bajnok lett a mindössze 15 éves Julija Lipnyickaja is – az ő sztorija sem hétköznapi –, aki még meg sem született akkor (1998. június 5-én látta meg a napvilágot), amikor Jevgenyij Pljuscsenkónak már vb-bronza és Eb-ezüstje volt. A házigazdák 31 éves legendája vasárnap a negyedik olimpiai érmét szerzete, és a második aranyát. 2002-ben Salt Lake Cityben második lett honfitársa, Alekszej Jagugyin mögött, 2006-ban Torinóban nyert, 2010-ben Vancouverben pedig az amerikai Evan Lysacek mögött végzett másodikként. A mostani, negyedik érmével történelmet írt, korábban csak egy férfi műkorcsolyázónak jött össze ennyi olimpiai medál: a svéd Gillis Grafström 1920 és 1932 között három aranyat és egy ezüstöt nyert.

Az utóbbi években sérülésekkel bajlódó, műtétek során átesett Pljuscsnko beválogatását nagy vita övezte Oroszországban, már csak azért is, mert a 2012-es Eb óta – amit megnyert – nem indult világversenyen. A decemberi orosz bajnokságon csak második lett, és Oroszország a férfiaknál csak egy kvótát szerzett az olimpiára. Pljuscsenko azonban Szocsiban kétségkívül meghálálta a bizalmat. A csapatversenyben a rövid programban a második legmagasabb pontszámot kapta, a szabad korcsolyázást – igaz, itt gyengébb mezőnyben – megnyerte; így elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy az orosz csapat olimpiai bajnok lett.

„Egyszerűen nem akarok lemenni innen a jégről, szavakkal leírhatatlan, milyen érzés, amikor azt érzem, hogy a csarnokban mindenki velem együtt korcsolyázik. Hétfőn pihenőnapom lesz, de kedden már újra megyek edzeni. Bár a hátam fájdogál, ez most nem számít. Szó sincs arról, hogy számomra véget ért volna az olimpia” – nyilatkozta Pljuscsenko, aki korábban azt tervezte, hogy csak a csapatversenyben indul.

S nagy kérdés, hogy meddig folytatja. Edzője, Alekszej Misin ugyanis meglepő nyilatkozatot adott a Szovjetszkij Szportnak. A cikk címe már rögtön figyelemfelhívó: Találkozunk az ötödik olimpián!

„Zsenyát folyamatosan temették, már a halotti tort is megülték felettünk, ezzel azonban nem foglalkoztunk. Most végigversenyezzük az olimpiát, és Zsenya utána sem hagyja abba a korcsolyázást. Meglehet, hogy ott leszünk az ötödik olimpiánkon is, miért is ne? Most mindketten bekerültünk a Guinness-rekordok könyvébe, és miért állnánk meg félúton?” – bökte ki Misin, de azt nem tudjuk, hogy amikor ezt nyilatkozta, már mennyi pezsgő vagy vodka csúszott le a torkán

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.