Mourinho a róka, Pellegrini a holló

A manchesteri kékek ontják, a londoniak elhárítják a gólokat. Ha a City győz, letolja az élről az Arsenalt.

Ch. Gáll András
2014. 02. 03. 10:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem is kérdés, hogy ők a bajnokok. A City a liga legjobb csapata, mérföldekkel előzi meg a mezőnyt. És az a többiek pechje, hogy nem elégednek meg egy góllal, és nem zárják be a boltot, ha megszerezték a vezetést, hanem csak jönnek és jönnek és rúgják az újabb gólokat. Ha már arról van szó, hogy nem a te csapatod nyeri meg a bajnokságot, akkor azt mondod, legyen a City a bajnok, mert amit ők csinálnak a pályán, az rendkívül szórakoztató. Valahogy így kell játszani a futball nevű játékot” – mindezt nem Manuel Pellegrini, a City menedzsere mondta, hanem még múlt szerdán a White Hart Lane-en 5-1-re legyőzött soros bajnoki ellenfél, a Tottenham Hotspur szakvezetője, Tim Sherwood.

Efféle nyilvános dicséret ritkán hagyja el az ellenfél edzőjének száját, s ha igen, akkor annak nyomós oka lehet.

Nos, a City futószalagon szállítja az okokat. Eddig 68-at. Ennyi gólt szerzett ugyanis az eddigi 23 fordulóban a Premier League-ben, ami hajszál híján hármas átlag. Az Etihad Stadiumban ebben a szezonban – valamennyi sorozatot beleszámítva – 18-ból 17 meccset megnyert, 72 gólt szerzett (négyes átlag), míg a Premier League-ben mind a 11 hazai találkozóján győzött, 42 góllal megterhelve az ellenfelek hálóját. Eddig jobbára odahaza remekelt a csapat, most azonban idegenben is kinyílt a gólzsák a Tottenham kitömésével. A döcögős kezdés után Pellegrini csapata belelendült, és jelenleg nyolcas győzelmi szériával rendelkezik.

A jeles nap egybeesett a pénzügyi mérleg nyilvánosságra hozatalával. A 2012. május 31. és 2013. május 31. közötti tizenkét hónapban a City 52 millió fontos veszteséget produkált, ami nem csekélység, de jóval kisebb, mint az azt megelőző pénzügyi évben felmutatott 98 millió fontos bukta. Csak a bérköltség 233 millió fontot tett ki a 2012–2013-as pénzügyi évben!

Azt is megtudhattuk a pénzügyi jelentésből, hogy 2008 augusztusa óta, amikor Sejk Manszur bin Zayed al-Nahjan megvásárolta a klubot, az abu-dzabi uralkodó család tagja kereken egymilliárd fontot (378 milliárd forintot) költött a Cityre. A nettó veszteség öt év alatt 559 millió font, mert azért bevételek is voltak, például játékoseladásból. Ferran Soriano, a klub ügyvezető igazgatója azt ígéri, a közeljövőben nullszaldós lesz a cég működése, s aztán már nyereséges

Mindezt a hétfő esti (21.00 óra, Etihad Stadium) City–Chelsea szuperrangadó beharangozójában tartottuk fontosnak megemlíteni. Jelenleg az Arsenal vezeti a PL tabelláját 55 ponttal, a Citynek 53, a Chelsea-nek 50 pontja van.

A meccs előestéjén José Mourinho, a londoni Kékek menedzsere már megkezdte a lélektani hadviselést. „A ManCity rettenetesen alulteljesít azóta, hogy 2008-ban Sejk Manszur megvette a klubot. Egy FA-kupa 2011-ben, egy bajnoki cím 2012-ben – mindez vajmi kevés ennyi pénzből, miközben a Bajnokok Ligájában semeddig sem jutott el a csapat, sőt, kétszer még a csoportkörig sem – szúrt oda a Különleges az esti ellenfélnek. – Nekünk nem a mostani bajnokság megnyerése a cél, majd jövőre! Szeretem a csapatépítést, ebben vagyok elememben. Idén a City a nagy esélyes.”

Erről csak a róka és a holló meséje jut az ember eszébe

Ha a City ontja a gólokat, a Chelsea viszont a liga legjobb védelmével rendelkezik. A bajnokságban 23 mérkőzésen mindössze 20 gólt kapott, és kilenc alkalommal Petr Cech megőrizte hálóját a góltól.

A két csapat őszi összecsapását a Stamford Bridge-en Fernando Torresnek a 90. percben lőtt góljával a Chelsea nyerte meg.

Most a sérült Sergio Agüero (15 bajnoki góllal a City legeredményesebb játékosa) és a játékmester Samir Nasri hiányozni fog Manuel Pellegrini együtteséből, a Chelsea-ben Fernando Torres állítólag még mindig sérült. Apropó, Pellegrini: Mourinho éppen a chileit váltotta, amikor 2010 nyarán a Real Madrid edzője lett

A valószínű összeállítások:

Manchester City: Hart – Zabaleta, Kompany, Demichelis, Kolarov – Navas, Yaya Touré, Fernandinho, David Silva – Negredo, Dzeko

Chelsea: Cech –  Ivanovics, Cahill, Terry, Azpilicueta – Ramires, Lampard – Schürrle, Oscar, Hazard – Ba

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.