Kanada oktatott, a címvédő 3-0-ra legyőzte a világbajnokot

Price a jégkorongdöntőben is megérte az árát, Crosby a legjobbkor ütötte első gólját.

2014. 02. 23. 14:49
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem érdekel, ki az ellenfél, nem érdekel, hogy Kanadával vagy Magyarországgal vagy bárki mással kell megmérkőznünk. Csak a győzelem számít.” A Jkb.hu szaklap halászta elő ezt a mondatot a világhálóról. S nem más, mint Pär Marts, a svéd válogatott szövetségi kapitánya nyilatkozott így közvetlenül az olimpiai döntő előtt. Hírünk a nagyvilágban. S hogy örülnünk kell-e ez összehasonlításnak vagy megsértődnünk miatta, az most másodlagos. Legfeljebb annyit jegyezhetünk meg, nem volt mindegy a svédeknek, hogy ki az ellenfél. Kanada vasárnap túl nagy falat volt.

Pozitív lett a doppingtesztje Nicklas Bäckströmnek, az ezüstérmes svéd férfiválogatott jégkorongozójának. Az NHL-es Washington Capitalst erősítő játékos nem lépett pályára a vasárnapi döntőben, amelyen csapata 3-0-ra alulmaradt a kanadaiakkal szemben. Björn Folin, a Svéd Olimpiai Bizottság szóvivője közölte, hogy a 26 éves hokis szervezetében egy általa évek óta szedett, allergia elleni gyógyszer egyik összetevőjét mutatta ki a vizsgálat. Bäckström a hatodik sportoló, akinek pozitív lett a doppingtesztje Szocsiban.

A világsztárok tömkelegét felvonultató kanadaiak példát mutattak profizmusból – sportágtól függetlenül. Az első meccsükön még kínlódtak, Norvégiát úgy verték 3-1-re, hogy másfél harmadon keresztül 0-0 volt az állás. Mégsem panaszkodtak, hogy fáradtan érkeztek a tengerentúlról, számukra ismeretlen összeállításban kell játszaniuk, inkább állhatatosan tették a dolgukat.

A csapatkapitány Sidney Crosby például úgy készült a döntőre, hogy az előző öt mérkőzésen csupán két gólpasszt jegyzett. Már-már ciki. A bizonyítvány magyarázása helyett tudta, mi a megoldás. Csúszott, mászott, többször előrevetődve szerzett korongot – a gólját is így ütötte. A saját harmadban elcsente, végignyargalt vele a pályán, majd tenyeressel elhúzta Lundqvist előtt, s fonákkal behelyezte. Ez a gól döntötte el a meccset, ezzel vezetett Kanada 2-0-ra. Előtte is jobban játszott, de tudjuk, a hokiban bármi megtörténhet.

A szocsi döntőben nem volt csoda a jégen, az esélyesebb Kanada klasszis különbséggel a svédek fölé nőtt. Toews szerzett vezetést a 13. percben, Crosby a 36.-ban következett, majd Kunitz – akinek ez volt az első pontja a tornán – az 50.-ben állította be a 3-0-s végeredményt. Minden harmadra jutott egy gól.

Kanada kilencedik aranyérmét szerezte, ezzel egyértelműen az örökranglista élére állt. A Szovjetunió hét plusz egyszer nyert, nyolcadszor Független Államok Közösségeként.

Hódolat a bajnoknak!

A jégkorongtorna végeredménye:
1. Kanada
2. Svédország
3. Finnország
4. Egyesült Államok

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.