Merész álmokat szövöget futballválogatottunk

A nyáron a hatba kerüléssel kell bizonyítania az U19-nek a hazai rendezésű Eb-n.

TK
2014. 02. 27. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A mostani U19-es válogatottunk mögött négyéves ciklus áll. Felháborítanak az olyan nyilatkozatok és cikkek, amelyek a kiválasztást illetően azt állítják, hogy ebbe a keretbe 13 éves koruk óta nem lehetett bekerülni újaknak. Ez egy tévhit. Az sem úgy van ám, hogy ezen az Eb-döntőn csak azért leszünk ott, mert mi rendezzük, van ennek egy háttere, története, ehhez annyit: mintha nem akarnák elismerni, hogy a ’95-96-osokból álló korosztályos csapat 12 nemzetközi meccséből tízet megnyert, két döntetlenje volt. Ez volt az első mintageneráció a kiválasztásnál, támadó stílusú, létező filozófiájú futballt játszik. Vannak az olaszhoz hasonló 0-6-os pofonok egy rosszabbul menedzselt évjáratnál, de a részsikerekre senki sem figyel – amikor például 5-2-re verjük az olaszokat. Both József olyan rendszert hagyott a magyar futballra, ami mindent visz: ebben nem tűnhet el játékos” – mondta el a leváltási hullámban helyén maradó szövetségi edző a DigiSport Reggeli Start című műsorában.

Hozzátette: „A magyar akadémiákat átvilágító belga cég megállapította, hogy a klubok sajnos egyéves ciklusokra terveznek, nincs hosszú távú koncepció, amitől borzasztó eredménykényszerben vannak az edzők, és a türelmes nevelés másodlagos. Ez nagyon megnehezíti a helyzetünket.”

„Minden lehetőséget megkaptunk az MLSZ-től, egy korszak zárul most le a nyári Eb-n, a folytatás akkor lehetséges, ha az első hatba kerülve vb-re mehetnénk. Ez realitás, ám mi ennél merészebb álmokat szövögetünk, amely akár dobogót is jelenthet. Ezek a játékosok javarészt már NB I-ben játszanak, meghatározók a klubjaikban. A kulcsembereink? A középpályások, a támadósor, mindenki az: Németh Márió, Kalmár Zsolt, Varga Szabolcs, Nagy Dominik vagy Tóth Martin a fiatalabbak közül. Nálunk alapelv bátran a fiatalabbakhoz nyúlni: a nyári U19-es Eb-re készülő 1995-ös születésű válogatott keretben most nyolc olyan játékos van, akik alsóbb korosztályokból jönnek. Jó egyéniségek alkotják a csapatot, itt már nem lehet vakerálni, az Eb-n bizonyítani kell csapattá formálásban. Nagyon hálás vagyok a szövetségnek, hogy öt éve dolgozhatok a fiatalokkal, imádom, szívesen folytatnám is, de ez persze az eredmények függvénye is lesz” – jelezte Pisont István.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.