Martin Fourcade csóközönben verte Björndalent

Nem növelte érmei számát a biatlon királya, a norvég Björndalen, a francia Fourcade nyerte az üldözőversenyt.

Ch. Gáll András
2014. 02. 10. 16:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Világkupa pontversenyében vezető, ötszörös világbajnok francia Martin Fourcade fölényesen nyerte a férfiak 12,5 km-es üldöző biatlonversenyét a szocsi téli olimpián. A 25 éves Fourcade csak a hatodik helyről indult, de egyfelől fantasztikusan futott, másfelől mindössze egyszer hibázott a lövészetben, így meg tudta előzni a hibátlanul lövő, de lényegesen lassabb szlovák Moravecet. Az összesítésben tizenkét olimpiai éremmel rendelkező norvég Ole Einar Björndalen három „tököt” is lőtt, így hiába indult az élről a 40 éves skandináv, meg kellett elégednie a negyedik hellyel. Így továbbra is „csak” holtversenyben vezeti az örökranglistát a norvég Björn Dählie-vel. (Az üldözéses biatlonverseny lényege, hogy a szombaton rendezett 10 km-es sprintversenyben elért helyezések sorrendjében, az ott összegyűjtött időhátránnyal indultak a résztvevők, elsőnek Björndalen, Fourcade pedig csak hatodiknak, aki 12 másodperc hátránnyal vágott neki a távnak.)

Az első lőállásból a favoritok még egy bolyban jöttek ki, mert egyikük sem lőtt mellé, de a másodikban már Björndalen egyet hibázott, Fourcade, Moravec és a másik francia, Beatrix (aki nem nő, hanem férfi) egyet sem.

A harmadik puskatusából Fourcade egyetlen hibával jött ki, de a többiek is mellétrafáltak, kivéve Moravecet, aki viszont olyan lassan futott, hogy Fourcade-nak az egy büntetőkör is belefért

A negyedik, utolsó durrantásnál olyasmi történt, ami visszahozta a sport hőskorát, amikor még a humor, az önfeledt boldogság is belefért... Miután az éllovas francia ötödik lövését is hibátlanul abszolválta, szép lassan, kimérten megfordult, és – tudván, hogy már csak egy elemi csapás foszthatja meg élete első olimpiai aranyérmétől – öklét diadalittasan rázva kiintegetett edzőjének és rajongóinak a nézőtérre. Majd komótosan összecsomagolt, lazán teljesítette az utolsó futószakaszt, végül csókokat dobálva, nagy fölénnyel átsiklott a célvonalon. Azonnal lecsatolta síléceit, megmutatta azokat a világnak – végül is a hirdetőket, a szponzorokat is ki kell szolgálni –, majd visszafordult, hogy átölelje a harmadikként célba érő honfitársát, Beatrix-t.

Biatlon, férfi 12,5 km-es üldözőverseny:

1. Martin Fourcade (Franciaország) 33:48.6 perc, 1 lövőhiba
2. Ondrej Moravec (Csehország) 14.1 mp hátrány
3. Jean Guillaume Beatrix (Franciaország) 24.2 mp h.
4. Ole Einar Björndalen (Norvégia) 25.9 mp h.
5. Jevgenyij Usztyjugov (Oroszország) 36.7 mp h.
6. Simon Schempp (Németország) 39.1 mp h.

A második férfi gyorskorcsolyaszám, az 500 méter küzdelmei is teljes holland sikerrel zárultak a szocsi téli olimpián: a győzelmet Michel Mulder szerezte meg Jan Smeekens, valamint ikertestvére, Ronald Mulder előtt. A 27 éves, kétszeres sprintvilágbajnok Michel Mulder összesítésben mindössze egyetlen századmásodpercnyi különbséggel bizonyult jobbnak Smeekensnél. A férfi gyorskorcsolyázóknál eddig minden érmet a hollandok szereztek meg, szombaton ugyanis az 5000 méteres versenyben is lefoglalták az első három helyet.

Gyorskorcsolya, férfi 500 méter:

1. Michel Mulder (Hollandia) 69,31 másodperc (első futam: 34.63, második futam: 34.67)
2. Jan Smeekens (Hollandia) 69,32 (34.59/34.72)
3. Ronald Mulder (Hollandia) 69,46 (34.9734.49)

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.