Kicsit utáljuk egymást – jégkorong-elődöntő

Hiányzott Rask a kapuból, félig potyagóllal a svédek 2-1-re nyertek a finnek ellen az első hokielődöntőben.

2014. 02. 21. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jégkorongban a svéd-finn összecsapás olyan, mint futballban mondjuk kicsit a spanyol-portugál, kicsit a magyar-román meccs. Mint a nemzetek közötti minden éles vetélkedésnek, természetesen ennek is történelmi gyökerei vannak. A finnek évszázadokon át svéd és orosz szorításban éltek, Finnország hosszú időn át a Svéd Királyság része volt. Északi nyelvrokonaink mára gazdaságilag szinte felzárkóztak a skandináv szomszéd szintjére, de a svédekkel szembeni kisebbségi komplexus, ha egyre halványabban is, de máig bennük él.

Hokiban is. A svédek a sportág kezdetei óta a vezető hatalmak közé tartoznak, olimpiát is nyertek már kétszer (1994, 2006). A finnek a hetvenes években csatlakoztak az elithez, s noha két világbajnokságon elsők lettek (1995, 2011), elvesztett döntőben sokkal többször volt részük: vb-n hatszor, olimpián kétszer. 1995-ben a vb-finálé napján volt szerencsém Finnországban tartózkodni, amikor a finnek – ráadásul éppen Stockholmban a svédek ellenében – megszerezték első aranyérmüket. A meccs idején az utcák kihaltak voltak, utána azonban az egyébként visszafogott finnek utcabálon tomboltak győzelmi mámorukban.

A két csapat viszonyát Szocsiban Sami Vatanen öntötte szavakba. „Természetesen kicsit utáljuk egymást – bökte ki, majd hogy a mondandóját tompítsa, hozzátette: – De egyszerre szeretjük is.”

Az olimpiákra szorítkozva a két csapat egymás elleni mérlege svéd szemszögből 6 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség, ami szintén azt sugallja, hogy inkább a háromkoronások voltak az esélyesek. Akik annak ellenére bombaerős kerettel – egy híján csupa NHL-játékossal – érkeztek az olimpiára, hogy Henrik Sedint sérülés miatt be sem nevezték, Zetterberg pedig az első mérkőzésen kidőlt.

A finnek végig roppant fegyelmezett, kiegyensúlyozott játékot mutattak, de rossz hír volt a számukra, hogy a torna talán legjobb kapusa, Tuukka Rask az elődöntőre lebetegedett, be sem öltözött. Helyettese, Lehtonen nem védett rosszul, de egy kisebb hibát elkövetett, ami döntőnek bizonyult.

Az első harmadban nem esett gól, a másodikban Jokinen révén a finnek szereztek vezetést. Lundquist kapus benne volt, az éles szögből ellőtt korong a lábai között csorgott át a gólvonalon. A svédek szép góllal egyenlítettek, Ericsson–Eriksson koprodukcióban, Jonathan gyönyörű passzát Loui helyezte be közelről. Majd a 37. percben következett a döntő pillanat: Karlsson távoli bombája Lehtonen oldaláról vágódott a jobb felsőbe.

A hajrában támadtak a finnek, a kapusukat is lehozták, de a svédek régi motorosok, nem ijedtek meg ettől, profin ölték az időt, s nyertek 2-1-re. Este kiderül, ki lesz az ellenfelük a fináléban. A Kanada – Egyesült Államok elődöntő is presztízsmeccs a javából.

 

Svédország – Finnország 2-1, gól: Eriksson (32.), Karlsson (37.), illetve O. Jokinen (27.)

Kanada – Egyesült Államok 18.00 h

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.