Igazi ritkaság: magyar focisták kulcsszerepben

Az Európa-ligában eddig remeklő Salzburg kapuját Gulácsi, a Genkét Köteles védi a kieséses szakaszban is.

Deák Zsigmond
2014. 02. 20. 5:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Genk az Anzsi vendége lesz, de nem Mahacskalában, hanem a Moszkva mellett, Ramenszkojéban, hiszen a dagesztániak az európai szövetség, az UEFA döntése miatt nem játszhatnak saját otthonukban. Az előző idényben, 2012 nyarán a Honvédot is a Szaturn stadionjában verték 1-0-ra, majd első kontinentális kupaszereplésüket a legjobb 16 között zárták az El-ben. Azóta azonban a tulajdonos pénzügyi megszorításai miatt alaposan kicserélődött a keretük, Eto’o és a többi sztár távozott, az Anzsi jelenleg a bajnokság sereghajtója.

A klub fennállása során először játszik majd belga csapattal; a Genk eddigi egyetlen oroszországi fellépésén, 1997-ben az Intertotó-kupában 3-2-re kikapott a Gyinamo Moszkvától. Ez lesz a negyvenedik orosz–belga párharc az európai porondon, a mérleg nyelve előbbiek felé hajlik (20 győzelem, 5 döntetlen és 14 vereség). A Genk kapujában Köteles László az idény 26 meccséből 21-en védett, 2014-ben csak ő állt a háló előtt, az őszi El-csoportbeli veretlen menetelésnek is tevékeny részese volt.

Ahogy Gulácsi Péter is aktív szereplője volt a Salzburg százszázalékos teljesítményének. A jutalom azonban elmaradt, hiszen az osztrákok a Bajnokok Ligájából alászállt, korábbi négyszeres BEK/BL- és egyszeres UEFA-kupa-győztes Ajaxot kapták. A két csapat eddig négy alkalommal találkozott egymással, ezeken két holland győzelem és két döntetlen született. Érdekesség, hogy Frank de Boer, az amszterdamiak vezetőedzője mindegyik összecsapáson szerepelt. Hazai pályán hivatalosan csak egyszer kapott ki az Ajax osztrák riválistól: az UEFA-kupa 1989–90-es kiírásában a pályán 1-1-es eredménynél rendbontás miatt félbeszakadt az Austria Wien elleni találkozó, az UEFA pedig 0-3-as végeredményt állapított meg. Ezen a találkozón a hollandok kezdőcsapatában ott volt Fischer Pál is. Gulácsi a 23 idénybeli salzburgi derbiből csak egyetlenegyet engedett át német helyettesének, Alexander Walkénak.

A sorozat egyik legnagyobb esélyese a Bajnokok Ligájából átkerült itáliai listavezető Juventus, amelynek legnagyobb motivációja az lehet, hogy a sorozat döntőjét éppen Torinóban rendezik. Antonio Conte gárdája a török Trabzonsport látja vendégül csütörtökön. A 32-es mezőnyben egyébként húsz nemzet képviselteti magát, a legtöbb gárdával, néggyel az olaszok és az ukránok. Kérdés, hogy az ukrajnai polgárháborús körülmények között mennyire lehet majd meccseket rendezni. Kijevben az UEFA szerint semennyire, hiszen a helyi Dinamo „hazai” meccse a Valenciával a ciprusi Nicosiában zajlik majd. A visszavágókra jövő csütörtökön, február 27-én kerül sor.

Európa-liga, a 16 közé jutásért, 1. mérkőzések (magyarországi televíziós közvetítéssel): Dnyipro – Tottenham, Juventus – Trabzonspor (Digi 1), Csernomorec – Lyon, Esbjerg – Fiorentina, Anzsi Mahacskala – Genk, Dinamo Kijev – Valencia (Digi 2), PAOK – Benfica, Liberec – Alkmaar, mind 19.00 h. Real Betis – Rubin Kazany, Swansea – Napoli (Digi 1), Maribor – Sevilla, Plzen – Sahtar Donyeck, Lazio – Ludogorec, Ajax – Salzburg (Story 4), Makkabi Tel-Aviv – FC Basel, Porto – Frankfurt (Digi 2), mind 21.05 h.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.