Harcsa felfalta a lengyelt, Bernáth villogott

Hét magyar döntősre a magyar boksz legelfogultabb rajongói sem számítottak a Bocskai István-emlékversenyen.

Ch. Gáll András
2014. 02. 07. 18:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét magyar döntősre még talán a magyar boksz legelfogultabb rajongói sem számítottak az 58. Bocskai István-emlékversenyen, pedig ez a legkevésbé sem szomorú igazság. Hét magyar, némi kanadai „beütéssel”, hiszen a 69 kilós döntősünk, az 1995-ös születésű Darányi Zsolt négyéves kora óta Torontóban él, edzője Chris Johnson, a barcelonai olimpia középsúlyú bronzérmese, aki Debrecenbe is elkísérte tanítványát. Amikor hazánkban van Darányi – jobbára csak a versenyeken –, akkor az Edőcs István Klub színeiben bokszol, Buga Kálmán védőszárnyai alatt.

Nos, a fonott hajú Darányi, aki zsenge kora dacára felnőtt kanadai bajnok, annak rendje s módja szerint kibokszolta a fanyűvő külsejű olasz Di Russót, s bejutott a mai döntőbe, ahol az orosz Tamerlan Magomedov vár rá.

„Nem bokszolt rosszul” – hangzott Johnson mester szűkszavú értékelése, amihez Darányi annyit tett hozzá, hogy az olasz rettenetesen erős volt, pépesre verte alkarját.

Még mindig jobb, mintha az orrával tette volna ugyanezt...

Odalent, a kicsiknél a bajai Gálos család ikerpárja, Viktor és Roland remekelt. Előbbi 56 kilóban az esélyesebbnek tartott Szőrös Márkot, az Erdei Zsolt vezette Madárfészek akadémia első igazolt versenyzőjét győzte le 3–0-ás pontozással, utóbbi litván ellenfelét, Skurdelist verte 2–1-re 60 kilóban. A két Gálos közül tegnap határozottan Viktor volt a jobb, nem beszélve arról, hogy Roland jobb ökle be is dagadt, kizárt, hogy bokszoljon a mai döntőben.

Varga Miklós így alighanem ellenfél nélkül nyeri meg a Bocskai-emlékversenyt. A hajdúsámsoni bunyós érett, okos boksszal iskolázta le orosz riválisát, Mamedovot.

75 kilóban magyar döntő lesz, ami nem meglepő, hiszen az egyik ágon Bugyik Imre és Kabai Károly mérkőzött – előbbi győzött –, a másikon Harcsa Zoltán, a minszki Eb-bronzérmese eljátszadozott a lengyel Szvedovicz-csal.

„Olyan 70 százalékos formában bokszoltam, de annál mindenképpen jobb és felkészültebb vagyok, mint voltam decemberben az országos bajnokságon” – mondta Szántó Imre tanítványa.

A hetedik magyar döntős a debreceni Bernáth István, aki show-elemeket is belevitt a belga (!) Nazarjan elleni, szakmai szempontból kifogástalannak aligha nevezhető mérkőzésébe. Hol vigyorgott a kétségbeesetten küzdő „igazi” belgára, hol hátra tette mindkét öklét, s odanyújtotta állát, szinte felkínálva, hogy „ide üssél”. Ütni azonban Bernáth ütött, méghozzá férfiasat, kétszer számoltak is Nazarjanra, csoda, hogy csak 2–1-re hozták ki a bírók a magyart.

Szombaton 15 órakor kezdődnek a döntők a 68. Bocskai István emlékversenyen.

A magyarok mérkőzései:

49 kg:

Ungvári István–Zsomart Erzsan (kazah)

p. v. 0–3

56 kg:

Szőrös Márk–Gálos Viktor

p. v. 0–3

60 kg:

Gabil Mamedov (orosz)–Varga Miklós

p. v. 0–3

 

Gálos Roland–Elgirdas Skurdelis (litván)

p. gy. 2–1

64 kg:

Nyéki Georgian–Kumar Manoj (indiai)

p. v. 0–3

69 kg:

Alfonso Di Russo (olasz)–Darányi Zsolt

p. v. 0–3

75 kg:

Kabai Károly–Bugyik Imre

p. v. 0–3

 

Arkadius Szvedovicz (lengyel)–Harcsa Zoltán

p. v. 0–3

+91 kg:

Bernáth István–Ruben Nazarjan (belga)

p. gy. 2–1

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.