Mintha olimpia lenne Debrecenben!

A földkerekség legjobb ritmikus gimnasztikázói mind indulnak a világkupa-sorozat nyitányán a Főnix Csarnokban.

2014. 02. 20. 17:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ritmikus gimnasztikában négy év után lesz újra világkupa-verseny Magyarországon, a 2009-es budapesti és a 2010-es debreceni sportági „csúcstalálkozó” után ismét a cívis város a házigazda. A Főnix Csarnokban március 14–16. között a 2014-es vk-sorozat első versenyét rendezik, a folytatásban még Stuttgart, Lisszabon, Pesaro, Corbeil-Essonnes, Taskent, Minszk, Szófia és Kazany ad otthont a világkupának. S a nevezési határidő lezárása után csütörtökön hivatalossá vált, hogy Debrecenben a 20 ország 78 versenyzője között földkerekség legjobbjai gyakorlatilag kivétel nélkül szőnyegre lépnek.

Vagyis a tavalyi kijevi világbajnokság egyéni összetett versenyének első három helyezettje, az orosz Jana Kudrjavceva, az ukrán Anna Rizatdinova és a fehérorosz Melityina Sztanjuta, s valamennyi szerenkénti vb-címvédő is. Igaz, ebben a tekintetben a kört csupán egy másik orosz versenyzővel kell bővíteni, Margarita Mamunnal. Az ukrán fővárosban szalaggal Kudrjavceva, buzogánnyal Kudrjavceva és Mamoun, karikával Rizatdinova kapta a legmagasabb pontszámot. Kudrjavceva és Rizatdinova begyűjtött két-két ezüstöt is, a bronzokból Sztanjutának három, Mamunnak egy jutott. Az érmesek közül csupán a buzogánnyal harmadikként zárt ukrán Makszimenkót nem láthatjuk a Főnix Csarnokban, ahol a legjobb legjobb hazai versenyzőnek, a 26-os magyar bajnok Vass Dórának nem lesz könnyű dolga. Mellette Böröcz Bianka, Kécza Daniella és Soós Viktória képviseli a hazai színeket.

Mint ahogy nem lesz könnyű dolga a kéziszercsapatok között a magyar együttesnek (Boldizsár Blanka, Horváth Csinszka, Kiss Barbara, Raub Nóra, Ludányi Laura, Wehovszky Vivien) sem. Neveztek az olimpiai bajnoki címvédő, három labdával és két szalaggal tavaly világbajnok oroszok is. Íme a kijevi, vb-aranyat érő gyakorlatuk Olga Ilina, Anasztaszija Bliznjuk, Kszenyija Dudkina, Anasztaszija Makszimova és Anasztaszija Nazarenko előadásában. Közülük Bliznjuk, Dudkina és Nazarenko olimpiai bajnok is.

A világkupa mellett az utánpótlás nemzetközi versenye is majd Debrecenben zajlik, ezt az MTK rendezi. Erre a viadalra 18 országból összesen 61 ritmikus gimnasztikázó fiatal nevezett.



Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.