Londoni ágyúgolyókkal szemben a Bayern München

A BL-címvédő megint nyolcaddöntőzik az Arsenallal, az Atlético Madridnál Balotellitől tartanak.

Deák Zsigmond
2014. 02. 19. 5:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár a futball jóval kiszámíthatatlanabb, izgalmasabb sportág annál, hogy mindig a papírforma valósuljon meg benne, azért érdemes számba venni a múlt eredményeit összegző száraz statisztikai adatokat. Ezek alapján a mai párosításokban az egyik félnek sokkal több babér termett a legrangosabb kupasorozatban. A Bayern München ötszörös BEK/BL-győztes, ráadásul címvédő, az Arsenal viszont egy vesztes döntőig jutott 2006-ban; a Milan hétszeres első – legutóbb 2007-ben –, az Atlético Madrid pedig 1974-es vesztes finalista. Az aktuális piaci érték alapján utóbbi párban fordult a kocka, az olaszok kerete 228 millió, a spanyoloké 272 millió eurót ér, a német-angol párban maradt a reláció (525 milliót kóstál a bajor, 371-et az angol gárda).

A müncheni és a londoni sztárgárda az előző kiírásban is ebben a BL-szakaszban csapott össze egymással, akkor a Bayern idegenben eldöntötte a továbbjutást 3-1-es sikerével, bár utána otthon 2-0-ra kikapott, és csak idegenben lőtt góllal lépett túl az Ágyúsokon. A Londonban játszó 95-szörös német válogatott Per Mertesacker így látja az esélyeket: „Két tökéletes meccsre van szükségünk. Tudjuk, hogy képesek vagyunk nyerni, mentálisan talán jobb állapotban vagyunk, mint tavaly. Tanultunk valamit abból a leckéből.” Honfi- és most egyben vetélytársai közül a Nationalelf mezét 104-szer viselő Philipp Lahm óvatosan fogalmazott: „Az Arsenal az angol bajnoki címért áll harcban, s nem véletlenül: sokat fejlődött csapatjátékban, erősebb és kiegyensúlyozottabb, mint egy éve.” Thomas Müller ehhez annyit tett hozzá: „Tudjuk, hogy el kell mennünk a fájdalomküszöbig, de komoly sikersorozattal a hátunk mögött jöttünk Londonba, s nincs rá ok, hogy ez megszakadjon.”

A Liverpoolt szombaton az FA-kupa nyolcaddöntőjéből kiverő londoniak nem számíthatnak az eltiltott Mikel Artetára, a másik oldalon a sérüléséből lábadozó Franck Ribéry és a combizomhúzódással bajlódó Xherdan Shaqiri kénytelen kihagyni a meccset. Azt a meccset, amelynek a bojkottját tervezik a hazai szurkolók, mivel sokallják a 62 és 132 font közé kalibrált jegyárakat. Van némi igazuk, bár mégiscsak a címvédő érkezik az Emirates Stadionba.

A nap másik mérkőzésén az idényben erősen botladozó, jelenleg bajnoki kilencedik Milan kispadján most debütál a BL-ben a január 16-án kinevezett Clarence Seedorf, akivel az olasz bajnokságban öt meccsből egy-egy döntetlen és vereség mellett hármat megnyert a lombard gárda. Ettől még nem számít favoritnak, hiszen az Atlético a spanyol pontvadászatban tartja magát az élbolyban a Barcelona – Real Madrid sztárduóval, sokkal kiegyensúlyozottabb a formája. Ezzel együtt a fővárosiak csatára, David Villa óvatosan felhívta a figyelmet a milánóiak közül kiemelkedő veszélyre: „Sok jó játékosuk van, például Kaká, de igazából Mario Balotelli jelenti a legnagyobb kihívást. Ésszel, lelkesedéssel és egyben alázattal kell pályára lépnünk, hogy jó eredményt érjünk el. A döntetlen is az.”

Szerdai BL-program, nyolcaddöntő, 1. mérkőzések, 20.45:

Arsenal – Bayern München (tévé: Digi 1)

Milan – Atlético Madrid (tévé: Digi 2)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.