Megágyaztak az amerikai aranynak jégtáncban

A rövid programban a Meryl Davis, Charlie White kettős megelőzte a címvédő kanadaiakat a téli olimpián.

2014. 02. 16. 20:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2010-es vancouveri olimpián jégtáncban a kanadai Tessa Virtue-Scott Moir kettős nyert, megelőzve az amerikai Meryl Davis-Charlie White duót, és az elmúlt négy világbajnokságon is egymás között osztották el az arany- és az ezüstérmeket. 2010-ben és 2012-ben a kanadaiak, 2011-ben és 2013-ban az amerikaiak győztek, vagyis a regnáló világbajnokok Davisék, és tavaly decemberben a Grand Prix-döntőben is maguk mögé utasították nagy riválisukat. Miként már Szocsiban a műkorcsolyázók csapatversenyében is; más kérdés, hogy itt Oroszország mögött Kanada végzett a második, az Egyesült Államok pedig a harmadik helyen.

Ne legyen kétségünk afelől, az amerikai sportdiplomácia hegyeket mozgatott meg azért, hogy Szocsiban a jégtáncverseny eredményhirdetése után a csillagos-sávos lobogó kússzon a legmagasabbra – a kanadaiaknak már úgyis van olimpiai aranyuk... –, és a legszubjektívabb megítélésű „jeges műfajban” a vasárnap esti rövid tánc is ezt vetíti előre. Davisék 2,5 pont előnnyel vezetnek, és ha nem hibáznak nagyot, ők lesznek az olimpiai bajnokok.

A bronzéremre reálisan nézve két orosz és egy francia páros pályázhat, a januári budapesti Európa-bajnokságon győztes olaszok csak a hatodik helyen állnak, s ne feledjük, hogy az oroszok „hazai pályán” vannak.

Jégtánc
állás a rövid tánc után:


1. Meryl Davis-Charlie White (amerikai) 78,89
2. Tessa Virtue-Scott Moir (kanadai) 76,33
3. Jelena Iljinyih-Nyikita Kacalapov (orosz) 73,04
4. Nathalie Pechalat-Fabian Bourzat (francia) 72,78
5. Jekatyerina Bobrova-Dmitrij Szolovjev (orosz) 69,97
6. Anna Cappellini-Luca Lanotte (olasz) 67,58

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.