Overdose egymillió forintért örökíti génjeit

A kilencéves magyar versenyló kedden költözik át a dunakeszi Alagi Tréningközpontból Dióspusztára.

MD
2014. 02. 04. 17:03
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kincsem Park által szervezett búcsúztatáson Mikóczy Zoltán tulajdonos, valamint Budai Gyula, a bábolnai ménesbirtokot január elsejétől vagyonkezelő Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára mellett számos civil és szakmabeli rajongó is részt vett. Budai Gyula az esemény alkalmából emlékeztetett arra, hogy a tenyésztést illetően elmaradások vannak, a magyar lóállomány mintegy 50-60 ezres, Hollandiában ez a szám félmillió.

A Kincsen Nemzeti Lovasprogram a hátrányokat igyekszik leküzdeni – jelentette ki. Példaként elmondta, a Nemzeti Lovarda felújítása idén kezdődik, s megújul a szilvásváradi lovascentrum is. Budai kifejtette, a kormány eltökélt célja, hogy a nagy állami létesítmények mellett a kis helyi műhelyekben folyó képzésekkel ledolgozza az elmúlt évtizedek hátrányait. Ehhez kapcsolódik szervesen a szeptemberben induló lovaskultúra-oktatás az általános iskolákban. „Igyekszünk azokat a feltételeket megteremteni, amelyek a felzárkózást segítik” – közölte.

Mikóczy Zoltán elmondta: a ló tulajdonosa az Overdose Vagyonkezelő Kft., a társaság tagja – Mikóczy Zoltán többségi tulajdonos mellett – az OTP, a Mol Nyrt., a Közgép, a Euroinvest és a Pannónia Biztosító. A cég kifejezetten azért jött létre, hogy az Overdose-zal kapcsolatos vagyonkezelést felügyelje. A ló aktív korában a Miko Racing and Trading Kft. színeiben versenyzett. A mostani konstrukcióban a Bábolna Nemzeti Ménes szerződéses viszonyban bérli a lovat mint fedezőmént, s az egy évre szóló megállapodás értelmében tíz kancát ingyenesen fedez majd a bábolnai ménesben.

Harmadik személy tulajdonában lévő kancákat is fedeztethetnek ott – fűzte hozzá Mikóczy. A fedeztetés díja magyar tulajdonos esetében nettó egymillió forint, ugyanakkor ebből 30-tól egészen 90 százalékig kedvezményt tudnak adni a nagyon jó, különleges adottságú kancák esetében.

„A legfontosabb szempont Overdose karrierjének építése” – jelentette ki Mikóczy Zoltán. A kimagasló képességű ló mögött hozzávetőleg nyolcéves versenymúlt áll, utolsó versenyét 2011 novemberében, Rómában futotta. A tenyésztés szempontjából egy mén akár 22-23 éves koráig aktív marad.

A tervek szerint Overdose egy év alatt negyven kancát fedez, hogy fokozatosan építsék fel karrierjét. Az eredmények 2017–18-ban mérhetők majd, hiszen ekkortól versenyezhetnek az első utódok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.