Megyeri útja a görög Fradinál

Ma este Zenyit – Dortmund és Olimpiakosz – Manchester United a Bajnokok Ligájában.

NM
2014. 02. 25. 4:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes joggal a Bayern München a jelen non plus ultrája az európai labdarúgásban. A tavalyi triplázás óta sem lankad, menetel a Bajnokok Ligájában, a Bundesligában pedig 22 forduló után veretlenül, 20 győzelemmel, immár 19 pontos előnnyel vezeti a tabellát. Egyedülálló, kívánkozik ki belőlünk – s mégsem az.

Igaz, hogy a görög bajnokságot nem lehet egy napon említeni a némettel, az Olimpiakosz kicsivel még jobban is teljesít a hazájában. Görögországban már 26 forduló lement, s a pireusziak csupán két döntetlent engedélyeztek az ellenfeleiknek, 24 meccset megnyertek, 20 pont az előnyük. Eme mutatók alapján pillanatnyilag az Olimpiakosz Európa legeredményesebb csapata.

Külön büszkeség, hogy Megyeri Balázs személyében magyar játékosa is van a Görögország Fradijának, azaz legnépszerűbb csapatának. Ám üröm az örömben, hogy a korábbi ferencvárosi kapus ebben az idényben még egyetlen mérkőzésen sem védett. Már az előző idényben is ki-kimaradt, miután a csapat leigazolta a Manchester United korábbi hálóőrét, Roy Carrollt. Aztán a nyáron Michelt – a Real Madrid és a spanyol válogatott nyolcvanas évekbeli kiválóságát – nevezték ki vezetőedzőnek az együttes élére, s ő hozott magával egy spanyol kapust, Roberto Jiménezt, aki gyakorlatilag kirobbanthatatlan a kezdő tizenegyből. S az eredmények a spanyolok igazát támasztják alá.

Amikor tavaly decemberben kisorsolták a nyolcaddöntő párosítását, egyértelműen úgy tűnt, hogy Fortuna a Manchester Unitednak kedvezett a leginkább. A két csapat azóta nyújtott teljesítménye alapján már óvatosabban illik fogalmazni. Az MU enyhén szólva is ingadozó formát mutat; ahogy kikapott a Stoke Citytől, azzal az erővel az Olimpiakosszal szemben is kieshet. David Moyes, a csapat menedzsere, legalábbis a szavak szintjén, óvatos. „Kétségkívül az Olimpiakosz a legerősebb görög csapat. Számos görög válogatott játékosa van, akik a világbajnokságra készülnek. Nehéz meccs elébe nézünk” – jegyezte meg.

A két klub már találkozott a BL-ben, az MU a 2001–02-es idényben és egy év múlva is oda-vissza megverte az athéni gárdát. A négy meccsnek nincs sok relevanciája a jelenre nézve, Ryan Giggs személyében mégis akad kapocs a múlttal. „Jó érzés visszatérni Athénba. A sorozat e szakaszában már nincs könnyű ellenfél és könnyű mérkőzés, kemény csatára számítok” – nyilatkozta udvariasan a velszi veterán.

A Zenyit – Dortmund párharcban a német fél tűnik egyértelmű esélyesnek, de a szombati hamburgi kirándulás, a 3-0-s vereség azért elgondolkodtató. A dortmundiak csak a sablont ismételgetik, a hamburgi kudarc csupán kisiklás, minden erejükkel azon vannak, hogy a BL-ben javítsanak.

A szentpéterváriak olasz mestere, Luciano Spalletti kerüli a közhelyeket: „A Zenyitnek igen ambiciózus vezetői vannak, nagy célokat tűznek ki elénk. Azt mondtam a játékosaimnak, itt az alkalom, hogy ne csupán egy fejezetet írjanak a klub történetében, hanem címet is adjanak neki.”

Elég, ha tettekkel igazolják a klub nevét.

Bajnokok Ligája, nyolcaddöntő, első mérkőzések

Mai program:
Zenyit – Dortmund 18.00 h (Digisport 1)
Olimpiakosz – Manchester United 20.45 h (Sport 1).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.