Murray-mama az egyik leghíresebb résztvevő

Budapesti Fed-kupa: Azarenka nélkül jöttek a fehéroroszok, Babosék a legerősebbnek tűnő románokkal kezdenek.

Deák Zsigmond
2014. 02. 03. 15:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ellenőriztük, valóban elfér négy teniszpálya a SYMA-csarnok küzdőterén, s kell is annyi, hiszen kedden 16 ország 80 játékosával kezdődik a női Fed-kupa euro-afrikai zóna I-es csoportjának tornája Budapesten. Egyelőre csak az edzéseket tudtuk figyelni, például azt, hogy a mezőny egyik legcsinosabb tagja a török Pemra Özgen, ő viszont csak 221. a világranglistán, vagy hogy a fehéroroszok egyik felkészítő trénere az egykori kiváló férfi játékos, a 2000-es wimbledoni tornán elődöntős Vlagyimir Volcskov. S mivel a körülötte sertepertélő ifjú hölgyek között nem láttuk Viktorija Azarenkát, konstatálhattuk, a volt világelső beváltotta az Australian Openen tett ígéretét, kihagyja a Fed-kupát, inkább a jövő heti dohai WTA-versenyre készül. Ő megteheti...

Távollétében a mezőny legelőkelőbb helyen jegyzett játékosa a világranglistán 10. Simona Halep. Aki már nem csak azzal kerül az újságok címlapjára, hogy karrierje érdekében évekkel ezelőtt kisebbre műttette a kebleit... A 23 éves román hölgy tavaly hat WTA-viadalt nyert, többek között a budapestit, idén a legjobb nyolc közé került az ausztrál nyílt bajnokságon. Honfitársnői is kiváló színvonalat jelentenek: Sorana Cirstea 26., Monica Niculescu 54., Irina Camelia Begu 147. a sorban. S mivel a magyar gárda épp a románokkal kezd szerdán délután négytől (majd pénteken következnek a lettek, szombaton a britek), a papírforma alapján a továbbjutással – mivel csak a csoportelsőknek van erre esélye – már nem nagyon kell törődnünk.

Barátosi Levente szakvezető egyetért ezzel, némi kitétellel: „A legnehezebb csoportba kerültünk, de ha elkapunk egy egyes meccset, a párosban bármi lehet, itt Babos Tímea világszínvonalat képvisel, s korábban sokat szerepelt együtt Jani Réka Lucával. A románok az esélyesek, de például Cirsteával régebben előfordult, hogy gyenge napjain ellődözgette a labdát, ám egyre kevesebb az ilyen napja, kiegyensúlyozottabbá vált. Voltak lemondások, a briteknél nem jön a világranglistán 58. Laura Robson, ezzel együtt jó és egységes csapat az övék is. Célunk a bent maradás, amit a lettek legyőzésével kivívhatunk.”

Legjobbunk, Babos Tímea (83. a világranglistán) nem volt ott a hétfői edzésen, hiszen csak este érkezik meg a gépe Bécsbe Párizsból, ahol párosban döntőzött. A második számú játékosunk Jani Réka Luca (253.) lehet, aki elmondta, hat éve ugyanitt, a SYMA-csarnokban ifjúsági válogatottként játszottak Babossal és kortársaikkal bemutatót, s közben szorítottak Szávayéknak. Most rajtuk a sor.

Érdekes módon a csapatok vezetői között több hírességet találunk. A britek kapitánya az olimpiai, wimbledoni és US Open-bajnok Andy Murray édesanyja, Judy Murray, a horvátoké az 1997-es Roland Garros-nyertes Iva Majoli, a hollandoké a hatszoros Grand Slam-tornagyőztes párosspecialista, Paul Haarhuis.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.