Oroszország a hajrában mindent vitt

Alekszandr Legkovval az élen orosz trojka nyerte a 50 km-es férfisífutást, és a hazai négyes bob is első lett.

2014. 02. 23. 11:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatvanöten vágtak neki a maratoni távnak, eggyel kevesebben, mint ahányan egy nappal korábban tervezték. Az osztrák Johannes Dürr – az idei Tour de Ski második helyezettje – ugyanis fennakadt a doppingellenőrzésen. Nem Szocsiban, egy korábbi mintájáról derítették ki, hogy tiltott szert használt, epót Ne legyünk álszentek, valószínűleg nem egyedüliként a mezőnyben, de hát jól tudjuk, az doppingol, akit rajtakapnak.

A verseny hatalmas iramban kezdődött, amelyet szinte végig tartottak az élen állók, a győztes ideje 1.46:55,2 óra, ennél gyorsabban világversenyen még sohasem teljesítették az 50 kilométert. Táv közben egyedül az jelentett izgalmat, hogy a többséggel ellentétben a finn Matti Heikkinen nem cserélt lécet, és szűk félperces előnyre tett szert. Öt kilométerrel a befutó előtt azonban könnyedén befogták a többiek. Két kilométerrel a cél előtt még mindig együtt volt egy durván húszfős boly, egyedül a kétszeres olimpiai bajnoki svájci Dario Cologna szállt ki a versenyből, mert eltörött a léce. Balszerencse.

Az utolsó kaptató aztán megrostálta a mezőnyt, kidőlt például a címvédő norvég Petter Northug is, aki Szocsiban meglepetésre érem nélkül maradt. Hárman bírták Alekszandr Legkov tempóját, két honfitársa: Makszim Viljegzsanyin, Ilja Csernouszov, valamint a világkupa éllovasa, a norvég Martin Johnsrud Sundby. Az orosz trojka a célegyenesben őt is lehajrázta, így hármas orosz győzelem született.

A 30 éves Legkov évek óta az egyik legjobb sífutó, kijárt neki az olimpiai győzelem. Éppen hazai pályán, Szocsiban.

Az ő sikerével az is eldőlt, hogy Oroszország végez az éremtáblázat élén, , de a hazaiak a bobot is megnyerték, így 13 arannyal lettek a legeredményesebbek a nemzetek rangsorában. Igaz, éppen hokiban lemaradtak a dobogóról, ami még hetekig fájó pont marad nekik.

Sífutás, férfiak, 50 kilométer:

1. Alekszandr Legkov (Oroszország): 1.46:55,2 óra
2. Makszim Viljegzsanyin (Oroszország): +0,7 másodperc
3. Ilja Csernouszov (Oroszország) +0,8
4. Martin Johnsrud Sundby (Norvégia) +1,0

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.