Két magyar az olimpiai negyeddöntőben

Knoch Viktor és Liu Shaolin Sándor negyeddöntőbe jutott 1000 méteren.

PR
2014. 02. 13. 13:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A selejtezőben a futamokból az első két-két helyezett lépett tovább, Knoch ezt másodikként harcolta ki, míg Liu Shaolin elesett, de a zsűri továbbjuttatta. A harmadik magyar, Béres Bence negyedikként kiesett.

Elsőként Bérest szólították a startvonalhoz a második futamban, négyesében pedig olyan ellenfelekkel kellett megküzdenie, mint a váltóban olimpiai bajnok kanadai Olivier Jean és a tavalyi debreceni világbajnokságon ezen a távon ezüstérmes holland Sjinkie Knegt. A 21 éves magyar a rajt után a negyedik helyre tudott besorolni, de rögtön utána kívülről megelőzte tajvani riválisát. Ezt követően körökön át együtt korcsolyázott a kvartett, elől a két favorittal, akik aztán ritmust váltottak és három körrel a vége előtt leszakították a két üldözőt, ráadásul Béres láthatóan elfáradt, így a harmadik helyét sem tudta megtartani. Béres Bence azt mondta, ha egy szóval kell jellemeznie teljesítményét, akkor azt pocséknak minősítené. Szerinte nem sikerült a formaidőzítése, mert otthon még nagyon jól ment neki, most pedig nem.

Mindhárom riválisa elesett a döntőben, így az első körben még utolsó kínai Li Csien-zsou nyerte meg a női rövidpályás gyorskorcsolyázók 500 méteres számát a szocsi téli olimpián.

 

A fináléban Linél dél-koreai, olasz és brit riválisa is jobban rajtolt, ám a második kör elején a brit Elise Christie levágta a kanyart, s belülről kilökte Arianna Fontanát, egyben pedig megbillentette a vezető Park Szeung Hit, aki szintén elesett.

A harmadik olimpiáján szereplő Knoch Viktor a negyedik futamban indult, a rajtja nem sikerült jól, az egyes pozíciója ellenére csak harmadikként korcsolyázott be az első kanyarba, ráadásul nem sokkal később francia ellenfele kívülről előzve a negyedikről egészen a második helyre jött fel. Már csak négy kör volt hátra, amikor a szám tavalyi Európa-bajnoka, a holland Freek van der Wart úgy vágott belülről a francia korcsolyázó elé, hogy kilökte őt, ráadásul egy pillanatra ő is egyensúlyát vesztette, a 24 éves magyar pedig ezt kihasználva felzárkózott a vezető kínai vetélytársa mögé másodiknak. Ezt követően a sorrend már nem változott, így Knoch biztosan jutott tovább, a zsűri pedig úgy döntött, hogy a hollandot kizárja szabálytalanság miatt, illetve továbbjuttatja a miatta elesett franciát.

„Nagyon kifutottam magam. Miután elesett a francia, valószínű volt, hogy a hollandot kizárják, de az volt a biztos, hogy megelőzöm őt és megtartom a második helyet, ez sikerült. A negyeddöntő nagyon nehéz lesz, mint mindig” – mondta Knoch Viktor.

Az utolsó, nyolcadik kvartettben aztán a három napja 1500 méteren országos csúcsot elért Liu Shaolin Sándor próbálkozott a továbbjutás kiharcolásával, s mint később kiderült, ez korán összejött neki, ugyanis rögtön az első kanyar végén kívülről próbálta megelőzni az Európa-bajnok francia Thibaut Fauconnet-t, aki elcsúszott, s magával sodorta a 18 éves magyart. A zsűri pedig továbbjuttatta a vétlen Liu Shaolint.

„Persze örülök, hogy továbbjuttattak a bírók, de ilyenkor az ötös rajthelyről, azaz kívülről rajtolhatok, ami 1000 méteren azért nem előnyös” – mondta Liu Shaolin, aki hozzátette, az lett volna a taktikája, hogy az élre tör, éppen ezért próbált már az első kanyarban előzni. Az olimpiai újonc azt is kifejtette, nem lehet előre tudni, miként dönt a zsűri, ráadásul közvetlenül a rajt után vele először fordult elő, hogy kilökték, így nem tudta, mire számíthat. Hozzátette, ha az esés az első kanyar csúcsánál lévő bója előtt történt volna, akkor új rajtot rendelnek el a szabályok szerint.

A magyar rövidpályás gyorskorcsolyázók szombaton folytatják a küzdelmet, akkor a most továbbjutott két magyar 1000 méteren lép jégre és szintén két magyar résztvevővel a női 1500 métert rendezik meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.