„Magyar” fiatalasszony hokiaranyra tör Szocsiban

Shannon Szabados, a kanadai női hokiválogatott kapusa a világ legjobbja, dédapja hazánkból vándorolt ki.

Ch. Gáll András
2014. 02. 12. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor ma a Kanada–Egyesült Államok csoportrangadót játsszák Szocsiban, az olimpiai bajnoki címet védő kanadai válogatott kapuját Shannon Szabados, a földkerekség talán legjobb női hokikapusa védi. A vezetéknév nem véletlenül magyaros hangzású, Shannon dédapja hagyta el az óhazát, s telepedett le Alberta tartományban, Edmontonban.

A magyar médiában először a Metropol helyszíni tudósítója figyelt fel Shannonra, s most honlapunk is bemutatja a 26 éves fiatalasszonyt.

Shannon még nem védett a kanadaiak bemutatkozó mérkőzésén, szombaton, a svájciak ellen (sima 5-0) Charlene Labonte őrizte a kaput – hibátlanul. Kedden, a svájciaknál erősebb Finnország ellen Kevin Dineen szövetségi kapitány már bevetette legjobb kapusát, aki mind a 14, hálója felé tartó lövést védte, és garantálta, hogy érintetlen maradjon a kanadai kapu. A végeredmény 3-0 lett.

A csoportdöntő az Egyesült Államok elleni összecsapás, a vancouveri és a Salt Lake City-i finálé ismétlése. A sportág női szakága Naganóban debütált olimpián, akkor az Egyesült Államok 3-1-re verte Kanadát a fináléban, négy évre rá Salt Lake Cityben sikerült a visszavágás: 3-2 Kanadának. Torinóban változott a szereposztás, Svédország kiütötte az amerikaiakat az elődöntőben, a fináléban azonban Kanada ellenállhatatlannak bizonyult, 4-1-re győzött. Végül legutóbb Vancouverben Kanada 2-0-ra legyőzte az amerikaiakat, sorozatban harmadik olimpiai aranyát szerezve.

Szabadost a torna legjobb kapusának választották, hat mérkőzésen összesen két gólt kapott, meccsenkénti 0,33 gólos átlaga, 98 százalékos védési hatékonysága szédületes mutató, joggal tartják a világ legjobb hokikapusának.

Shannon nemcsak eddigi hibátlan kapusteljesítményével, hanerm extravagáns sisakjával is felhívta magára a figyelmet Szocsiban. Meg is kellett küzdenie a NOB-bal, hogy egyáltalán engedélyezzék a tarka fejvédő használatát.

A sisak elejét hatalmas juharlevél díszíti – ez ugye Kanada szimbóluma –, valamint egy Kanada-térkép, hátul pedig egy kiterjesztett szárnyú bagoly, amely az egyetemének a jelképe. Ott nem a lányok, hanem a fiúk között védett. A tervét egyébként, hogy a férfi profik között, esetleg az NHL-ben védjen, még mindig nem adta fel.

„Az olimpia után talán átmegyek Európába, hátha ott kapok egy jó szerződést” – mondja. És akkor ősei szülőföldjére, Magyarországra is ellátogathat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.